Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

7 τρόφιμα που καταστρέφουν τα νεφρά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε και με τι να τα αντικαταστήσετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα νεφρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα σας – είναι υπεύθυνα για την αποβολή των άχρηστων ουσιών μέσω των ούρων, την παραγωγή ορμονών και το φιλτράρισμα των τοξινών και του επιπλέον υγρού στο αίμα σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να φροντίζετε τα νεφρά σας και να να τα διατηρείτε υγιή. Δυστυχώς, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να τα βλάψουν επηρεάζοντας την ομαλή τους λειτουργία εάν καταναλώνονται υπερβολικά.

Δημιουργήσαμε μια λίστα με 7 από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα νεφρά σας.

1. Αβοκάντο

Αν και τα αβοκάντο είναι δημοφιλή για τις διάφορες θρεπτικές τους ιδιότητες, η κατανάλωση πάρα πολλών από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους νεφρούς σας, ειδικά εάν έχετε προδιάθεση. Και ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε κάλιο.

Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, αλλά τα υψηλα επίπεδα καλίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως μυϊκές κράμπες και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

2. Κρέας

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, επειδή οι ζωικές πρωτεΐνες διασπώνται πολύ δύσκολο , επιβαρύνοντας τα νεφρά με την αυξημένη αποβολή των άχρηστων ουσιών.

Μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά. Το κρέας διεγείρει την παραγωγή ουρικού οξέος, που είναι μια από τις κοινές αιτίες της πέτρας των νεφρών.

Μπορείτε να φάτε περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς και για να πάρετε απαραίτητη πρωτεΐνη.

3. Αλάτι

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει το πολύ 2300 mg νατρίου την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι).

Εάν καταναλώνετε πάρα πολύ αλάτι, τα νεφρά σας πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να εξαλείψουν το παραπανίσιο νάτριο, ώστε να αρχίσουν να συγκρατούν νερό που θα μπορέσει να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και βότανα στα τρόφιμά σας αντί να κάνετε κατάχρηση της αλατιέρας. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, όπως κονσέρβες σούπες ή λαχανικά, καταψυγμένη πίτσα και σάλτσες, καθώς συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι.

4. Μπανάνες

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα στα νεφρά, η καλή και σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να παραμείνετε υγιείς.

Αυτό συνεπάγεται τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων όπως οι μπανάνες, επειδή έχουν πολύ υψηλά επίπεδα καλίου, το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές για όσους έχουν δυσλειτουργίες στα νεφρά τους.

Ένας υγιής ενήλικας πρέπει να λαμβάνει 3.500-4.700 mg καλίου ημερησίως από τρόφιμα και μια μέση μπανάνα (150 g) περιέχει ήδη 537 mg.

Αλλά εάν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια, η κατανάλωση καλίου θα πρέπει να είναι χαμηλότερη, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να καταφέρει να φιλτράρει την περίσσεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

5. Γαλακτοκομικά προιόντα

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού και τυριού μπορεί να επιφέρει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα. Και αυτό θα μπορεί να συμβεί λόγω της υψηλής ποσότητας φωσφόρου που περιέχεται σε αυτές τις τροφές που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεφρά σας.

Επιπλέον, εάν τα νεφρά σας δεν είναι πλήρως λειτουργικά, δεν απομακρύνουν τον επιπλέον φωσφόρο από το αίμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά και αδύναμα οστά που με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.

6. Ψωμί λευκής αλέσεως

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι υγιεινό και θρεπτικό, αλλά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά από άτομα με νεφρικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Αυτό οφείλεται στις υψηλές ποσότητες φωσφόρου και καλίου που περιέχονται σε αυτόν το είδος ψωμιού.

Ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 81 mg καλίου και 57 mg φωσφόρου, σε σύγκριση με ένα κομμάτι λευκού ψωμιού, το οποίο περιέχει μόνο 37 mg καλίου και 35 mg φωσφόρου.

7. Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού

Ενώ τα πορτοκάλια και ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα καλίου. Ένα μεσαίο πορτοκάλι παρέχει 240 mg καλίου και ένα φλιτζάνι με χυμό πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει περίπου 470 mg.

Δεδομένων αυτών των αριθμών, η κατανάλωση πορτοκαλιών και του χυμού τους πρέπει να είναι περιορισμένη, ειδικά όταν δεν έχετε πλήρως λειτουργικά νεφρά. Εάν δεν μπορούν να διασπάσουν το παραπάνω καλίου από το αίμα, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για το σώμα σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika