Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά και καρκίνος: Ποια είναι η σχέση τους σύμφωνα με την επιστήμη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν τη χρήση αντισυλληπτικών και έδωσαν μία απάντηση σχετικά με τη σύνδεσή τους με τους διάφορους τύπους καρκίνου.

Ανέκαθεν τα αντισυλληπτικά αποτελούσαν ένα θέμα ταμπού, με αρκετούς γυναικολόγους να τα συστήνουν για τη ρύθμιση της περιόδου και άλλα γυναικολογικά θέματα, ενώ άλλους να τα αποφεύγουν.

Τα αντισυλληπτικά χάπια συχνά χρησιμοποιούνται – όπως μαρτυρά και το όνομά τους – για την αντισύλληψη, ενώ βοηθούν επίσης στις περιπτώσεις της ενδομητρίωσης, των πολυκυστικών ωοθηκών και της αναιμίας, ύστερα από σύσταση γιατρού.

Ωστόσο, το όνομά τους έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον καρκίνο, από τη στιγμή που μιλάμε για μία ορμονολογική μέθοδο που επηρεάζει σημαντικά τις ορμόνες στον οργανισμό μας.

Τι ισχύει, όμως, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες.

Αντισυλληπτικά και μειωμένος κίνδυνος καρκίνου. Ισχύει;

Ναι, πράγματι τα αντισυλληπτικά συνδέονται με τον καρκίνο, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις με αρνητικό πρόσημο.

Πιο αναλυτικά, ορισμένες έρευνες που είχαν ως αντικείμενό τους την αντισύλληψη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα αντισυλληπτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνων.

Όπως αναφέρει μία έρευνα από το 2022, τα αντισυλληπτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών κατά 50%, ενώ μιλάμε για μειωμένο κίνδυνο και για τον καρκίνο του ενδομητρίου όπως προέκυψε σε μία μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου από το 2017.

Μάλιστα, οι εν λόγω έρευνες έδειξαν πως οι χρήστες των αντισυλληπτικών εξακολουθούσαν να έχουν προστασία για αρκετό καιρό, ακόμα κι αν σταματούσαν να τα χρησιμοποιούν.

Ο πραγματικός κίνδυνος σύμφωνα με την επιστήμη

Και μπορεί τα αντισυλληπτικά βάσει επιστημονικής έρευνας να προσφέρουν μείωση στις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, ωστόσο στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού η μέθοδος αυτή λειτουργεί αντίθετα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018, τα αντισυλληπτικά αυξάνουν κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονολικές μεθόδους αντισύλληψης και μάλιστα σε εκείνες που κάνουν χρήση για πάνω από 5 χρόνια.

Να σημειωθεί επίσης πως η επίδρασή τους μπορεί να συνεχίσει ακόμα και 5 χρόνια μετά τη λήξη της χρήσης, αλλά σίγουρα ο κίνδυνος δεν παραμένει στο ίδιο ποσοστό.

Αλλά πέρα από τον καρκίνο του μαστού, και στον τράχηλο της μήτρας υπάρχει σημαντική αύξηση του κινδύνου να εμφανιστεί, ειδικότερα στις γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τον ιό του HPV.

Σε κάθε περίπτωση αν κάνεις χρήση αντισυλληπτικών ή σκέφτεσαι να τα δοκιμάσεις, οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει, δίνοντάς σου την καλύτερη λύση για τη δική σου περίπτωση. 

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika