Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ Ειδήσεις ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Όρχεων: H επέμβαση που μπορεί να γλυτώσει τους άνδρες από τη χημειοθεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια επέμβαση που πραγματοποιείται εγκαίρως για την αντιμετώπιση του καρκίνου των όρχεων μπορεί να απαλλάξει τους άνδρες από το ενδεχόμενο της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας

Ελπίδες στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου των όρχεων με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες υπόσχεται να δώσει μια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε Journal of Clinical Oncology.

Ειδικότερα, σύμφωνα με του ερευνητές από το Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λεμφαδένων στον  οπισθοπεριτοναϊκό χώρο (πίσω από την κοιλιακή χώρα), θα μπορούσε να αντιμετωπίσειτον καρκίνο των όρχεων σε αρχικό στάδιο.

«Διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελλέτη θεραπεύτηκε μόνο με τον οπισθοπεριτοναϊκό λεμφαδενικό καθαρισμό, αποφεύγοντας τις τοξικότητες που σχετίζονται με τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως οι χημειοθεραπείες.

Είμαστε βέβαιοι ότι η χειρουργική επέμβαση για αυτή την κατάσταση της νόσου θα συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας στο εγγύς μέλλον» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Sia Daneshmand, ουρολόγος – ογκολόγος στο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος του Κέντρου Έρευνας για τον καρκίνο Norris Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου.

Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει συνήθως νεότερους άνδρες, ηλικίας 15 έως 35 ετών και συνήθως είναι θεραπεύσιμος. Στην περίπτωση, όμως, που εξαπλωθεί μόνο στο οπισθοπεριτόναιο, ταξινομείται ως πρώιμος μεταστατικός καρκίνος ή σεμίνωμα σταδίου 2. Το σεμίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου των όρχεων.

Για τη συρρίκνωση και την αφαίρεση του καρκίνου στους λεμφαδένες, συνήθως εφαρμόζεται η χημειοθεραπεία ή η η ακτινοβολία, ενώ η χειρουργική αφαίρεση προτιμάται εάν δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις εν λόγω θεραπείες.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη θεραπεία για αυτόν τον μεταστατικό καρκίνο.

Για να μελετήσουν το θέμα περαιτέρω και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 55 ασθενείς από 12 διαφορετικoύς υγειονομικούς φορείς.

Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως ή των όρχεων όπου και εμφανίστηκε ο αρχικός καρκίνος και σε περίπτωση που ο καρκίνος τους δεν είχε προχωρήσει περισσότερο από το οπισθοπεριτόναιο.

Μόλις εντάχθηκαν στη μελέτη, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αφαίρεση αυτών των λεμφαδένων από πιστοποιημένους χειρουργούς σε υγειονομικές δομές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ένα σημείο στον Καναδά.

Όπως διαπιστώθηκε, περίπου το 81% των ασθενών εξακολουθούσαν να μην εμφανίζουν υποτροπή δύο χρόνια αργότερα.

Για το υπόλοιπο περίπου 20% των ασθενών, με υποτροπιάζοντα καρκίνο, αυτός αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με επιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση και συνολικό ποσοστό επιβίωσης 100%.

«Το 100% της επιβίωσης υποδηλώνει ότι η ίαση θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σε ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπή μετά τη χειρουργική επέμβαση» εξήγησε ο δρ. Sia Daneshmand, συμπληρώνοντας επίσης ότι:

«το πρώιμο μεταστατικό σεμίνωμα έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, η ίαση θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος.

Έτσι, η χειρουργική επέμβαση δίνει στους ασθενείς και την ευκαιρία να θεραπευτούν και να έχουν μια υψηλή ποιότητα ζωής μετά τον καρκίνο».

ΠΗΓΗ – ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika