Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Πεπόνι: 4 λόγοι που θα έπρεπε να το είχες εντάξει από χθες στη διατροφή σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γνώριζες πως τα κανταλούπε, τα “χρυσά πεπόνια” έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στην υγεία σου, αρκεί φυσικά να τα προσθέσεις στη διατροφή σου.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού, από τη στιγμή που βασιλιάς της κατηγορίας αυτής αποτελεί το καρπούζι, το οποίο προσφέρει εξίσου σημαντικά οφέλη στον οργανισμό σου. Ωστόσο, αρκεί να γευτείς έστω μία φορά το πεπόνι κανταλούπε για να το ερωτευτείς.

Έχοντας την ικανότητα να “προσαρμόζεται” και σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, το πεπόνι κανταλούπε απολαμβάνεται με την ίδια ευκολία, είτε το εντοπίσεις στη σαλάτα, είτε ως επιδόρπιο, δεδομένου ότι αποτελεί μία καλή εναλλακτική για τους γλυκατζήδες που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς γλυκό.

Βέβαια, αυτό που κάνει το κανταλούπε να βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των διατροφολόγων και των γιατρών είναι ότι το συγκεκριμένο φρούτο προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, τα οποία πολύς κόσμος αγνοεί.

Περιέχει άφθονη βιταμίνη C

Αν και τα πορτοκάλια έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τη βιταμίνη C, δεν είναι το μόνο φρούτο που μας την προσφέρει. Το πορτοκαλί χρώμα του κανταλούπε μαρτυρά πως και εκείνο έχει τη δυνατότητα να χαρίσει την απαιτούμενη ποσότητα στον οργανισμό μας, ώστε να προστατεύει τα κύτταρα, τα αγγεία, τα κόκαλα και το δέρμα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση τιμή βιταμίνης C για έναν ενήλικα είναι τα 65-90 mg την ημέρα. Μάθε λοιπόν πως περίπου 80γρ. πεπόνι κανταλούπε σου προσφέρει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C που χρειάζεσαι.

Προσφέρει άμεση ενυδάτωση

Την περίοδο του καλοκαιριού οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι, όπως και να τρώμε φρούτα για να βοηθήσουμε τον στόχο μας. Εσύ ήξερες πως το πεπόνι κανταλούπε περιέχει 90% νερό; Αυτό σημαίνει πως τρώγοντας λίγο από το νόστιμο αυτό φρούτο, θα σε βοηθήσει ευκολότερα να φτάσεις τον ημερήσιο στόχο σου.

Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Δεδομένου ότι το πεπόνι κανταλούπε αποτελεί πηγή β-Καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, καταφέρνει να υποστηρίξει την υγεία των ματιών και του δέρματος. Παράλληλα, το φρούτο περιλαμβάνει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που συνδέεται με την ηλικία.

Είναι πηγή φυτικών ινών

Αυτό σημαίνει αυτόματα πως είναι το ιδανικό φρούτο, αν έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε τη διαδικασία της πέψης, όπως και το σάκχαρο στο αίμα μας να μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Fareeha Jay, που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, “το κανταλούπε είναι πηγή φυτικών ινών, που θα σε βοηθήσει να νιώσεις γεμάτος για περισσότερο χρόνο και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σου. Επιπλέον θα μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών ασθενειών και κάποιων ειδών καρκίνου”. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika