Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ΕΣΥ: Επιπλέον 960 έως 2.400 ευρώ ετησίως – Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το ακριβές ύψος των ποσών που θα εισπράξουν αναδρομικά από 1/1/23 οι υγειονομικοί (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιοί και τεχνικό προσωπικό), ως επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία υπογράφηκε και ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 14/2/23, αυξάνεται στα 200 ευρώ (από τα 150) το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας. Στους δικαιούχους εντάσσονται και νέες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα καταβληθεί από 1.1.2023 επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, σε ειδικότητες όπως: ψυχολόγοι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες υγείας, καθώς και σχετικές ειδικότητες που απασχολούνται στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Ειδικότερα από 1.1.2023 καθορίζεται μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος),

β) Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €),

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €),

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €),

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Αναλυτικότερα:

  • > Οι νοσηλευτές των φορέων που υπάγονται πλέον στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα λαμβάνουν 200 ευρώ το μήνα έχοντας εισοδηματικό όφελος 2.400 ευρώ ετησίως
  • > Φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες κατατάσσονται στη Γ’ κατηγορία και θα λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα ύψους 150 ευρώ μηνιαίως έχοντας εισοδηματικό όφελος 1.800 ευρώ ετησίως
  • > Τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων, προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ, έχοντας εισοδηματικό όφελος 960 ευρώ ετησίως.

Η κατηγοριοποίηση έγινε με αποκλειστικό κριτήριο το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων.

ΠΟΕΔΗΝ: «Κοροϊδία» οι αυξήσεις των 50 ευρώ στους νοσηλευτές

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι νοσηλευτές από την αύξηση των 50 ευρώ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αυξήσεις έως 50 ευρώ το μήνα, δεν καλύπτουν την ανάγκη των νοσηλευτών του ΕΣΥ για αύξηση των αποδοχών τους.

«Δεν μας καλύπτει! Είναι μακράν των προτάσεων που κάναμε στην αρμόδια Επιτροπή. Όμως, με τις κινητοποιήσεις που κάναμε τους προηγούμενους μήνες αποτρέψαμε τα χειρότερα!», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως η αναμόρφωση του επιδόματος «είναι κοροϊδία», και εξηγούν το γιατί:

«Η ακρίβεια τσακίζει και συνεχίζουν πολλοί συνάδελφοι να λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Στο Υπουργείο οικονομικών είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας μέσα από τον διπλασιασμό και την επέκταση και στις άλλες ειδικότητες του εν λόγω επιδόματος, ως έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας στον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επιδείξαμε στη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Το «ρούφηξε» η αντλία: Τραγωδία σε ξενοδοχείο, 8χρονη είχε μαρτυρικό τέλος στην πισίνα, σοκαρισμένοι οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika