Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

3 λόγοι που ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όσο ερευνούν τη νόσο οι επιστήμονες τόσο πιο κοντά σε απαντήσεις καταλήγουν.

Γνωρίζουμε από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ότι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν και να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19.
ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. Το λόγο που συμβαίνει αυτό ερευνούν παγκοσμίως οι ειδικοί και φαίνεται ότι έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένες απαντήσεις.

3 λόγοι που ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19

Έχει βρεθεί ότι στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη υπάρχει υψηλότερη “συγγένεια” του ιού με το κύτταρο-στόχο, άρα ο ιός βρίσκει πιο εύκολα και γρήγορα το δρόμο για να μπει στα κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι είναι ελαττωμένη ή πιο καθυστερημένη η αποβολή του ιιού φορτίου στους διαβητικούς.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν μειωμένη λειτουργικότητα των Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων που παίζουν ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, και άρα επηρεάζεται αρνητικά η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στην αρχική φάση της προσβολής από τον ιό.
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη είναι παχύσαρκοι και έχουν νοσήματα που συνδέονται με την πάθησή τους, όπως προβλήματα στα νεφρά και καρδιαγγειακά νοσήματα, που όλα δυσχεραίνουν την ανταπόκριση του οργανισμού τους στη λοίμωξη.

Τέλος, ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς για την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτοί οι υποδοχείς φαίνεται να επηρεάζονται και από κάποια αντιδιαβητικά φάρμακα με διαφορετικό τρόπο, δηλαδή άλλα μπορεί να τους εξασθενούν και άλλα να τους ενισχύουν. Αν το τελευταίο αποδειχθεί, παρέχει άλλη μια πιθανή αιτία αυξημένου κινδύνου για COVID-19 σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika