Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα αποξηραμένα φρούτα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα θρεπτικό σνακ που κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής.

Ουσιαστικά αποτελούν μια συμπυκωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.

Τι θα συμβεί όμως εάν καταναλώνετε κάθε μέρα αποξηραμένα φρούτα; 

Βελτίωση της υγείας του εντέρου σας

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ήπια καθαρτική δράση η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι 10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου και φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Μείωση της χοληστερόλης

Τα αποξηραμένα φρούτα , όπως τα δαμάσκηνα, περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα

Παχαίνουν τα αποξηραμένα φρούτα;

Αν κάθε φορά υπολογίζετε τη μερίδα που θα καταναλώσετε, τότε θα πάρετε την ίδια ποσότητα θερμίδων, όπως εάν τρώγατε φρέσκα φρούτα.

Επίσης είναι σημαντικό να υπολογίζετε την ποσότητα που καταναλώνετε, διότι λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα αποξηραμένα φρούτα χαρακτηρίζονται ως «θερμιδικά πυκνά». Δηλαδή, περιέχουν αυξημένο αριθμό θερμίδων σε μικρή ποσότητα.

Επιπλέον πρέπει να επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης, γιατί μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Και μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων πρέπει να συνδυάζεται με αύξηση στην κατανάλωση νερού.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος μερίδας;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) η μερίδα των αποξηραμένων φρούτων κυμαίνεται στα 30 – 40gr ανάλογα με το είδος του φρούτου. Η ποσότητα θεωρείται αντίστοιχη με ένα φρέσκο φρούτο και αντιστοιχεί σε ¼ του φλιτζανιού.

Εν κατακλείδι πρέπει να προσέχετε πάντα την ποσότητα που καταναλώνετε καθημερινά και φυσικά να μην αντικαταστήσετε τα αποξηραμένα φρούτα με τα φρέσκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika