Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 θεραπευτικές δυνάμεις της αγάπης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι 3 θεραπευτικές δυνάμεις της αγάπης

Η αγάπη δεν κάνει καλό μόνο στην ψυχική μας ισορροπία υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μπορεί να μας κάνει και πιο υγιείς.

Τα οφέλη της αγάπης στην υγεία μας είναι πολλά και μάλιστα, απολύτως μετρήσιμα, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι ερευνητές, σχετικά με την αγάπη, για την οποία τόσα κλισέ ακούμε κάθε ημέρα, συχνά χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα από “ωραία λόγια”, αποτελούν και μεγάλες αλήθειες.

Ναι, η δύναμη της αγάπης είναι ίσως, η μεγαλύτερη “υπέρ-δύναμη” σε αυτήν τη ζωή…

Η αγάπη προσφέρει υγεία και χρόνια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αγάπη και η καλοσύνη ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας μας π.χ. στην ταχύτερη ανάρρωση αν υποφέρουμε από ίωση.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί: οι έρευνες δείχνουν ότι η αγάπη και ο έρωτας συμβάλλουν και στη μακροζωία, καθώς ένας καλός σύντροφος μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.

Τα οφέλη αυτά, μάλιστα, είναι μετρήσιμα. Για παράδειγμα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh έδειξε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με εκείνες σε “κακή” σχέση, ενώ 75ετής μελέτη του Harvard έδειξε ότι όσοι έχουν αγαπημένους συντρόφους έχουν καλύτερη σωματική και ψυχολογική υγεία.

Η μητρική αγάπη μας οπλίζει για το ταξίδι της ζωής

Όσα μωρά μεγαλώνουν απολαμβάνοντας την αγάπη και τρυφερότητα της μητέρας τους, τις αγκαλιές, τα φιλιά ή τα τρυφερά λόγια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.

Οι τρεις θεραπευτικές δυνάμεις της αγάπης

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς πίσω από την ίδια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, όσοι ως βρέφη “λούζονται” με την αγάπη της μαμάς τους, είναι και πιο πιθανό να αναπτύξουν μια καλή κοινωνική ζωή ως ενήλικες.

Τα παραπάνω ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα γύρω από τη συναισθηματική αλληλεπίδραση άνω των 1.000 μητέρων με τα μωρά τους, όταν αυτά ήταν 8 μηνών τη δεκαετία του 1960 και παρακολουθώντας τα ως αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Η “ορμόνη της αγάπης” και πώς βοηθάει τη μνήμη

Όταν είσαι ερωτευμένος, είναι λες και μπορείς να ξεχωρίσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου το πρόσωπο που σε αφορά, ακόμα και μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος. Γιατί; Ίσως να οφείλεται η “ορμόνη της αγάπης”.

Οι τρεις θεραπευτικές δυνάμεις της αγάπης

Ο λόγος για την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία απέκτησε το συγκεκριμένο, ερωτιάρικο παρατσούκλι, επειδή συνδέεται με τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, με τη μητρότητα αλλά και με τον οργασμό -όλες, καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αύξηση της παραγωγής της στον οργανισμό μας.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, λοιπόν, στενά συνδεδεμένη με ό,τι ο άνθρωπος ονόμασε αγάπη και έρωτα, είναι πολύ πιθανό να βοηθά στην αναγνώριση οικείων προσώπων, σύμφωνα με  πειράματα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν άνδρες εθελοντές, οι οποίοι εξετάστηκαν στην αναγνώριση αντικειμένων και ανθρώπων. Όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες  η “ορμόνη της αγάπης”, αν και δεν παρουσίασαν βελτίωση στις επιδόσεις τους στην αναγνώριση άψυχων αντικειμένων, ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν πιο εύκολα φωτογραφίες προσώπων που είχαν δει προηγουμένως.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea