Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

“Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και άλλων βασικών προϊόντων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και τα κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε στο e-thessalia πως «από τις πληροφορίες που έχουμε, ήδη τέσσερα με πέντε αρτοποιεία στην περιοχή της Μαγνησίας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους στα ψωμιά ως απόρροια της αύξησης των τιμών σε μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών.

Μάλιστα δεν αποκλείεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλα αρτοποιεία, αφού όλος ο κλάδος πλήττεται από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις μεταφορές. Αυτές οι αυξήσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα από τότε λέγαμε πως κάποια στιγμή θα μετακυλιστούν και στο ψωμί, δηλαδή στην κατανάλωση, και να που τώρα γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα. Πέρα από αυτές τις αυξήσεις, είχαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και την άνοδο στα σιτηρά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο από τον Καναδά».

Από 90 λεπτά στο 1,20 το ψωμί

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που καταγράφεται σύμφωνα με το σωματείο ήδη στη Μαγνησία, ο κ. Τσουράπας ανέφερε πως το ένα τεμάχιο ψωμιού από 90 λεπτά με ένα ευρώ που είχε μέχρι πρότινος, πήγε στο 1,20 ευρώ με 1,40 ευρώ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών, το κόστος παραγωγής για ένα τεμάχιο ψωμιού σε φούρνο της γειτονιάς και με δύο εργαζομένους, είναι στα 87 λεπτά, που σημαίνει πως αν δεν αυξήσουν την τιμή, οι αρτοποιοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο.

Επισήμανε δε πως το ένα κιλό αλεύρι έχει αυξημένη τιμή πλέον κατά 20 λεπτά. Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κατανάλωση.

Ακριβό το ψωμί στην Ελλάδα

Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ).
Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95). Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

 

dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπήκε στο δωμάτιο και βρήκε την φίλη της κρεμασμένη: Νεκρή 22χρονη στα Χανιά, αυτοκτόνησε στο σπίτι της

Efi Nika

Τα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι 30άρηδες

Efi Nika

Έπιασε το στήθος του και σωριάστηκε μέσα στο γήπεδο: Σοκ στον αγώνα Ουντινέζε – Ρόμα, «πάγωσαν» οι παίκτες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika