Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κωδική ονομασία «AZD7442»: Η AstraZeneca κλείνει το στόμα των επικριτών της «τελειώνοντας» τον Covid

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

AstraZeneca – Η εταιρία παίρνει την «εκδίκησή» της…

Είναι, εν πολλοίς, δικό της λάθος. Έχασε το παιχνίδι της δημοσιότητας και της διαχείρισης της πρώτης κρίσης από πολύ νωρίς, με αποτέλεσα το όνομα της εταιρίας να γίνει άγευστη καραμέλα στο στόμα των αρνητών, οι οποίοι θεωρούσαν πως το σκεύασμά της ισούται αυτομάτως με θάνατο.

Ο λόγος για τον αγγλοσουηδικό φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca, το εμβόλιο του οποίου κατά τον κορωνοϊό λοιδορήθηκε σε βαθμό παράνοιας, καθώς πάρα πολλοί «πάτησαν» στις σπάνιες, σπανιότατες, παρενέργειες που συνδέθηκαν με περιστατικά θρομβώσεων.

Βεβαίως, κανείς (ή, τουλάχιστον, αυτή η αίσθηση δινόταν) δεν έλεγε το προφανές: πως το εμβόλιο της AZ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με αυτά της Pfizer και της Moderna, ενώ η διαφορά στις απειροελάχιστες παρενέργειες παγκοσμίως ήταν ανεπαίσθητη ανάμεσα στις 3 εταιρίες

Παρά το γεγονός, όμως, πως η ΑΖ θεωρήθηκε από ολόκληρα κράτη ακόμα και… επικίνδυνη (!), ο κολοσσός δεν επηρεάστηκε και συνεχίζει απρόσκοπτος την προσπάθεια για το οριστικό φινάλε του covid.

Και τα νέα είναι πολύ ευχάριστα: όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα τα αποτελέσματα για τη θεραπεία κατά του κορωνοϊού με κωδική ονομασία AZD7442 είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης συμπτωματικής μορφής της νόσου στους ευάλωτους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται πριν έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό (το παίρνουμε προκαταβολικά, δηλαδή, για λόγους προστασίας) και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό- η αποτελεσματικότητά του αφού κάποιος κολλήσει covid είναι ακόμα υπό εργαστηριακή εξέταση.

Τι συμβαίνει αν λάβει κανείς εκ των προτέρων αυτό το φάρμακο; Μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών μεγάλου εύρους.

Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου.

Στις δοκιμές αυτές, οι οποίες έγιναν στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, πήραν μέρος 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις).

«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», δήλωσε σχετικά ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, πως αν έχουμε στα χέρια μας πέραν των εμβολίων ακόμα ένα «όπλο» απέναντι στον ιό (το φάρμακο στο εγγύς μέλλον θα κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να πάρει άδεια και να κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά) που μειώνει κατά σχεδόν 80% τις πιθανότητες βαριάς νόσου, τότε θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στο τέλος.

Ένα τέλος που παρά τη μετάλλαξη Δέλτα και τον δύσκολο χειμώνα που προβλέπεται πως θα έχουμε μπροστά μας, θ’ αρχίσει ν’ αχνοφαίνεται σύμφωνα με τους ειδήμονες μέσα στο 2022.

Μέχρι τότε προσοχή και όλα θα πάνε καλά…

menshouse.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika