ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

3 τροφές που… σκοτώνουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Τρεις τροφές που… σκοτώνουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Μερικές τροφές μπορούν να αποδειχτούν τόσο τοξικές, που αν δεν μαγειρευτούν όπως πρέπει, μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Το μαγείρεμα είναι μια από τις ιδιότητες που μας ξεχωρίζει από τα ζώα. Η χρήση της φωτιάς και της θερμότητας από τον άνθρωπο προκειμένου να κάνει πιο τρυφερά τα σκληρά κομμάτια κρέατος, να μαλακώσει τους βολβούς και τις ρίζες και να διασπάσει τα λαχανικά, τον απάλλαξε από το χρόνο και την ενέργεια που απαιτεί το μάσημα και έκανε τη ζωή του πιο εύκολη -και πιο γευστική.

Άλλος ένας λόγος, όμως, που το μαγείρεμα των περισσότερων τροφών είναι τόσο σημαντικό είναι ότι κάποιες μπορεί να είναι τοξικές, αν καταναλωθούν ωμές ή όχι σωστά μαγειρεμένες. Τα φυτά και τα μούρα χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, δηλητήρια για να διώχνουν τα αρπακτικά και μερικές από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα χρειάζονται απομάκρυνση τοξινών, ούτως ώστε να γίνουν ασφαλείς για βρώση.

Αν πρόκειται, λοιπόν, να πειραματιστείτε με ένα νέο είδος ωμού λαχανικού, να είστε σίγουροι ότι δεν ανήκει στις επίφοβες τροφές, ρωτώντας τον προμηθευτή σας και έχετε υπόψη σας ότι οι παρακάτω τρεις τροφές μπορεί και να σας… σκοτώσουν αν δεν είστε προσεκτικοί.

Loading...

Τρεις τροφές που… σκοτώνουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Κόκκινα φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια είναι ιδανικά για σαλάτες, τσίλι και ζωμούς, αλλά δυστυχώς είναι επικίνδυνα σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, πρέπει να βράζουμε τα φασόλια αυτά 30 λεπτά, για να εξασφαλίσουμε ότι οι υψηλές ποσότητες φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας πρωτεΐνης που συναντάμε στα όσπρια και μπορεί να είναι τοξική όταν υπερκαταναλώνεται, καταστρέφεται. Αν χρησιμοποιείτε slow cooker να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς το μαγειρικό αυτό σκεύος μπορεί να μην ανεβάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία για να καταστρέψει τις τοξίνες των φασολιών. Τα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα δεν έχουν κίνδυνο τοξικότητας και μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα.

Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο σίγουρα δεν έρχεται στο μυαλό πολλών, όταν μιλούν για εν δυνάμει τοξικές τροφές, αλλά η αλήθεια είναι ότι το νόστιμο αυτό πουλερικό που συναντάμε σε τόσα διαφορετικά πιάτα, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν δεν φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του. Το ωμό κοτόπουλο είναι επιρρεπές στη σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί την ομώνυμη μόλυνση και οδηγεί σε έντονη διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετό. Παρ’ όλο που η σαλμονέλα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι πολύ επικίνδυνη για τις εγκύους, τα παιδιά και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

Τρεις τροφές που… σκοτώνουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά

Βλαστοί μπαμπού
Μπορεί να μην αποτελεί πολύ συνηθισμένο υλικό στην κουζίνας της ελληνίδας νοικοκυράς, αλλά όσοι καταπιάνονται με διάφορα είδη κουζίνας, π.χ. ταϊλανδέζικη, ίσως το έχουν στη λίστα των αγορών τους. Οι βλαστοί του είναι το μοναδικό κομμάτι που μπορεί να καταναλωθεί από τους ανθρώπους, αλλά πριν καταναλωθούν, χρειάζεται να καθαριστούν από το γεμάτο ίνες εξωτερικό τους περίβλημα κι έπειτα να βραστούν. Αν καταναλωθεί ωμό, το μπαμπού περιέχει μια τοξίνη που παράγει κυάνιο στο έντερο. Πολλά καταστήματα που πωλούν ασιατικά είδη, πωλούν μπαμπού που είναι ήδη έτοιμο και ασφαλές για χρήση.


 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

loading...
loading...