Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις ΧΡΗΣΙΜΑ

Εταιρία χυμών έριξε εκατομμύρια φλούδες πορτοκαλιού σε ερημική περιοχή και να τι έγινε 16 χρόνια μετά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα ζευγάρι οικολόγων, ο Daniel Janzen και η Winnie Hallwachs, είχαν μια ιδέα για μια εταιρία χυμών στην Κόστα Ρίκα.

Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν το ζευγάρι προσέγγισε την εταιρία χυμών και τους έκανε μια πρόταση. Συγκεκριμένα αν δώριζαν ένα κομμάτι μιας άθικτης δασικής περιοχής στο Area de Conservacion Guanacaste, θα μπορούσαν να πετάνε δωρεάν τις φλούδες και τον πολτό των πορτοκαλιών.

Πώς μία εταιρεία χυμών βοήθησε τη βλάστηση σε μία έκταση;

Έναν χρόνο αργότερα, χιλιάδες φορτηγά πήγαν και πέταξαν πάνω από 12.000 τόνους άχρηστων υλικών και το χωράφι με τις φλούδες και τον πολτό πορτοκαλιών έμεινε ανέγγιχτο για 10 χρόνια, καθώς έφτιαξαν ένα μεγάλο σήμα με κίτρινα γράμματα το οποίο εξηγούσε τι είχε συμβεί. Μετά από 16 χρόνια, ο Janzen έστειλε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, τον Timothy Treuer, για να ρίξει μια ματιά και να παρουσιάσει τι ανακάλυψε.

δάσος εταιρεία χυμών

Του έδωσε οδηγίες για το σήμα που είχαν φτιάξει. Ο Treuer πήγε στο μέρος όπου είχαν πεταχτεί οι φλούδες των πορτοκαλιών, αλλά δεν μπορούσε να βρει το σήμα πουθενά.

Όταν συνειδητοποίησαν ότι κοιτούσαν το σωστό χωράφι έμειναν έκπληκτοι, καθώς η βλάστηση ήταν απίστευτα πλούσια. «Ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές ήταν οι φλούδες των πορτοκαλιών. Έμοιαζαν να είναι εντελώς διαφορετικά οικοσυστήματα», λέει.

δάσος πινακίδα

Ο Treuer και η ομάδα του από το Princeton αποφάσισαν να μελετήσουν την περιοχή για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο διπλανό χωράφι, όπου δεν υπήρχαν φλούδες πορτοκαλιών, υπήρχε μόνο ένα κυρίαρχο είδος δέντρου, ενώ στην άλλη υπήρχαν γύρω στα τριάντα είδη δέντρων που ευδοκιμούσαν.

Μάλιστα, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως τα νέα δάση απορροφούν και αποθηκεύουν τον άνθρακα της ατμόσφαιρας 11 φορές περισσότερο από τα παλιά δάση.

δάσος

Ο Treuer πιστεύει ότι αν μπορέσουν να επαναλάβουν το πείραμα σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να βοηθήσει την ατμόσφαιρα να αποκατασταθεί μόνη της.

«Δεν θέλουμε οι εταιρίες να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου να’ναι, αλλά υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις και πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές», είπε ο Treuer.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Efi Nika

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Efi Nika

Διέγραψε στα «μουγκά» χρέη η εφορία: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί που δεν θα πληρώσουν – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika