Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τύποι τοξικών ανθρώπων που δεν έχετε ξανακούσει και πως να τους εντοπίσετε!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για να αποφύγεις έναν κίνδυνο, πρέπει πρώτα να τον αναγνωρίσεις. Να δεις τι έρχεται μπροστά σου ή τι κρύβεται δίπλα σου. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θέλουν να σε στηρίξουν, χωρίς να φανούν ως ήρωες και να καταπλακώσουν κάθε σας προσπάθεια.

Οι τοξικοί άνθρωποι δε φαίνονται από την αρχή, δε δείχνουν τα πραγματικά τους χρώματα, ούτε τις προθέσεις τους. Υπάρχουν όμως σημάδια που τους προδίδουν και όσο γρηγορότερα τα εντοπίσετε, τόσο συντομότερα θα σωθείτε μακριά τους.

Οι τοξικοί άνθρωποι αρκετά συχνά δεν κατανοούν τα ελαττώματα τους. Δε νομίζουν ότι κάνουν κάτι λάθος ή ότι υπάρχει κάτι σε αυτούς που χρειάζεται φτιάξιμο ή βελτίωση. Πιστεύουν ακράδαντα πως είναι οι καλύτεροι και πως ότι κάνουν είναι το απολύτως σωστό. Οι άλλοι απλά δε το βλέπουν και για αυτό είναι κατώτεροι τους. Κλείνουν τη συζήτηση όταν δεν τους βολεύει και την ανοίγουν όταν έχουν ανασυντάξει τα λιγοστά κομμάτια λογικής τους.

Μπορεί όλοι να λεμέ ένα αθώο ψεματάκι ή να γινόμαστε υπερβολικοί κάποιες φορές. Οι τοξικοί άνθρωποι όμως έχουν χάσει το μέτρο και την ισορροπία. Δεν εντοπίζουν τα όρια και δε ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Οι πράξεις τους είναι πάντα δικαιολογημένες μέσα στο μυαλό τους. Μια μεγάλη μερίδα αυτών των ανθρώπων, όταν αναζήτησαν επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο, είχαν τεράστια βελτίωση. Πριν όμως προσπαθήσετε να βοηθήσετε αυτούς, οφείλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας. Κρατήστε αποστάσεις πριν σας μπλέξουν στο δικό τους λαβύρινθο.

 

Ο συνομιλητικός ναρκισσιστής (The conversational narcissist)

Έχετε μιλήσει ποτέ με κάποιον που τείνει να σας διακόπτει; Η μάλλον, να το θέσουμε πιο σωστά, έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε με κάποιον που δε θα σας αφήσει να πείτε ούτε μια λέξη; Ο συνομιλητικοί ναρκισσιστές αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους ή να ακούν τους εαυτούς τους να μιλούν. Δε σου κάνουν ερωτήσεις και δε θα το βουλώσουν ποτέ. Σε μια σχέση καταλήγουν να είναι εγωκεντρικοί και ποτέ δε θα προσέξουν τις δικές σας ανάγκες.

Το στενό σακάκι (The strait jacket)

Είναι ο τύπος ανθρώπων που θέλουν να ελέγξουν τα πάντα και τους πάντες γύρω τους. Θέλουν να είναι υπεύθυνοι για όσα κάνεις, όσα λες και όσα σκέφτεσαι. Ξέρετε για ποιον μιλάω, αυτόν τον τύπο ανθρώπου που φρικάρει όταν διαφωνείς μαζί του. Και δε θα σταματήσουν να προσπαθούν να σε πείσουν ότι έχουν δίκιο και ότι θα πρέπει να κάνεις ότι σου πουν. Σε μια σχέση αυτό το άτομο δε θα σου δώσει χώρο για να αναπνεύσεις. Θα συνεχίσει να σε ταλαιπωρεί, να σε ενοχλεί, μέχρι να συμφωνήσεις μαζί του. Προσοχή, αυτοί οι άνθρωποι θα κυνηγήσουν τη συναισθηματική, συνομιλητική και πνευματική σας ελευθέρια, μέχρι να μην σας έχει μείνει άλλη. Φύγετε μακριά όσο προλαβαίνετε.

Το συναισθηματικό αρπακτικό (The emotional moocher)

Είναι γνωστοί και ως πνευματικοί βρικόλακες, γιατί τείνουν να ρουφούν όλη τη θετικότητα σας, μέχρι να σας αδειάσουν συναισθηματικά. Είναι οι άνθρωποι που έχουν πάντα κάτι λυπηρό, αρνητικό ή απαισιόδοξο να πουν. Σε συζητήσεις και σε σχέσεις, δεν μπορούν ποτέ να είναι θετικοί, τραβώντας προς τα κάτω και τους άλλους. Εάν είστε κοντά με ένα τέτοιο τύπο ανθρώπου και έχουν μόνο άσχημα πράγματα να πουν οπότε τους συναντάτε, προσοχή γιατί πιθανόν δε θα καλυτερέψουν.

Ο δραματομαγνήτης (The drama magnet)

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι είναι μαγνήτες του δράματος. Κάτι είναι πάντα λάθος. Πάντα. Και φυσικά όταν το ένα πρόβλημα λυθεί εμφανίζεται κάποιο άλλο. Και θέλουν μόνο τη συμπάθεια σας, την υποστήριξη σας αλλά όχι τη συμβουλή σας. Προσφέρετε βοήθεια και λύσεις, όμως δε θέλουν ποτέ να φτιάξουν κάτι. Αντιθέτως απλά παραπονιούνται συνεχώς. Σε μια σχέση, οι δραματομαγνήτες είναι τα θύματα και ευδοκιμούν σε μια κρίση, γιατί τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί. Εάν κάποιος είναι φάρος των αντιξοοτήτων, προσέξτε γιατί κάποια μέρα θα γίνεται μέρος τους δράματος.

Ο ζηλιάρης-επικριτικός τύπος (The jealous-judgemental person)

Οι ζηλιάρηδες άνθρωποι είναι απίστευτα τοξικοί. Διότι έχουν τόση αυτοαπέχθεια, που δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι για κανέναν γύρω τους. Συνήθως η ζήλεια τους εμφανίζεται με τη μορφή της επίκρισης, της κριτικής ή του κουτσομπολιού. Σύμφωνα με αυτούς, όλοι οι άλλοι είναι απαίσιοι, βαρετοί ή κάτι τους λείπει. Εάν κάποιος ξεκινά να κουτσομπολεύει, με ζήλεια για τους άλλους ανθρώπους, προσοχή. Πιθανόν πρόκειται για τοξικό άτομο και ποτέ δε ξέρετε τι θα πουν πίσω από την πλάτη σας.

Ο ψευδολόγος (The fibber)

Υπάρχουν πολλοί ψεύτες και θα πρέπει να γίνεται ζωντανοί ανιχνευτές ψεύδους για να τους εντοπίσετε. Ψεύτες, ψευδολόγοι, υπερβολείς. Είναι εξοντωτικό να έχετε έναν τοξικό απατεώνα στη ζωή σας. Είτε λένε μικρά ή μεγάλα ψέματα, είναι αδύνατον να εμπιστευτείς ένα ψεύτη. Η ανειλικρίνεια σε αδειάζει καθώς πρέπει συνεχώς να αμφιβάλλεις για τα λεγόμενα τους. Εάν το ένστικτο σας χτυπάει καμπανάκια, τότε καλυτέρα να απομακρυνθείτε, πριν σας κοροϊδέψουν.

Το ανθρώπινο τανκ (The tank)

Ένα τανκ συνθλιβεί τα πάντα στο πέρασμα του. Ένα ανθρώπινο τανκ έχει πάντα δίκιο, δε δίνει σημασία ποτέ σε κανενός άλλου τις ιδέες ή τα συναισθήματα. Βάζουν πάντα τους εαυτούς τους πρώτους. Σε μια σχέση είναι απίστευτα αλαζονικοί και βλέπουν τις προσωπικές τους απόψεις ως δεδομένα γεγονότα. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι είναι οι εξυπνότεροι άνθρωποι στο δωμάτιο. Βλέπουν κάθε συζήτηση και κάθε άτομο ως μια πρόκληση που πρέπει να την κερδίσουν. Σπάνια βλέπουν τους άλλους ως ίσους. Αν νιώσετε πως οι ιδέες σας συνθλίβονται ή ότι δε σας σέβονται, φύγετε όσο είναι καιρός!

Πως να διαχειριστείτε την τοξικότητα.

Όσο διαβάζετε τις παραπάνω γραμμές, ήρθε κάποιο άτομο στο μυαλό σας; Εάν έχετε κάποιο άτομο στη ζωή σας που φοβάστε να το δείτε, που δε σέβεται τις απόψεις σας ή που σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, τότε πρέπει να πείτε όχι.

Εάν νιώθετε πως:

  • Πρέπει συνεχώς να σώζετε αυτό το άτομο και να προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα του
  • Καλύπτεστε ή κρύβεστε από αυτούς
  • Φοβάστε να τους δείτε
  • Νιώθετε άδειοι αφότου περάσατε χρόνο μαζί τους
  • Είστε θυμωμένοι, θλιμμένοι ή καταθλιπτικοί όταν είστε τριγύρω τους
  • Σας προκαλούν να κουτσομπολέψετε ή να είστε κακοί
  • Νιώθετε ότι πρέπει να τους εντυπωσιάσετε
  • Είστε επηρεασμένοι από το δράμα τους και τα προβλήματα τους
  • Αγνοούν τις ανάγκες σας και δεν ακούν στο όχι

Αξίζετε να έχετε στη ζωή σας θαυμάσιους, υποστηρικτικούς και τρυφερούς ανθρώπους. Η ζωή είναι μικρή για να ξοδεύετε το χρόνο σας με ανθρώπους που δε σας βοηθούν να είστε ο καλύτερος εαυτός σας. Εύχομαι να χρησιμοποιήσετε αυτό το άρθρο ως ανοσοποίηση κατά των τοξικών ανθρώπων!

 

Κείμενο, μετάφραση, σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας  για  newsitamea.gr

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Πηγή: Scienceofpeople.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika