Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μοιράζει χρήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτο δώρο Πάσχα, κουπόνια βενζίνης, επίδομα εργασίας ΟΑΕΔ -Πως θα τα πάρετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κλείδωσαν τα μέτρα: Έκτακτο δώρο Πάσχα, κουπόνια βενζίνης, επίδομα εργασίας ΟΑΕΔ – Αύριο οι ανακοινώσεις 

Την Πέμπτη αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης, κατά της ακρίβειας, που θα περιλαμβάνει επιπλέον των επιδοτήσεων στα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, το έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και μέτρο της μερικής κάλυψης του κόστους των υγρών καυσίμων.

Το τελευταίο μέτρο είναι και το πιο δύσκολο να οριστικοποιηθεί, καθώς η περίμετρος των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερη, ενώ στόχος είναι να περιληφθούν και οι επαγγελματίες των μεταφορών, και άρα το κόστος ανεβαίνει. Στην εφαρμογή του υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα να επιτυγχάνεται η επιστροφή φόρου ή μέρους του φόρου που βαρύνει τα καύσιμα, κάτι που έχει ένα βασικό πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία για τον καταναλωτή τα οποία θα δηλώνονται εκ των υστέρων ώστε να υπάρχει η επιστροφή μέρους του φόρου (ΕΦΚ + ΦΠΑ) που είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο τρόπος αυτός απαιτεί μεγάλη διαδικασία και την ανάγκη να εκδίδονται «προσωποποιημένες» αποδείξεις -κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα από τα πρατήρια- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώνονται σε μια νέα πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ και έπειτα να επιστρέφεται ο φόρος.

Η λύση που προκρίνεται περισσότερο είναι μια λύση παρόμοια με αυτή που λειτούργησε με την κάλυψη πάγιων δαπανών. Ένα voucher με ένα συγκεκριμένο εφάπαξ ποσό για κάθε δικαιούχο ανάλογο με την κατανάλωση που θα βεβαιώνεται από τις σχετικές δαπάνες, το οποίο θα αναλώνεται σταδιακά για την πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο. Το τελικό σενάριο θα κλείσει την τελευταία στιγμή με τις όποιες συμπληρώσεις πριν ανακοινωθεί.

Πώς θα παίρνετε την επιδότηση για βενζίνη και πετρέλαιο

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από τους δικαιούχους και στη συνέχεια θα προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα επιστρέφονται στον δικαιούχο τα χρήματα.

«Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε τεχνικά έτοιμοι για να υποστηρίξουμε τα μέτρα όταν θα ανακοινωθούν. Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση των μέτρων. Ολοκληρώνονται και οι τελικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία αυτή. Ο σκοπός είναι ο πολίτης που πληρώνει μια τιμή στην αντλία να έχει τελικά μικρότερο κόστος το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλει. Και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια εύκολη χωρίς καθυστερήσεις διαδικασία χωρίς να ταλαιπωρούμε τον πολίτη» περιέγραψε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η επιδότηση αυτή θα αφορά ανθρώπους «που θα πρέπει να πληρώνουν μικρότερη τιμή σε σχέση με αυτήν που καταβάλουν όταν στην αντλία βλέπουν την τιμή του καυσίμου. Αυτό θα δείτε πώς θα υλοποιηθεί πολύ, πολύ σύντομα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα γιατί ολοκληρώνονται οι τεχνικές. Βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι όταν θα ανακοινωθούν τα μέτρα και υποσχόμαστε ότι θα είναι εύχρηστη η διαδικασία και δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες ότι θα ταλαιπωρηθούν».

Όσον αφορά στο πού θα δημιουργηθεί αυτή πλατφόρμα είπε «κάθε δράση γίνεται μέσω του gov.gr . Όπως γνωρίζετε είναι η νέα πύλη της δημόσιας διοίκησης και έχει μαζέψει ένα σύνολο υπηρεσιών. Γενικότερα ο σκοπός είναι να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης».

Έκτακτο επίδομα

Σε ό,τι αφορά στο έκτακτο επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους, την «επιταγή ακρίβειας» όπως την ονόμασε ο πρωθυπουργός, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για το έκτακτο δώρο Πάσχα θα είναι αυτό που έγινε τα Χριστούγεννα με τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να λαμβάνουν διπλό ΚΕΑ αλλά και άλλους δικαιούχους να λαμβάνουν επίδομα 250 ευρώ, παρόλο που τις προηγούμενες μέρες ήθελαν την κυβέρνηση να θέτει ως κατώτατο όριο του επιδόματος τα 300 ευρώ.

Ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να δοθούν περισσότερα κονδύλια στην επιδότηση για τα καύσιμα καθώς είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση.

Δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 1,2 εκατ. οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, xαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα με αναπηρία.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι φαίνεται πως δεν θα είναι δικαιούχοι. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα του 2020 (δηλώσεις 2021), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία. Η πληρωμή προσδιορίζεται τη μεγάλη βδομάδα, από 18 έως 21 Απριλίου.

Ποιοι χάνουν το επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ αλλά και δίνεται έξτρα επίδομα για όσους βρίσκουν δουλειά ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Πλέον ένας άνεργος για να παραμείνει στις λίστες του ΟΑΕΔ θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

Όλες οι μεγάλες αλλαγές στον ΟΑΕΔ

1. Ο άνεργος πρέπει να κάνει Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Ειδικότερα προβλέπεται κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), νυν ΟΑΕΔ. Θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι υποχρεωτικό από το 2017 για τους νέους ανέργους να καταρτίζεται το Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Η κατάρτιση των ψηφιακών ατομικών σχεδίων δράσης θα ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια.

2. Στη συνέχεια θα βγαίνει η ψηφιακή κάρτα ανεργίας που διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία στις συναλλαγές του, βεβαιώνοντας αυτόματα την ιδιότητά του και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

3. Ακολουθεί η κατάρτιση του ψηφιακού μητρώου της ΔΥΠΑ που θα περιλαμβάνει τους αναζητούντες εργασία και τα στοιχεία τους, τυχόν προτάσεις για απασχόληση, την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.α. Η εγγραφή και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση.

4. Ο άνεργος για να παραμείνει στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να είναι ενεργός και να ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΔΥΠΑ (τουλάχιστον 3 δυνατότητες για απόρριψη). Μετά την τρίτη άρνηση ο άνεργος θα βγαίνει από τις λίστες ανεργίας. Με αποτέλεσμα να χάνει τις παροχές του νυν ΟΑΕΔ.

Ποια θεωρείται «κατάλληλη θέση εργασίας»

Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία.

Διαγραφή από το μητρώο για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης

Επίσης, προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

5. Ο άνεργος θα χάνει τα προνόμια των παρόχων του ΟΑΕΔ εφόσον δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια την διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών κλπ. εφόσον δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα βγαίνει εκτός λίστας.

Αυτό σημαίνει ότι θα χάνουν την κάρτα ανεργίας και κατ’ επέκταση και τα προνόμιά της. Τα κριτήρια που εισάγονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (διευκρινίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο τα εισοδηματικά και όχι τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης).

Πιο αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Προσοχή: από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.

Επίδομα εργασίας στους άνεργους που βρίσκουν δουλειά

Επίδομα 300 ευρώ θα λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ άνω των 5 ετών και επίδομα εργασίας για όσους επιδοτούμενους άνεργους βρουν δουλειά την περίοδο που παίρνουν το επίδομα ανεργίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, προβλέπεται μπόνους για την κατάρτιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης από μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη για την άμεση ενεργοποίηση τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας

Επίσης, θα δοθεί επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Συγκεκριμένα θα λαμβάνουν το μισθό τους συν το 50% του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 203,5 ευρώ για όσο διάστημα υπολείπεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή αν κάποιος είναι να πάρει επίδομα ανεργίας για 12 μήνες και βρει δουλειά στους 3 μήνες θα λάβει για τους υπόλοιπους 9 τον μισθό και το 50% του επιδόματος ανεργίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη τρεις είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου:

1. Να στηριχθούν άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι με ψηφιακά εργαλεία
2. Να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης.
3. Να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που καταβάλλονται θα πιάνουν τόπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγαν εκδρομή και πέθαναν: 18 νεκροί Έλληνες μέσα σε μία ημέρα, το πασχαλινό ταξίδι που κατέληξε σε τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

Penni Syggrou