Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τοξικοί άνθρωποι: 5 πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά για να τους αναγνωρίσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η τοξικότητα σού ρουφάει την ενέργεια. Μην το επιτρέπεις άλλο.

Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικές. Δεν πειράζει, όμως, γιατί από αυτές είναι που στο τέλος της ημέρας θα έχεις ξεχωρίσει αυτούς που αξίζουν αλλά και αυτούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου ως άνθρωπος.

Σε όλη σου τη ζωή θα γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους. Ανθρώπους που θα σου δώσουν χαρά. Ανθρώπους που θα σου δώσουν λύπη. Ανθρώπους που θα ευχόσουν να μην είχες γνωρίσει, αλλά καλώς τους γνώρισες γιατί έχεις πάρει ένα μάθημα από τη συμπεριφορά τους.

Το χειρότερο είναι να βρεθείς σε τοξικές καταστάσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος που προσπαθεί να σου ρουφήξει όλη σου την ενέργεια. Ο τοξικός άνθρωπος από αυτό τρέφεται.

Σου έχει τύχει ποτέ να μιλάς με κάποιον και λίγο μετά να νιώθεις κουρασμένη; Χωρίς να έχει συμβεί κάτι το τραγικό ή το τόσο μεμπτό που να μπορεί να το δικαιολογεί.

Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι ένας γνωστός, ένας συνάδελφος που κυκλοφορεί με το χαμόγελο στο στόμα, η φίλη σου από το σχολείο, ακόμα και η αδερφή σου. Οι δεσμοί αίματος δεν αποτελούν κάποια ασπίδα απέναντι στην τοξικότητα.

Πώς θα αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο:

  • Έχει διδακτορικό στην χειραγώγηση.

Εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ανθρώπους, συγκυρίες για να πετύχει αυτό που θέλει, ακριβώς με τον τρόπο που θέλει. Προσπαθεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι του οφείλεις κάτι μεγαλοποιώντας όσα έχει κάνει -ή νομίζει ότι έχει κάνει- για σένα για να νιώθεις υποχρέωση. Για όσα κάνει λάθος, βέβαια, ούτε λόγος. Και, αν πεις αυτό που σε πείραξε, θα το παίξει και θιγμένος -η.

  • Δε ζητάει ποτέ συγγνώμη.

Πώς να ζητήσει συγγνώμη ένας άνθρωπος που νομίζει ότι τα κάνει όλα τέλεια; Που δεν παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάπου λάθος; Εννοείται πως ό,τι και να γίνει, με κάποιον τρόπο θα βρει να φορτώσει τα πάντα σε σένα. Γιατί φυσικά μόνο εσύ φταις…

  • Αστάθεια 360 μοιρών.

Τη μία μέρα έρχεται περιχαρής, σου μιλάει ευγενικά, ίσως και σε εξυψώνει. Την επόμενη, έχει ένα attitude, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν έκανες κάτι λάθος και έχει εκνευριστεί μαζί σου. Βρίσκει παντού λάθη στη δική σου συμπεριφορά γιατί… έτσι!

  • Δεν κάνει ποτέ πίσω.

Ο τοξικός άνθρωπος δε θα βάλει σχεδόν ποτέ νερό στο κρασί του. Δε θέλει να παραδεχτεί ότι έχει λάθος και για να το στηρίξει μέχρι τέλους θα βγάζει τη δική σου τοποθέτηση μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει ολόκληρο θέμα. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του γιατί πολύ απλά το μόνο που ακούει είναι αυτό που βρίσκεται στο δικό του κεφάλι.

  • Χρησιμοποιεί μη τοξικές λέξεις σε τοξικό τόνο.

Μπορεί μία πρόταση ως πρόταση αν τη δεις γραμμένη να μην έχει τίποτα τοξικό, όμως, ο τρόπος που διατυπώνεται να την κάνει τοξική. Το «Το θέμα δεν είναι τι λες αλλά πώς το λες» το έχεις ακούσει; Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι. Το ύφος και το τι ακριβώς υπονοείται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σου πει κάτι που δείχνει έλλειψη σεβασμού με τρόπο που όταν του το λες, απαντάει «Εγώ δεν είπα κάτι. Εσύ παρεξηγήθηκες».

Τι να κάνεις όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις έναν τοξικό άνθρωπο απέναντί σου:

Η απάντηση είναι απλή και σύντομη: Μην ασχολείσαι!

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προσπαθήσεις να πείσεις έναν τοξικό άνθρωπο. Χαλάς όχι μόνο τον χρόνο σου αλλά και την ενέργειά σου. Αυτό είναι που περιμένει. Παίρνει ικανοποίηση και νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του όταν νιώθει ότι οι άλλοι είναι «υπό». Αν μπορείς, αφαίρεσέ τον από τη ζωή σου. Αν όχι, γιατί, για παράδειγμα είναι στη δουλειά σου, προσπάθησε να έχεις μόνο τα τυπικά μαζί του. Ίσα ίσα να βγει η δουλειά και μετά να πας στο σπίτι σου και να ησυχάσεις.

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou