Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

8 καλοί λόγοι να βγείτε για περπάτημα το πρωί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, σίγουρα το να πάμε για περπάτημα δε φαντάζει ως ένα ιδανικό σενάριο. Αν όμως εντάξετε το πρωινό περπάτημα στο πρόγραμμά σας, σίγουρα θα δείτε την καθημερινότητά σας να βελτιώνεται

Όσοι είμαστε ιδιοκτήτες σκύλου, μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μέρα μας να ξεκινά διαφορετικά πέρα από μια βόλτα με τον τετράποδο φίλο μας. Το πρωινό περπάτημα όμως, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω και από τα οφέλη που προσφέρει, θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά όλοι, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Γεμίζετε ενέργεια

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ενέργεια όλη τη μέρα δεν είναι ο καφές αλλά ένας περίπατος. Μια μικρή έρευνα σε 18 γυναίκες ανέδειξε ότι δέκα λεπτά ανάβασης μιας σκάλας προσέδιδε την ίδια ενεργητικότητα με μια κούπα καφέ.

Σύμφωνα με άλλα ερευνητικά ευρήματα, οι ενήλικες που περπατούσαν 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους είχαν μεγαλύτερα επίπεδα ενεργητικότητας σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν τον ίδιο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Βελτιώνει τη διάθεση 

Εκτός από τα επίπεδα της ενέργειάς μας, μπορεί να τονωθεί και η ψυχολογία μας με το πρωινό περπάτημα. Ένας απλός περίπατος βελτιώνει την αυτοεκτίμησή και τη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα μειώνει το άγχος και την κόπωση και συμβάλλει θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Για τα βέλτιστα αποτελέσματα, προσπαθήστε να περπατήσετε 5 φορές την εβδομάδα για 20 με 30 λεπτά.

Αποτελεί την ημερήσια σωματική δραστηριότητα

Ακολουθώντας το παραπάνω εβδομαδιαίο πρόγραμμα, συνάμα εύκολα και ευχάριστα εκπληρώνετε τον συστηνόμενο χρόνο ημερήσιας άσκησης σύμφωνα με τον οποίο όλοι μας θα πρέπει να συμπληρώνουμε 150 με 300 λεπτά ήπιας με έντονης έντασης άσκησης τη βδομάδα.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους 

Εφόσον το περπάτημα θεωρείται μια μορφή άσκησης, είναι δυνατόν να μην σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Περπατώντας με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά κάθε πρωί μπορείτε να κάψετε έως και 150 θερμίδες. Αν μάλιστα το συνδυάσετε με μια ισορροπημένη διατροφή και προπόνηση ενδυνάμωσης, τότε η ρύθμιση του βάρους είναι εγγυημένη.

Βελτιώνει την υγεία εν γένει 

Το περπάτημα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει πλήθος παθήσεων και καταστάσεων όπως ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Διαφορετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι 30 λεπτά τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 19%, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στη μακροζωία.

Ενδυναμώνει τους μύες 

Ως μια μορφή άσκησης, το περπάτημα ενδυναμώνει τους μύες στα πόδια, ειδικότερα όταν ο ρυθμός είναι λίγο πιο γρήγορος και έντονος. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή τη διαδικασία ανεβαίνοντας σκάλες και περπατώντας σε ανηφόρες. Για πιο ολοκληρωμένη σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλες ασκήσεις όπως καθίσματα (squats) και προβολές (lunges) ορισμένες φορές την εβδομάδα.

Έχετε μεγαλύτερη διαύγεια

Μαζί με την ψυχολογία σας, ενισχύεται τόσο η δημιουργικότητά σας όσο και η πνευματική σας διαύγεια. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ξεκινούσαν τη μέρα τους με έναν περίπατο, είχαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με όσους παρέμεναν αδρανείς.

Κοιμάστε καλύτερα 

Μια μικρή μελέτη του 2017 που εξέτασε μεσήλικες ηλικίας 55 εώς 65 που είχαν συμπτώματα αϋπνίας, συμπέρανε ότι όσοι γυμνάζονταν το πρωί, κοιμόντουσαν καλύτερα το βράδυ.

Ακόμα όμως κι αν πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο τα πρωινά, μπορείτε να περπατήσετε ένα μέρος της διαδρομής σας προς τη δουλειά σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea