Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

5 βότανα για ευεξία και καλή υγεία που μπορείς να φυτέψεις στη γλάστρα σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μπορείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου τα βότανα για καλή υγεία και ποια είναι τα οφέλη τους;

Όλο ακούμε για τα οφέλη που χαρίζουν τα βότανα στην υγεία μας, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, ώστε να διατηρούν ένα υγιή οργανισμό τους.

Από την άλλη, ακόμα λιγότεροι ξέρουν ακριβώς ποια είναι αυτά τα βότανα, που μπορούμε όλοι να έχουμε στο σπίτι μας αλλά και το πώς να φροντίζουμε. Αν σε ενδιαφέρει να προσθέσεις μερικούς τόνους healthy vibes στη ζωή σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς θα το κάνεις.

Δενδρολίβανο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δενδρολίβανο ανήκει στα νοοτροπικά βότανα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο βότανο ενδείκνυται για την υποστήριξη της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει την κυκλοφορία του αίματος.

Πώς το χρησιμοποιείς; Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, μπορείς να γεμίσεις τη μπανιέρα σου με ζεστό νερό και να ρίξεις λίγα φυλλαράκια από το φυτό. Από την άλλη, δίνει τέλεια γεύση στο φαγητό και δεν πρέπει να λείπει από την επιλογή των μυρωδικών σου.

Tip: Το δενδρολίβανο είναι ένα σκληροτράχηλο βότανο και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται λίγο νερό και λίγο ήλιο για να ανθίσει.

Λεβάντα

Η λεβάντα όχι μόνο απωθεί τα κουνούπια, αλλά είναι το ιδανικό βότανο που προσφέρει ηρεμιστική δράση. Ειδικότερα, υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και την αίσθηση της ισορροπίας στο σώμα. Δεν βρίσκεται τυχαία ως συστατικό στα περισσότερα φυτικά ηρεμιστικά, καθώς σύμφωνα με έρευνες προσφέρει πράγματι χαλάρωση

. Μπορείς, λοιπόν, να προσθέσεις λίγο στο τσάι σου, δίνοντας ένα υπέροχο άρωμα, αλλά και να το βάλεις ως συστατικό σε κάποιο κέικ. Και μόνο που μυρίζεις τη λεβάντα, κερδίζεις πολλά οφέλη, γι’ αυτό μπορείς να το τοποθετήσεις σε διάφορα δικτυωτά πουγκάκια σε σημεία του σπιτιού.

Tip: Η λεβάντα χρειάζεται αρκετό ήλιο και ακμάζει σε ξηρό περιβάλλον.

Ρίγανη

Δεν χρειάζεται να σου πούμε πώς θα χρησιμοποιήσεις τη ρίγανη στο φαγητό, ωστόσο αυτό που ίσως αγνοούσες είναι οι ευεργετικές της ιδιότητες σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς η ρίγανη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση.

Μπορείς για παράδειγμα να τη βράσεις ως τσάι, φτιάχνοντας το πιο εύκολο “γιατροσόφι” όταν δεν νιώθεις πολύ καλά. Από την άλλη, μπορείς να βάλεις φυλλαράκια ρίγανης σε λάδι για λίγες εβδομάδες και να δημιουργήσεις ένα γευστικό και θρεπτικό προϊόν.

Tip: Η ρίγανη χρειάζεται αρκετό ήλιο, γι’ αυτό καλύτερα να τοποθετήσεις τη γλάστρα κάπου που θα φωτίζεται για ώρες μέσα στην ημέρα. Σε ό,τι αφορά το νερό που χρειάζεται, μπορείς να βρέχεις το χώμα όταν στο άγγιγμα μοιάζει ξηρό.

Δυόσμος

Είναι γνωστή η δροσιστική δράση του δυόσμου (βλ. σε οδοντόκρεμες) γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν όταν έχουν πονοκέφαλο ή παλινδρόμηση. Πρακτικά είναι ιδανικός για μια εναλλακτική ανακούφιση σε στομαχικά προβλήματα, ενώ πολύς κόσμος τον χρησιμοποιεί και για τον λόξυγγα. Αναμφίβολα, τα φύλλα του δυόσμου είναι ένα δροσερό και ανακουφιστικό αφέψημα, αρκεί να το βράσεις με λίγο νερό. Από την άλλη, αμέσως θα νιώσεις καλύτερα, αρκεί απλά να το μυρίσεις.

Tip: Το φυτό χρειάζεται κρύο περιβάλλον και ένα ημισκιερό μέρος, ενώ το ξηρό έδαφος μπορεί να το καταστρέψει, γι’ αυτό απαιτεί συχνά πότισμα.

Μελισσόχορτο

Όπως η λεβάντα, έτσι και το μελισσόχορτο ανήκει στα βότανα που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και προσφέρει χαλάρωση όταν τη χρειάζεσαι. Είναι ιδανικό για λίγο πριν τον ύπνο, καθώς θα σε ηρεμήσει, διώχνοντας το στρες.

Μπορείς να το βράσεις ως ένα κανονικό τσάι μαζί με νερό, ωστόσο προκειμένου να λάβεις τα περισσότερα οφέλη του, θα μπορούσες να τοποθετήσεις φύλλα του σε ζεστό νερό και να τα αφήσεις εκεί όλο το βράδυ.

Tip: Το μελισσόχορτο χρειάζεται πολύ ήλιο, όμως αντεπεξέρχεται καλά και στη σκιά. Να έχεις το νου σου το χώμα να είναι δροσερό, χωρίς όμως να το υπερποτίζεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika