Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ευαγγελισμός: Γιατί αποφασίστηκε διασωλήνωση 54χρονης αρνήτριας του κορονοϊού παρά τη θέλησή της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συζητήσεις και απορίες έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, η περίπτωση 54χρονης αντιεμβολιάστριας και αρνήτριας του κορονοϊού, που προσβλήθηκε από τον ιό και διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στον Ευαγγελισμό “παρά τη θέλησή της”.

Η γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Τι λένε στο iatropedia.gr οι γιατροί γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η 54χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα -παρά το υποκείμενο νόσημα από το οποίο έπασχε- προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Όταν η υγεία της εμφάνισε επιβάρυνση και ο κορεσμός του αίματός της έπεσε δραματικά, αποφασίστηκε από τους γιατρούς η διασωλήνωσή της.

Αρνήτρια παράλληλα και της πανδημίας η ίδια, απηύθηνε δραματική έκκληση μέσω των social media, να την βοηθήσει κάποιος να μην προχωρήσει η διασωλήνωσή της.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι γιατροί προχώρησαν στην ενδεδειγμένη ιατρική πράξη μέσω εισαγγελικής εντολής, καθώς η ζωή της κινδύνευε, η ίδια υπέκυψε στις βαρύτατες επιπλοκές της νόσου.

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο ασθενής αρνείται την ιατρική πράξη

Πολλούς έχουν διασωληνώσει οι γιατροί «παρά τη θέλησή τους» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο στον Ευαγγελισμό, όπως αναφέρεο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Ζακυνθινός.

«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Οι ασθενείς αυτοί που είναι στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, ναι μεν ξέρουν ότι έχουν αρρωστήσει, αλλά κάποιες φορές δεν νιώθουν δύσπνοια -είναι η αρρώστια τέτοια- οπότε τους διασωληνώνουμε κανονικά. Ούτε ακούμε πολλές φορές τι μας λένε. Ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις στη θέση αυτή που είναι.

Πολύ συχνά τους καταλαμβάνει ο φόβος, αλλά και και η ίδια η αρρώστια προκαλεί υποξαιμία, η οποία πολλές φορές -πριν κάνει παραλήρημα- δεν την καταλαβαίνεις γιατί δεν κάνει δύσπνοια. Έτσι λοιπόν ο ασθενής απορεί: «γιατί να διασωληνωθώ;» λέει, «ας μείνω με τη μάσκα».

Έχουμε διασωληνώσει τουλάχιστον καμία 25αριά άτομα έτσι. Θα τους αφήσουμε να πεθάνουν επειδή είναι έτσι η αρρώστια του κορονοϊού; Όχι βέβαια» , τονίζει ο γιατρός.

Ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Δημήτρης Πιστόλας,  τονίζει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και όταν υπάρχει χρόνος ζητείται η απόφαση εισαγγελέα, για να προχωρήσουν οι γιατροί στην επιβεβλημένη ιατρική πράξη.

«Από την αρχή της ιατρικής ιστορίας, όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μία ιατρική πράξη και δεν επιθυμεί, αλλά από αυτή την ιατρική πράξη εξαρτάται η ζωή του ασθενούς, οι ιατροί μπορεί να ζητήσουν και τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας.

Δεν ξέρω τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι κανένας γιατρός δεν θα το διακινδύνευε. Ενημερώνουμε σωστά, αλλά αν ένα περιστατικό δεν έχει σώας τας φρένας ή δεν επιθυμεί τη ζωή του, δεν θα του «ανοίξουμε το παράθυρο» να αυτοκτονήσει. Ζητούμε τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας κι αυτός μας λέει τι να κάνουμε», σημειώνει ο κ. Πιστόλας.

Ωστόσο, σύμφωνα η εμπειρία του στα βαριά περιστατικά Covid-19, όπως λέει, πολύ συχνά οι ασθενείς με κορονοϊό δεν συνειδητοποιούν την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας των νευρολογικών και άλλων διαταραχών που προκαλούν στον οργανισμό τους οι επιπλοκές της αρρώστιας:

«Όποτε υπάρχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές είσαι σε μία «μέθη» και δεν μπορείς να λάβεις σωστές αποφάσεις. Άρα εμείς ζητάμε τη βοήθεια του εισαγγελέα κι αυτός μας λέει αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι», καταλήγει ο κ. Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

 

atropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou