Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχεις νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μήπως διαπίστωσες ότι τελευταία έχεις νεύρα περισσότερο από το συνηθισμένο;

Μπορεί να μη φταις εσύ!

Αν τελευταία έχεις νεύρα, συνέχεια όμως, μπορεί από πίσω να κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας. Ανακάλυψε μερικούς από τους οργανικούς λόγους που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου. Αν κάποιοι από αυτούς σου είναι “γνώριμοι”, συμβουλέψου το γιατρό σου.

Υποθυρεοειδισμός – υπερθυρεοειδισμός

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί γενική κατάπτωση στον οργανισμό. Ο μεταβολισμός σου λειτουργεί με χαμηλότερο ρυθμό, νιώθεις κουρασμένη, έχεις ακεφιά και θυμώνεις εύκολα με τους γύρω σου, ενώ μπορεί να βάζεις τις φωνές ακόμα κι αν δεν υπάρχει τόσο σοβαρός λόγος γι’ αυτό.

Αντίστοιχα όμως, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και υπερδιέγερση.

tip: Εάν υποψιάζεσαι ότι για τη διάθεσή σου μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής, επισκέψου τον ενδοκρινολόγο. Είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και η υπο- ή η υπερλειτουργία του μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Έλλειψη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι πρωταγωνίστρια στην καλή υγεία του νευρικού σου συστήματος και η έλλειψή της, όταν είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε επίπεδα που είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά συμπτωμάτων, όπως κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι, χλωμό δέρμα, κόπωση, λήθαργος και κατάθλιψη.

Ο λόγος είναι ότι, όταν η Β12 είναι χαμηλή στον οργανισμό, επηρεάζεται η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μια αίσθηση “τσιμπήματος” στα χέρια και τα πόδια, αδυναμία στα άκρα, αστάθεια και κόπωση.

Η ευαισθησία στη γλώσσα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της έλλειψής της.

tip: Η αναιμία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση της εν λόγω βιταμίνης από τον οργανισμό σου. Εάν έχεις στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή αν για κάποιο λόγο έχεις πάντα χαμηλό αιματοκρίτη, καλό είναι να ελέγχεις τακτικά με αιματολογικές εξετάσεις τα ποσοστά της στο αίμα σου.

Έλλειψη φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β9) και επίσης συνδέεται με την υγεία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα και δύσπνοια και αυξημένη νευρικότητα και εκνευρισμό. Είναι εύκολο να ελέγξεις τα επίπεδά του στο αίμα με μια απλή αιματολογική εξέταση.

tip: Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να σχετίζεται επίσης με ανωμαλίες στην περίοδό σου.

“Προσοχή” προειδοποιεί η Μαρία Προκοπίου: “Εάν πάρεις συμπλήρωμα φυλλικού και ανέβουν οι τιμές, μπορεί να συγκαλυφθεί η ανεπάρκεια της Β12, οπότε χρειάζεται να γίνει έλεγχος και γι’ αυτή τη βιταμίνη”.

Αναιμία

Αυτή η συχνή πάθηση προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδά του είναι μια κοινή αιτία για το αίσθημα κούρασης και ατονίας.

Η σιδηροπενική αναιμία επηρεάζει περίπου 1 στους 20 άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά είναι πιθανό να εκδηλωθεί και σε γυναίκες που έχουν ακόμη εμμηνόρροια. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κόπωση, πρόβλημα αναπνοής, ταχυπαλμία και μια χλωμή απόχρωση στην επιδερμίδα.

tip: Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και επισκέψου το γιατρό σου ώστε να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία, που αφορά τα χαμηλά επίπεδα τιμών γλυκόζης, μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά, νεύρα και άγχος. Μπορεί να εμφανιστεί είτε ως αποτέλεσμα λήψης φαρμακευτικής αγωγής για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 είτε ως πρώτο σύμπτωμα σε ασθενείς με ινσουλινοαντίσταση και προδιαβήτη.

Στην πραγματικότητα, η ανισορροπία του σακχάρου στον οργανισμό επηρεάζει όλο σου το σώμα και τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σου.

 tip: Η έντονη κούραση, η υπερβολική δίψα, η συχνουρία και η θολή όραση είναι κάποια από τα πιθανά συμπτώματα του διαβήτη που πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό σου.

Η εμφάνιση υπογλυκαιμιών, ανεξάρτητα από τη λήψη φαρμάκων, θα πρέπει να σε οδηγήσει στον ενδοκρινολόγο σου για διερεύνηση και λήψη οδηγιών σχετικά με τη διατροφή σου.

Μαρία Προκοπίου: Ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea