Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

3 κοινές παθήσεις των πελμάτων & πώς θα προστατευθείτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα πέλματα αποτελούν σημαντικά σημεία του σώματος, καθώς εκτελούν δύο βασικές λειτουργίες: υποστηρίζουν το βάρος του σώματος στην όρθια στάση και δρουν ως μοχλοί για την προς τα εμπρός μετακίνηση του σώματος κατά τη διαδικασία της βάδισης.

Παρότι μικρά σε μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, έχουν πολύπλοκη κατασκευή (26 οστά που σχηματίζουν 37 αρθρώσεις) προκειμένου να επιτελούν τις σημαντικές λειτουργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/4 των οστών ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται κάτω από την ποδοκνημική άρθρωση (ή άρθρωση του αστραγάλου).

Παρά την ταλαιπωρία που υφίστανται ωστόσο, τα πέλματα είναι από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματος (στενά παπούτσια, τακούνια, λάθος κόψιμο νυχιών κλπ.).

Τρεις κοινές παθήσεις των πελμάτων & πώς θα προστατευθείτε

Δείτε τρεις κοινές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν στην καθημερινή ζωή:

Κάλοι

Τοπική διόγκωση του δέρματος που προκαλείται από παρατεταμένη τοπική πίεση ή τριβή, συνήθως λόγω της χρήσης στενών παπουτσιών. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που βοηθούν στην απομάκρυνσή του.

Είσφρηση νυχιού

Τα λοξά και υπερβολικά κομμένα νύχια εισέρχονται στο δέρμα καθώς μεγαλώνουν σε μήκος, δημιουργώντας μια τοπική φλεγμονή με όλα τα τυπικά συμπτώματα (διόγκωση, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνος).

Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου νυχιού γίνεται με τοπικά αντισηπτικά, αντιβίωση από το στόμα ή και με χειρουργική μικροεπέμβαση. Προληπτικά συνιστώνται το κόψιμο και το λιμάρισμα των νυχιών σε ευθεία γραμμή και η αποφυγή των υπερβολικά στενών παπουτσιών.

Μυκητιάσεις

Η ανάπτυξη των μυκήτων ευνοείται από τη θερμότητα και την υγρασία, συνθήκες που απαντώνται ιδιαίτερα στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Μπορούν να εμφανιστούν μόνο ως απλή ερυθρότητα, είναι δυνατόν όμως να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα κακοσμίας. Υπάρχουν πολλά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, η χρήση των οποίων θα πρέπει να συστηθεί από δερματολόγο. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μικροοργανισμών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εξάλειψη των ευνοϊκών γι’ αυτούς συνθηκών.

Βασικοί κανόνες φροντίδας των ποδιών

– Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά.

– Επαλείψτε με λανολίνη ή ελαιόλαδο τα σημεία όπου το δέρμα είναι ξηρό.

– Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού και ισχυρών σαπουνιών.

– Στεγνώνετε τα πόδια σας προσεκτικά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων, αλλά μην τα τρίβετε δυνατά με την πετσέτα.

– Μην προσπαθείτε να κόψετε κάλους ή νύχια που έχουν εισφρήσει στο δέρμα.

– Σε περίπτωση μώλωπα, κοψίματος, εγκαύματος ή κρυοπαγήματος ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

– Αποφύγετε τη χρήση τοπικών ισχυρών αντισηπτικών.

– Αποφύγετε την έκθεσή τους σε υγρασία και κρύο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea