Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορoνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο να τη φοβούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εφόσον, πρακτικά, όλοι θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό, στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη – Χρειάζεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να «φοβούνται» την παραλλαγή.

Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι;

Η πλέον μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η Δέλτα, εντοπίζεται πλέον σε περισσότερες από 130 χώρες, ευθύνεται για το τέταρτο επιδημικό κύμα που πλέον ορίζει την πορεία του ιού στα επίπεδα της κορύφωσης των προηγούμενων κυμάτων και, αναπόφευκτα, κόστισε την επαναφορά μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

Η ειδοποιός διαφορά της νέας επιδημικής φάσης, ωστόσο, είναι η σημαντικά χαμηλότερη πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο, στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Amesh Adalja από το Κέντρο Προστασίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αυτός είναι και ο ουσιαστικός ρόλος των εμβολίων, να μειώνουν δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου μετά τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μόνο (7.707 ανά ημέρα) ξεπέρασε τον συνολικό αριθμό εμβολιασθέντων που έχουν χρειαστεί νοσηλεία (7.101).

Επιπλέον, οι 1.507  νέοι θάνατοι από COVID-19 μετά την έναρξη των εμβολιασμών, αντιστοιχούν στο 0,6% μόλις των σχεδόν 241.000 για το 2021.

«Στόχος του εμβολιασμού είναι να μετατρέψει τη νόσο COVID-19 σε εποχική λοίμωξη», δηλώνει ο Δρ Adalja για τον οποίο όλοι μας, πρακτικά, θα μολυνθούμε κάποια στιγμή από τον κορωνοϊό.

Τι κέρδισαν επομένως όσοι εμβολιάστηκαν;

Σε όλο τον κόσμο, η εκρηκτική πορεία των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό δεν συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, χάρη στην προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για μερίδα των ειδικών, μια μόλυνση ενδεχομένως να έδινε επιπλέον ώθηση στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού, επιτρέποντάς του να γνωρίσει τον ιό και έτσι να θωρακιστεί καλύτερα για την επόμενη επαφή, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου χάρη στο εμβόλιο.

Ο λόγος πίσω από τις συστάσεις και τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και από τους εμβολιασμένους αποσκοπούν στην προστασία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, στην πρόσφατη ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν  από την παραλλαγή Δέλτα με μεγάλο ιικό φορτίο μάλιστα και να τη μεταδώσουν.

Παράλληλα, η παραπάνω στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια στρατηγική για την ασφάλεια όλων, η οποία θα επιτρέψει στα νοσοκομεία να νοσηλεύουν και άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού.

Επομένως, όσο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν έχει αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο για την ανοσία της αγέλης όλοι, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, που δεν χρειάζεται να φοβούνται την παραλλαγή Δέλτα όπως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα όλα τα περιοριστικά μέτρα προστασίας.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika