Newsitamea.gr
AMEA news ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Τα 5 σημαντικότερα γνωρίσματα που μπορεί να προσφέρει ένα ΑμεΑ στο χώρο εργασίας σας – ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αρκετά συχνά τα αφεντικά εταιρειών παραπονιούνται για τους εργαζομένους που έχουν. Θα τους ήθελαν περισσότερο εργατικούς, να αφιερώνονται πραγματικά στην εργασία τους, να μην ξοδεύουν χρόνο στο κινητό τους κ.α.

Προσπερνούν το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη τους. Αυτοί τους επέλεξαν. Πιθανότατα αν είδαν δυο βιογραφικά για μια θέση και το ένα έρχονταν από ένα ΑμεΑ, θα το πέταξαν στο κάδο. Ή έστω θα το προσπέρασαν με τη σκέψη: που να μπλέκουμε τώρα;

Νομίζουν ότι η αναπηρία είναι ένα μπλέξιμο, πως μόνο μπελάδες θα τους φέρει. Ενώ θα έπρεπε να εστιάσουν στο άτομο, στις γνώσεις του, στις δεξιότητες του και στα προσόντα του. Τι με νοιάζει εμένα αν αυτός που θα μου λύσει το πρόβλημα ή θα βοηθήσει την επιχείρηση μου να ανεβεί, χρησιμοποιεί αμαξίδιο ή του λείπει ένα χέρι; Μπορεί να κάνει τη δουλειά; Αν μπορεί, τέλος, τον προσλαμβάνω. Με αυτή την πρόσληψη, καλό είναι να γνωρίζω πως φέρνω στην εταιρία μου κάποιον ή κάποια, που έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τα προσόντα που διαθέτει.

Ας δούμε τα πέντε πιο σημαντικά γνωρίσματα που μπορεί να προσφέρει ένα άτομο με αναπηρία σε μια δουλειά!

  1. Αξιοπιστία

Είναι ήδη δύσκολο για ένα άτομο με αναπηρία να βρει εργασία. Αυτό που αναζητά είναι ένα σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον να εργαστεί. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του/της, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα νιώσει ότι υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Που βλέπουν το άτομο και όχι την αναπηρία, αυτά που μπορεί να προσφέρει. Θα εκτιμήσει τη δουλειά και τον εργοδότη, θα κάνει ότι καλύτερο να είναι πάντα στην ώρα και στη θέση εργασίας του/της. Να θυμάσαι όμως πάντα, πως πρέπει και ο εργοδότης να δείξει παρόμοια συμπεριφορά, αξιοπιστία και να μην εκμεταλλευτεί καταστάσεις.

  1. Θετική στάση και συμπεριφορά.

Η στάση που κρατά ο καθένας μας στη δουλειά, είναι σημαντική. Είναι ένα κομμάτι δικό μας και δείχνει το ποιοι είμαστε. Άλλωστε κανείς δεν συμπαθεί όσους είναι μόνιμα αρνητικοί με τα πάντα. Τα άτομα με αναπηρία, έχουν μεγαλώσει και βιώσει τον αρνητισμό. Μέσα από σχολιασμούς, συμπεριφορές από τρίτους, δυσκολίες σε προηγουμένη δουλειά. Πιστέψτε με, μπορεί μερικοί να ξεκινήσουν επιφυλακτικά, όμως έρχονται με τις καλύτερες διαθέσεις. Η εργασία είναι τόσο σημαντική για τη ζωή όλων μας. Πόσο μάλλον για τη ζωή ενός ΑμεΑ που ήδη έχει ξεπεράσει αρνητικά σχόλια και συμπεριφορές. Ξέρει καλά πως να φυλάγεται από αυτά και ακόμα καλυτέρα: ξέρει και αναγνωρίζει τη σημασία, την αξία αν θέλετε, της θετικής συμπεριφοράς.

  1. Αποφασιστικότητα.

Όλοι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας, τα προβλήματα μας. Συχνά δραματοποιούμε τις δυσκολίες που μπορεί να έχει μια δουλειά. Είμαστε κάπως πιο καλομαθημένοι θα έλεγα. Αν έχουμε την ευκαιρία να παρατήσουμε μια δουλειά που μοιάζει με αγγαρεία, θα το κάνουμε. Ένα άτομο με αναπηρία, έχει μεγάλη αποφασιστικότητα. Δε θα τα παρατήσει ευκολά, θα πεισμώσει μέχρι να τα καταφέρει και να φέρεις εις πέρας το έργο του. Θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα του/της. Μην μπερδέψεις όμως την αποφασιστικότητα με την περηφάνεια. Θα πρέπει να τους αναγνωρίσεις την προσπάθεια, ειδάλλως όπως κάθε εργαζόμενος, θα ξεκινήσει να σκέφτεται το επόμενο του βήμα, σε άλλη δουλειά. Κάπου που θα τον/την αναγνωρίζουν για όσα μπορεί να καταφέρει.

  1. Ανθεκτικότητα.

Εάν έχεις βιώσει έναν τραυματισμό, μια ασθένεια ή μια και περισσότερες αναπηρίες, έχεις μάθει να ανταπεξέρχεσαι στις προκλήσεις. Στον πόνο, στη δοκιμασία της αντοχής σου και σε όσα βιώνεις. Όταν λοιπόν στην εργασία θα υπάρξουν απογοητεύσεις και άσχημες στιγμές, θα ξέρει πως να τις διαχειριστεί. Κάποιος/α που δεν έχει ποτέ ή λίγες φορές, βιώσει απογοητεύσεις και σοβαρές δυσκολίες, θα δει μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις. Ένα άτομο με αναπηρία, έχει περάσει και χειροτέρα. Ξέρει πως όσο μεγάλη και αν είναι η απογοήτευση δεν είναι το τέρμα της ζωής. Έτσι δε το βάζουν κάτω και θα βοηθήσουν ολόκληρη την ομάδα να σηκωθεί και να συνεχίσει τη δουλειά τους.

  1. Δημιουργικότητα.

Η δημιουργικότητα λένε πως χρειάζεται μεγάλη φαντασία, την οποία θα μπορέσεις όμως να αποτυπώσεις και σε ένα χαρτί. Ώστε μετα να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Όμως δεν είναι μόνο η φαντασία που πρέπει να διαθέτει κάποιος. Αλλά η ικανότητα να μπορείς να δεις τα πράγματα αλλιώς. Ένας χρήστης αμαξιδίου, ένα άτομο με προβλήματα όρασης ή ακοής και όποια άλλη αναπηρία, θα δώσει τη δική του ξεχωριστή οπτική. Ο κόσμος φαινομενικά είναι ίδιος για όλους, όμως πρακτικά είναι διαφορετικός για τον καθένα μας. Πόσο μάλλον όταν βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια, χωρίς μάτια, χωρίς αυτιά, χωρίς λόγο αλλά με ουσία;

Μπαίνοντας σε μια διαφορετική φάση ο εργασιακός τομέας, τώρα που η εργασία έχει αλλάξει μορφή και τρόπο, είναι σημαντικό να έχουμε στην ομάδα μας, άτομα που θα δώσουν μια άλλη γνώμη. Όποια και αν είναι η φύση εργασίας μας, είμαι βέβαιος πως θα χαρίσουν μια προοπτική που κανείς δεν είχε σκεφτεί πριν. Γιατί την χρειάστηκαν, γιατί έπρεπε να την εφεύρουν στην καθημερινότητα τους, γιατί η ανάγκη τους έφερε σε σημείο να την ανακαλύψουν. Άλλωστε, το διαφορετικό, είναι και καλύτερο. Αλλιώς θα είμασταν όλοι βαρετά ίδιοι.

 

Υ.Γ. Το σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου δημοσιευμένου άρθρου μου, περί ΑμεΑ και απασχόλησης. Σε μια προσωπική προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, για τις δυσκολίες των αναπήρων να βρουν ή να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια εργασία.

Κείμενο – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας   για  newsitamea.gr

Πηγή έμπνευσης: www.apm.net.au

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Όλοι οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα – Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

newsitamea