Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Παιδί και διακοπές: Πώς να τηρήσω ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο για το παιδί μου;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, για όσους έχουμε μικρά παιδιά είναι το θέμα της διατροφής. 

Η αλήθεια είναι ότι μικροί και μεγάλοι κλείνουμε τη βαλίτσα των διακοπών μας με μεγάλες προσδοκίες για ξεκούραση, ανεμελιά και χαλάρωση για τις μέρες αυτές. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το πρόβλημα.

Τί γίνεται όταν θέλουμε και εμείς να χαλαρώσουμε από τη ρουτίνα, αλλά ταυτόχρονα μας απασχολεί έντονα το θέμα της διατροφής κυρίως για τα παιδιά;

Η λύση είναι απλή. Αρκεί να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας επιλογές κατάλληλα, ούτως ώστε και να μην έχουμε έγνοια για το καθημερινό μενού, αλλά και να μην καταπιέσουμε την ανάγκη του παιδιού για μικρές «ατασθαλίες».

Ακολουθήστε τις έξυπνες συμβουλές που σας προτείνουμε και καλές διακοπές!

1. Πρωινό

Το μυστικό είναι στη διαπραγμάτευση. Διακοπές σημαίνει κολύμπι, δραστηριότητες και χρόνος στη θάλασσα, οπότε ένα πλούσιο πρωινό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Δίνουμε στο παιδί την επιλογή ενός υγιεινού γεύματος ,όπως ένα τοστ με γαλοπούλα, ή
ένα μπόλ δημητριακών, αλλά το αφήνουμε να επιλέξει μία μικρή μερίδα από αυτό που επιθυμεί μπροστά σε ένα πλούσιο μπουφέ.

Ένα μικρό κομμάτι σπιτικό κέικ, ή ακόμα και ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας, δε θα κάνει σε καμία περίπτωση κακό, εφόσον έχουμε συμφωνήσει από πριν ότι η βασική ποσότητα του γεύματος θα είναι υγιεινή.

Εναλλακτικά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πολλά φρέσκα φρούτα και να εμπλουτίσουμε το πρωινό με ένα φρέσκο χυμό ή ένα smoothie μειώνοντας έτσι την ανάγκη του για γλυκό, προσφέροντάς του παράλληλα την απαραίτητη ενυδάτωση στη ζέστη.

 

2. Στην παραλία

Εδώ θα εστιάσουμε στην ευκολία. Τα σωστά σνακ για την παραλία, είναι εύκολα και γρήγορα.

Λίγα φρέσκα φρούτα όπως ροδάκινα ,βερίκοκα ή σταφύλι που είναι εύκολα στη μεταφορά είναι ιδανική επιλογή.

Εναλλακτικά μία μπάρα δημητριακών είναι κάτι που βρίσκουμε σχεδόν παντού.

Δεν ξεχνάμε κατά τη παραμονή μας στην παραλία να δίνουμε άφθονο νερό στο παιδί, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος για αφυδάτωση.

 

3. Μεσημέρι

Το μεσημεριανό μετά την παραλία είναι πολύ βασικό γεύμα, καθώς μετά από μια γεμάτη και διασκεδαστή μέρα, είναι αυτό που πραγματικά απολαμβάνει όλη η οικογένεια με το παραπάνω.
Σας προτείνουμε να είστε πιο ελαστικοί εδώ, αφήνοντάς το να επιλέξει το αγαπημένο του πιάτο με την προϋπόθεση ότι θα το συνοδεύσει με μία επαρκή ποσότητα σαλάτα εποχής ή λαχανικών.

Εδώ το στοίχημα είναι να δώσουμε εμείς ως γονείς το καλό παράδειγμα στο παιδί και να αποφύγουμε να παραγγείλουμε λιπαρά και τηγανιτά, όσο αυτό είναι εφικτό.

Αυτόν τον κανόνα καλό είναι να τον υιοθετήσουμε και στην καθημερινότητά μας, καθώς ως γνωστόν το διατροφικό προφίλ της οικογένειας σύμφωνα με τους διατροφολόγους είναι ενιαίο.

4. Απογευματινό σνακ

Εδώ θα ήταν φρόνιμο να εκμεταλλευτούμε τον άπειρο ελεύθερο χρόνο που έχουμε, ώστε να μην παραλείψουμε το σνακ ως ενδιάμεσο γεύμα, κάτι που συχνά γίνεται στην καθημερινότητα λόγω υποχρεώσεων. Σίγουρα εδώ θα προτιμήσουμε μία γρανίτα φρούτων αντί για παγωτό ή ένα τοστ κατά προτίμηση με ψωμί ολικής άλεσης, αντί για οτιδήποτε συσκευασμένο όπως μπισκότα και αλμυρά σνακ.

5. Δείπνο

Ακολουθούμε τον κανόνα του μεσημεριανού γεύματος, δίνοντας βάση στην ποσότητα που πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη, λόγω μειωμένης δραστηριότητας.

Επίσης θα προσέξουμε ιδιαίτερα την ποιότητα των τροφών, αποφεύγοντας το γρήγορο φαγητό όπως μπέργκερ, σουβλάκια και άλλα λιπαρά πιάτα, επιλέγοντας να στραφούμε σε πιο παραδοσιακά μέρη, όπου θα μπορούμε να επιλέξουμε κοτόπουλο, ψάρι ή μαγειρευτά.

Σε κάθε περίπτωση μαθαίνουμε να ”ακούμε” τις ανάγκες του παιδιού, δεν το πιέζουμε
και διαπραγματευόμαστε την πιο υγιεινή επιλογή, από το να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί του καταστρέφοντας τις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές των διακοπών.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως κάποτε υπήρξαμε κι εμείς παιδιά!

Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου

 

govastileto.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika