Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής: Τα μέτρα που έρχονται πριν την πρωτοχρονιά μετά την έκρηξη κρουσμάτων – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα μέτρα έρχονται τις επόμενες ημέρες, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοιού που σημειώθηκε στη χώρα μας.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο, τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές- στην οποία έχει κάνει ήδη ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας, την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, καθώς επίσης και σε γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το STAR, υπάρχει στο τραπέζι ειδική εισήγηση για τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση ώστε να λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, μόνο με καθήμενους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το STAR, στα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις 3 Ιανουαρίου θα είναι και η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τα κρούσματα ακολουθούν μια πορεία που μοιάζει με εκθετική αύξηση.

«Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα και χθες είχαμε 1.173» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Μόσιαλος: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown

Την εκτίμηση ότι θα επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον σε λίγες μόνο εβδομάδες, έκανε ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα ο καθηγητής, επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

Τα μέτρα που ισχύουν από την παραμονή των φετινών Χριστουγέννων στις 06:00 και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (π.χ. για να μπει κάποιος να πάει στο τραπέζι του), αλλά και στα γυμναστήρια. Στα μπαρ, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Όποιος δεν συμμορφωθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο.
  • Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Εξαιρούνται, πάντως, τα θεματικά πάρκα.
  • Στους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το υποχρεωτικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή το rapid test 24 ωρών για να μπουν στη χώρα, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika