Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

8 τροφές για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

O σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μεταφέρει οξυγόνο μέσω του αίματος στα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση, ακόμα και αναιμία.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου σας. Αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες, δεδομένου ότι χάνουν μηνιαία αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Μια εξέταση αίματος αρκεί για να σας βοηθήσει να μάθετε αν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι χαμηλά, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε.

Ετσι, αν ψάχνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας, διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να σας την προσφέρουν, αν τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας.

oysters

1. Στρείδια

Αν δεν μπορείτε να φάτε στρείδια κάθε μέρα, αξίζει να τα τρώτε κάθε λίγο και λιγάκι. Περίπου 90 γρ. στρείδια έχουν περισσότερο από το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα στρείδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρείδια σε κονσέρβες θαλασσινών. Οι κονσέρβες στρειδιών είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, ως εκ τούτου, μπορούν να βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας.

spanaki

2. Σπανάκι

Εάν προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο σίδηρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το σπανάκι στην καθημερινή διατροφή σας. Το σπανάκι μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά οφέλη για την υγεία σας και η πρόσληψη σιδήρου είναι ένα απ’ αυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σπανάκι στις σαλάτες σας, τις σούπες λαχανικών, τα smoothies ή απλά να βάλετε λίγο σπανάκι baby στα σάντουιτς που φτιάχνετε.Εχετε δοκιμάσει ποτέ σοταρισμένο σπανάκι; Είναι ένα σούπερ νόστιμο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε με ψάρι ή κοτόπουλο. Το σπανάκι έχει πάνω από 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ανάγκης σας σε σίδηρο.

beef

3. Μοσχάρι

Ενα άλλο νόστιμο φαγητό που μπορείτε να φάτε για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, αν δεν είστε χορτοφάγος, είναι το βοδινό κρέας. Τα 90 γρ. βοδινού κρέατος έχουν περίπου το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Προτιμήστε άπαχες μπριζόλες για να κρατήσετε τις θερμίδες σας χαμηλά και την πρόσληψη του κορεσμένου λίπους υπό έλεγχο. Τι καλύτερο από μια ζουμερή μπριζόλα στη σχάρα;

tonos

4. Τόνος

Μία από τις ευκολότερες και πιο αγαπημένες επιλογές για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα είναι σίγουρα οι κονσέρβες τόνου. Μια τονοσαλάτα, τόνος με λαχανικά σε φέτες, ή τόνος με ζυμαρικά είναι οι καλύτεροι τρόποι για να απολαύσετε τη συγκεκριμένη τροφή και να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας.

cereal

5. Δημητριακά

Αν δεν σας αρέσει να τρώτε κρέας, η κατανάλωση δημητριακών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δημητριακά περιέχουν σε μία μόνο μερίδα ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου. Παρά το γεγονός ότι τα δημητριακά είναι ιδανικά για ένα καλό πρωινό, μπορείτε να τα φάτε και στο δείπνο σας.

crab

6. Καβούρι

Οταν βγαίνετε έξω για τα θαλασσινά μην αμελείτε το καβούρι. Τα καβούρια είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου. Μπορεί να μην περιέχουν όλη την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου, αλλά συμβάλλουν σίγουρα. Και επιπλέον είναι νόστιμα και υγιεινά.

chicken

7. Κοτόπουλο

Αν προτιμάτε το κοτόπουλο από το βοδινό κρέας, δοκιμάστε να το προσθέσετε στη διατροφή σας για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας. Το κοτόπουλο δεν είναι τόσο πλούσιο σε σίδηρο, όπως το βόειο κρέας, αλλά μπορεί και αυτό από την πλευρά του να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Το σκούρο κρέας, όπως αυτό που είναι στο μηρό περιέχει λίγο περισσότερο σίδηρο από το λευκό κρέας, όπως το στήθος του κοτόπουλου. Αν θέλετε παράλληλα να έχετε τον έλεγχο των θερμίδων σας, προτιμήστε τα λευκά κρέατα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοτόπουλο σε σούπες, σαλάτες, σουβλάκια, tacos, burritos ή να το φάτε ψητό.

nuts

8. Ξηροί καρποί και σπόροι

Αν είστε χορτοφάγοι και προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου σας, οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι η λύση για εσάς. Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι η καλύτερη φυσική πηγή σιδήρου. Το κουκουνάρι και το σουσάμι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου. Μια χούφτα σπόροι ή καρύδια ειδικά σε μια κουραστική μέρα, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να πάρετε τον τόσο απαραίτητο σίδηρο.

 

giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika