Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Μήπως πίνετε πολύ νερό; – 9 σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύετε από υπονατριαιμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι διαιτολόγοι μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι το να πίνουμε αρκετό νερό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας. Και είναι.

Τι θα γίνει όμως αν πιείτε πάρα πολύ νερό; Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τα σημάδια αφυδάτωσης, η υπερυδάτωση είναι εξίσου επικίνδυνη.

Η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, γνωστή και ως υπονατριαιμία, προκαλώντας το εσωτερικό των κυττάρων να πλημμυρίσει λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων νατρίου στην κυκλοφορία του αίματός. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η δηλητηρίαση από το νερό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Δεν βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς το μπουκάλι με το νερό σας και έχετε συνεχώς ένα στο χέρι

Εάν μεταφέρετε όλη τη μέρα με ένα μπουκάλι νερό και το ξαναγεμίσετε αμέσως μόλις τελειώσει, μπορεί να πίνετε πολύ νερό. Η συνεχής προσθήκη νερού στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα σας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση όλων των κυττάρων του σώματος.

Σύμφωνα με την Tamara Hew-Butler, PhD, καθηγήτρια της επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Oakland, αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν ο εγκέφαλός αρχίσει να πρήζεται. «Ο εγκέφαλός σας μπορεί να διογκωθεί μόνο περίπου 8 έως 10% πριν φτάσει στο κρανίο και σπρώχνει το μυαλό σας προς τα έξω», λέει ο Hew-Butler.

Πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν το σώμα σας χρειάζεται πραγματικά νερό είναι να γνωρίζετε συνειδητά εάν πραγματικά διψάτε ή όχι. Το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να παλεύει ενάντια στην αφυδάτωση επειδή ζούσαμε πάντα με τον φόβο της έλλειψης νερό, έτσι έχουμε όλους αυτούς τους ενσωματωμένους μηχανισμούς για να μας προστατεύουν από αυτό. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς που έχουν όλα τα ζώα είναι η δίψα.

Η δίψα είναι ο δείκτης κάθε σώματος για το ότι χρειάζεται περισσότερο νερό. Όσο περισσότερο νερό χρειάζεστε, τόσο περισσότερο διψάτε.

Πίνετε συνεχώς νερό μέχρι να καθαρίσουν τα ούρα σας

Εάν πίνετε μια υγιή ποσότητα νερού, το χρώμα των ούρων σας πρέπει να είναι αχυρόχρωμο έως διαφανές κίτρινο. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καθαρά ούρα είναι ένα υγιές σημάδι ενυδάτωσης, τα ούρα χωρίς καθόλου χρωματισμό μπορεί να είναι σημάδι ότι πίνεις πολύ νερό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, 8 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρείται φυσιολογική ποσότητα. Αυτό βέβαια ποικίλλει ανάλογα με το ύψος, το βάρος και τα πρότυπα άσκησης ενός ατόμου.

Ουρείτε συχνά, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας

Μπορεί να πίνετε πάρα πολύ νερό αν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν μεταξύ έξι και οκτώ φορές την ημέρα. Αν βρεθείτε να ουρείτε περισσότερες από δέκα φορές την ημέρα, μπορεί να πίνετε περισσότερο νερό από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και καφεΐνη.

Για να αποφύγετε τη νυχτερινή ούρηση, πιείτε το τελευταίο σας ποτήρι νερό μερικές ώρες πριν τον ύπνο για να δώσετε στα νεφρά σας χρόνο να φιλτράρουν το νερό μέσω του σώματός σας. Να σημειωθεί βέβαια ότι η συχνή ούρηση θα μπορούσε επίσης να είναι προμήνυμα του διαβήτη.

Νιώθετε ναυτία και μπορεί να κάνετε εμετό

Τα συμπτώματα της υπερυδάτωσης μοιάζουν πολύ με αυτά της αφυδάτωσης. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά σας αδυνατούν να απαλλαγούν από την περίσσεια υγρού και το νερό αρχίζει να μαζεύεται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, συχνά συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, του εμέτου και της διάρροιας.

Έχετε πονοκεφάλους που έρχονται και φεύγουν όλη την ημέρα

Οι πονοκέφαλοι είναι ταυτόχρονα σημάδι υπερυδάτωσης και αφυδάτωσης. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όταν πίνετε πολύ νερό, ο εγκέφαλός σας μεγαλώνει πραγματικά και πιέζει το κρανίο. Αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο αλλά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική δυσλειτουργία και δυσκολία στην αναπνοή.

Παρατηρείτε πρήξιμο ή αποχρωματισμό στα χέρια, τα χείλη και τα πόδια σας

Σε πολλές περιπτώσεις υπονατριαιμίας, οι άνθρωποι βιώνουν αισθητό πρήξιμο ή αποχρωματισμό στα χέρια, τα χείλη και τα πόδια τους. Όταν όλα τα κύτταρα στο σώμα σας διογκωθούν, το δέρμα σας θα αρχίσει να φουσκώνει επίσης. Όσοι πίνουν πάρα πολύ νερό μπορεί να πάρουν βάρος ξαφνικά λόγω πρηξίματος και περίσσειας νερού στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν πίνετε περισσότερα από 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα και παρατηρείτε πρήξιμο ή αποχρωματισμό στα χέρια, τα χείλη και τα πόδια σας, σκεφτείτε να μειώσετε την πρόσληψη νερού και δείτε αν τα συμπτώματά σας θα υποχωρήσουν.

Οι μύες σας αισθάνονται αδύναμοι και τείνουν να παθαίνουν κράμπες 

Το να έχουμε ένα υγιές, πλήρως λειτουργικό σώμα είναι ισορροπία. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας πέφτουν και αυτή η ισορροπία διακυβεύεται. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών σπασμών. Μπορείτε να αποτρέψετε μυϊκά προβλήματα αντικαθιστώντας μερικά ποτήρια νερό την ημέρα με νερό καρύδας, το οποίο είναι γεμάτο ηλεκτρολύτες και 100 % φυσικό, ή ένα ποτό ηλεκτρολυτών.

Νιώθετε κουρασμένοι ή εξουθενομένοι

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του νερού που πίνετε στο σώμα σας και διασφαλίζουν ότι τα επίπεδα υγρών στην κυκλοφορία του αίματός σας παραμένουν ισορροπημένα. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά σας πρέπει να δουλεύουν ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας μια αντίδραση στις ορμόνες σας που αφήνει το σώμα σας αγχωμένο και κουρασμένο.

Εάν πίνετε συνεχώς νερό και δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι προσθέσατε περιττό άγχος στα νεφρά σας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης