Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

3 γρήγορα τεστ για εγκεφαλικό, αναιμία, διαβήτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορείτε να «προβλέψετε» ένα εγκεφαλικό, να εντοπίσετε τη σοβαρή έλλειψη σιδήρου ή το αυξημένο σάκχαρο με απλούς τρόπους στο σπίτι.

Τα τρία γρήγορα τεστ που θα δείτε παρακάτω θα σας πάρουν μόλις λίγα λεπτά και μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας.

1. Τεστ ισορροπίας – Εγκεφαλικό

Τρία γρήγορα τεστ για εγκεφαλικό, αναιμία, διαβήτη

Η ισορροπία είναι σημαντικός δείκτης της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Για να κάνετε το τεστ, το μόνο που χρειάζεται είναι να στηριχτείτε στο ένα σας πόδι κρατώντας τα μάτια ανοιχτά και να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μείνετε σε αυτή τη θέση για 1 λεπτό. Αν αρχίσετε να ταλαντεύεστε μετά από 20 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο, τότε ενδεχομένως η υγεία σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι ποσοστό 30% των ενηλίκων που δεν μπορούσαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι έστω και για 20 δευτερόλεπτα παρουσίαζαν μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλό τους. Η μικρή διαρροή αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου εντοπίζεται μόνο με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και αποτελεί πρώιμη ένδειξη για ένα  εγκεφαλικό επεισόδιο ή και για άνοια.

2. Το τεστ της παλάμης – Αναιμία

Τρία γρήγορα τεστ για εγκεφαλικό, αναιμία, διαβήτη

Κοιτάξτε το εσωτερικό της παλάμης σας με τα δάχτυλα τεντωμένα. Οι πτυχώσεις της παλάμης υποδεικνύουν σοβαρή αναιμία, δηλαδή σημαντική έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, όταν είναι πολύ «χλωμές». Το ανοιχτό χρώμα των πτυχώσεων οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό λόγω της έλλειψης σιδήρου. Την αξιοπιστία του τεστ τεκμηριώνει σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

3. Το τεστ με το μολύβι – Διαβήτης

Τρία γρήγορα τεστ για εγκεφαλικό, αναιμία, διαβήτη

Ένα «ύπουλο» σημάδι του διαβήτη είναι η απώλεια αίσθησης στα πέλματα. Ο διαβήτης προκαλεί προοδευτικά βλάβες στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ευαισθησία στο άγγιγμα και τα συχνά μουδιάσματα, κυρίως στα άκρα. Τέτοιου είδους βλάβες απαντώνται επίσης σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος αλλά και σε λοιμώξεις όπως η νόσος του Lyme. Για να κάνετε το τεστ καλό θα είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας. Χωρίς να κοιτάτε, ζητήστε να σας ακουμπήσει απαλά στο πέλμα εναλλάξ με τη μύτη και τη γόμα ενός μολυβιού. Πόσο έντονα νιώσατε το ερέθισμα και κατά πόσο μπορέσατε να διακρίνετε το άγγιγμα από τη μύτη από αυτό με τη γόμα; Οι απαντήσεις σας είναι ενδεικτικές για τη λειτουργία των νεύρων στα κάτω άκρα και θα σας υποδείξουν αν πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό ώστε να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Reader’s Digest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea