Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πασατέμπος: Πόσο θρεπτικός είναι και πως επηρεάζει την υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία. Ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά του, ποιο είναι το μεγάλο του μειονέκτημα. Τι να προσέχουμε.

Αν σας αρέσουν οι κολοκύθες, σκεφτείτε το δύο φορές την επόμενη φορά που θα τις καθαρίσετε και θελήσετε να πετάξετε τους σπόρους τους. Ο πασατέμπος, όπως είθισται να αποκαλούνται οι κολοκυθόσποροι, είναι ένα θρεπτικό σνακ και μπορεί να παρέχει αρκετά οφέλη στην υγεία.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Maxine Smith, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, ο πασατέμπος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικά αμινοξέα. Περιέχει επίσης πολλές φυτοχημικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.

Σύμφωνα με τη βάση διατροφικών δεδομένων (Food Data Central) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, ανά 100 γρ. οι κολοκυθόσποροι παρέχουν:

  • 545 θερμίδες
  • 30,3 γρ. πρωτεϊνών
  • 48,48 γρ. λιπών
  • 12,12 γρ. υδατανθράκων
  • 6,1 γρ. φυτικών ινών
  • 61 mg ασβεστίου
  • 8,18 mg σιδήρου

«Οι φυτικές πρωτεΐνες  των κολοκυθόσπορων έχουν υψηλή διατροφική αξία, εφάμιλλη με αυτή της σόγιας», λέει η Dr. Smith. «Στην πραγματικότητα περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και τα οποία στερούνται όσοι δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας».

Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχουν οι κολοκυθόσποροι είναι υγιεινά, ενώ οι φυτικές ίνες τους ρυθμίζουν  την απορρόφηση των υδατανθράκων τους. Επειδή, ωστόσο, περιέχουν πολλές θερμίδες, η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε 30-35 γραμμάρια ημερησίως. Σε τέτοια περίπτωση, θα προσλαμβάνετε περίπου 180 θερμίδες και 10 γραμμάρια πρωτεϊνών.

Καλύτερα ψημένοι

Η Dr. Smith  τονίζει ότι οι κολοκυθόσποροι είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ψημένοι, διότι το ψήσιμο αυξάνει τα αντιοξειδωτικά τους. Διευκολύνει επίσης την πέψη τους.

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πασατέμπος μπορεί να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του μαστού
  • Του στομάχου
  • Του πνεύμονα
  • Του προστάτη
  • Του παχέος εντέρου

Τα οφέλη αυτά αποδίδονται στις λιγνάνες (lignans), ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που περιέχει.

Προστασία του ουροποιητικού και της καρδιάς

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο πασατέμπος μπορεί να δρα καταπραϋντικά στην υπερδραστήρια κύστη. Ενδέχεται επίσης να αμβλύνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή του με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως:

  • Υπέρτασης
  • Καρδιοπάθειας
  • Σακχαρώδη διαβήτη

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο και υγιεινά λιπαρά.

Δεν αποκλείεται, τέλος, να βελτιώνει τον ύπνο, χάρη σε ένα αμινοξύ που περιέχει. Το αμινοξύ αυτό είναι η τρυπτοφάνη, η οποία μας βοηθεί να αποκοιμηθούμε και να μην ξυπνάμε το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika