Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα παντζάρια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα παντζάρια έχουν πάρει πλέον τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη διατροφή, καθώς χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, χυμούς, σούπες και πολλές ακόμη συνταγές.

Τι θα συμβεί όμως εάν τρώτε κάθε μέρα παντζάρια; 

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση με  αλλαγές  στον τρόπο ζωής τους, όπως να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι ή με  την απώλεια βάρους. Όμως μελέτες έχουν δείξει πως ένα φλιτζάνι χυμού παντζαριού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βελτίωση της αντοχής στην άσκηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να βελτιώσει τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τον «φόρτο εργασίας» της καρδιάς κατά τη φυσική δραστηριότητα.

Εάν λοιπόν είστε αθλητής και αγαπάτε τα παντζάρια, τότε η καθημερινή κατανάλωση αυτών για τουλάχιστον 2 εβδομάδες κοντά σε περιόδους προετοιμασίας, ενδέχεται να βελτιώσει κατά 2 με 3% την απόδοσή σας.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα είναι να καταναλώνουμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα παντζάρια.

Υγιή μαλλιά 

Τα παντζάρια περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β και C. Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, βοηθώντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Οι πιθανές παρενέργειες

Η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να κάνει τα ούρα σας να γίνουν ροζ ή κόκκινα, κάτι που είναι ακίνδυνο αλλά συχνά συγχέεται με το αίμα.

Τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Τα επίπεδα οξαλικών είναι πολύ υψηλότερα στα φύλλα από τη ρίζα, αλλά και η ρίζα θεωρείται υψηλή σε οξαλικά.

Τέλος περιέχουν φρουκτάνες -υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που ταξινομούνται ως FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). Αυτοί οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου σας.

Ωστόσο τα FODMAPs μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε ευαίσθητα άτομα, όπως αυτά που έχουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika