Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

8 τρόποι για να έχετε ενέργεια το πρωί πιο αποδοτικοί από τον καφέ – BINTEO

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ανήκετε σε αυτούς που αμέσως μόλις ξυπνήσουν κατευθύνονται προς την κουζίνα για να φτιάξουν καφέ;

Αναμφισβήτητα ο καφές τονώνει και δίνει ενέργεια.

Ο εθισμός στην καφεΐνη όμως, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να πίνετε καφέ το πρωί, υπάρχουν ωστόσο εναλλακτικές που μπορούν να σας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της ημέρας.

Δείτε ποιες είναι:

Δείτε επίσης και άλλους τρόπους για ένα καλύτερο ξύπνημα.

1.Πιες νερό

Κάποιος που πίνει νερό το πρωί βοηθά να παρέχει στο σώμα του την ενυδάτωση που χρειάζεται για να ξεκινήσει η μέρα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει κάθε υπνηλία από ήπια αφυδάτωση. Ένα κοινό σύμπτωμα αφυδάτωσης περιλαμβάνει την κόπωση. Όταν ένα άτομο πίνει νερό, διεγείρει άλλα όργανα και συστήματα του σώματος και μπορεί να ενθαρρύνει μια πιο ενεργή συμπεριφορά.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ένα ποτήρι ζεστό νερό, ή νερό με λεμόνι και κανέλα, για περαιτέρω τόνωση του σώματος.

2.Κάνε διατατικές ασκήσεις

Κάνε  απλές διατάσεις που  βοηθούν  στη θέρμανση των μυών  και στην προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος  στο σώμα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αφύπνιση το πρωί. Πολλοί άνθρωποι τεντώνονται  ενστικτωδώς, όπως  τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι τους ή να επεκτείνουν τα πόδια τους στο κρεβάτι.

Ένα άτομο που παίρνει 5 λεπτά για να τεντωθεί  ή να κάνει μερικές απλές στάσεις γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να ξυπνήσει τους μυς και το σώμα του.

3.Βρες γρήγορα προγράμματα γυμναστικής

Η άσκηση ενώ αισθάνεσαι κουρασμένος μπορεί να μην ακούγεται ελκυστική, αλλά μπορεί να τονώσει το σώμα, να ρέει το αίμα καλύτερα  και να βοηθήσει το άτομο να αισθανθεί πιο άγρυπνο. Η προπόνηση δεν πρέπει να είναι έντονη. Οι απλές δραστηριότητες, όπως ένας σύντομος περίπατος, ο χορός με μουσική, ή ακόμα και μερικά άλματα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού  και του ρυθμού αναπνοής, η οποία μπορεί να ξυπνήσει το σώμα πιο γρήγορα.

4.Μπορείς να κάνεις ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να διεγείρουν το σώμα, καθώς αυξάνει το οξυγόνο στην κυκλοφορία, κάτι που θα μπορούσε να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ξύπνια. Μακροχρόνιες, βαθιές αναπνοές ή καθοδηγούμενες τεχνικές διαλογισμού αναπνοής μπορεί να σε  βοηθήσουν να αισθανθείς  πιο ξύπνια και άγρυπνη.

5.Προσπάθησε να μην πατάς συνέχεια το snooze

Αν ξυπνήσεις απότομα με το  ξυπνητήρι , ο πειρασμός να πατήσεις το snooze  για μερικά επιπλέον λεπτά μπορεί να ακούγεται δελεαστικός, αλλά θα μπορούσε να σε κάνει να αισθάνεσαι  πιο κουρασμένη   από ότι πριν.

Καθώς προσπαθούν να κοιμηθούν οι άνθρωποι λίγο ακόμα , είναι απίθανο να αισθανθούν τα οφέλη της ανάπαυσης και ενδέχεται να παρουσιάσουν αδράνεια στον ύπνο. Αυτό είναι το αίσθημα σύγχυσης και κόπωσης μετά το ξύπνημα. Ίσως είναι καλύτερο να σηκωθείς  αμέσως από το κρεβάτι και να ξεκινήσεις  τη μέρα σου μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Εάν αυτό είναι δύσκολο, μπορείς  να προσπαθήσεις να κρατήσεις το ξυπνητήρι  μακριά από το κρεβάτι. Εάν τοποθετήσεις  το ξυπνητήρι σε άλλο  δωμάτιο, θα είναι λιγότερο πιθανό να πατήσεις αναβολή , καθώς πρέπει φυσικά να σηκωθείς  από το κρεβάτι και να τον απενεργοποιήσεις.

6.Κάνε ένα κρύο ντους

Το κρύο ντους το πρωί μπορεί να σε ενεργοποιήσει  και να αναζωογονήσει. Ενώ τα ζεστά ντους τείνουν να χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό, το κρύο νερό μπορεί να κάνει το αντίθετο.

Μια μελέτη στο North American Journal of Medical Sciences σημειώνει ότι το κρύο νερό προκαλεί διαστολή των βαθύτερων ιστών των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, το κρύο ντους μπορεί να διεγείρει το σώμα να ξυπνήσει και να είναι πιο άγρυπνο, προκαλώντας ένα άτομο να αισθάνεται ενεργοποιημένο.

Εάν  δεν αντέχεις  να κάνεις κρύο ντους, μπορείς να ρίξεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου . Αυτό μπορεί να παράγει παρόμοιο διεγερτικό αποτέλεσμα.

7.Μύρισε κάποιο αρωματικό χώρου

Ορισμένες μυρωδιές τείνουν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται ξύπνιο ή πιο ζωηρό, αν και οι επιπτώσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Απλές μυρωδιές όπως η μυρωδιά της καφεΐνης , η φρέσκια μέντα ή το ξύσμα λεμονιού μπορεί να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση κάποιου σχεδόν αμέσως.

Μια μελέτη σε ζώα στη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική βάσει αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι ορισμένες μυρωδιές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης, συμπεριλαμβανομένων των αιθέριων ελαίων:

  • δενδρολίβανο
  • μέντα
  • πορτοκάλι
  • γαρύφαλλο μπαχαρικό

Ενώ η μελέτη επικεντρώνεται στη βραδύτητα από την κόπωση της άσκησης, τα ίδια έλαια μπορεί να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση κάποιου το πρωί.

8.Φάε ένα ελαφρύτερο πρωινό

Ενώ το πρωινό είναι σημαντικό για την ενεργοποίηση του σώματος, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα εάν κάποιος τρώει ένα μεγάλο γεύμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες  πρωινού μπορεί να παρατηρήσουν ότι αισθάνονται πιο βαρείς  καθώς το σώμα χωνεύει το γεύμα τους. Μπορούν επίσης να βασίζονται σε διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, για να τους δώσουν ενέργεια.

Ένα μικρότερο και υγιεινό πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει  να ξεκινήσεις τη μέρα σου πιο γρήγορα και να διατηρήσουν τα ενεργειακά τους επίπεδα.Θα μπορούσες  να δοκιμάσεις  κουάκερ, δημητριακά, αυγά, φρούτα και λαχανικά.

9.Αποφυγή διεγερτικών- αν σε ενοχλούν

Τα διεγερτικά είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσεις την ενέργεια σου το πρωί.Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, είναι δημοφιλείς επιλογές πρωινού επειδή είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μια υπερκατανάλωση καφεΐνης μετά από μερικές ώρες και τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να μειωθούν ακόμη χαμηλότερα από ό,τι πριν.

Μια μελέτη στα Open Access Journals of Clinical Trials σημειώνει ότι ενώ οι γνωστικές ικανότητες μπορούν να ενισχυθούν από την καφεΐνη, αυτά τα επίπεδα μειώνονται περίπου 5 ώρες μετά. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει κάποιον να καταναλώνει υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης για να παραμείνει ξύπνιος ή σε εγρήγορση. Αυτό όμως, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο για εκείνο το βράδυ και να οδηγήσει σε περισσότερη κόπωση το επόμενο πρωί.

Ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, ένα άτομο που αποφεύγει τα διεγερτικά το πρωί μπορεί να έχει περισσότερη φυσική ενέργεια όλη την ημέρα, αλλά και  μακροπρόθεσμα.

10.Βγες έξω στον ήλιο

Ένα άτομο που παίρνει το φως του ήλιου μετά το ξύπνημα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πρωινού με τα πόδια, μπορεί να αισθάνεται πιο ενεργό. Αυτό συμβαίνει επειδή το μπλε φως μικρού μήκους κύματος που βρίσκεται στο φως του ήλιου διεγείρει τον εγκέφαλο.

Μια μελέτη στο Journal of Biophotonics σημειώνει ότι αυτό το φως μικρού μήκους κύματος είναι σημαντικό για την καταστολή της μελατονίνης στον εγκέφαλο,η οποία είναι μια ορμόνη που κάνει ένα άτομο να νυστάξει.

11.Απόκτησε καλές συνήθειες ύπνου

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις  ότι θα έχεις    ενέργεια το πρωί είναι να εξασφαλίσεις  καλές συνήθειες ύπνου. Άτομα που ξυπνούν το πρωί και νιώθουν κουρασμένοι μάλλον πρέπει να αλλάξουν κάτι στη  νυχτερινή  τους ρουτίνα  που θα  τους βοηθήσει να ξεκουραστούν καλύτερα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν κοιμούνται επαρκώς.

Μερικές γενικές συμβουλές ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Κοιμήσου  7-9 ώρες κάθε βράδυ
  • Απόφυγε  πηγές φωτεινών σημείων  και δυνατών θορύβων, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και οθόνες κινητών
  • Σβήσε όλα τα φώτα του υπνοδωματίου
  • Άκουσε τα σήματα ύπνου του σώματός σου
  • Κοιμήσου και ξύπνα  την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Δοκίμασε μια χαλαρωτική ρουτίνα, όπως ένα ζεστό μπάνιο, ή ανάγνωση
  • Απόφυγε διεγερτικά ή ασκήσεις λίγο πριν τον ύπνο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσεις  τον εαυτό σου να έχει περισσότερη ενέργεια το πρωί. Οι συμβουλές αυτές  θα λειτουργήσουν για πολλά άτομα βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό όμως  να δημιουργήσεις μακροχρόνιες συνήθειες για εσένα  που θα βοηθήσουν να αισθάνεσαι ενεργοποιημένη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας!

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea