Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι φράσεις και τα κλισέ που έχουμε βαρεθεί να ακούμε για την Αναπηρία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αναπηρία είναι μια κατάσταση διαφορετική από την τυπική. Είναι λογικό και αναμενόμενο να αναρωτιούνται κάποιοι όταν βλέπουν κάτι που δεν έχουν συνηθίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνονται αγενείς, προσβλητικοί με τις ερωτήσεις τους.

Ή να νομίζουν πως τα γνωρίζουν όλα γιατί έχουν γνωρίσει ένα άτομο με αναπηρία ή επειδή το διάβασαν στο Διαδίκτυο. Μη βγάζετε συμπεράσματα, ρωτήστε ευγενικά και αν σας έχουν δώσει το δικαίωμα να ρωτήσετε. Η προσωπική ζωή του καθενός, είναι ιδιωτική, δεν είναι υποχρεωμένοι να σας απαντήσουν.

Ακολουθούν δέκα φράσεις που καλό είναι να μην επαναλαμβάνονται.

  1. Τι δεν πάει καλά με αυτούς;

Μια ερώτηση που δείχνει απίστευτη αναισθησία. Ενίοτε μπορεί να συνοδεύεται και με ένα δάχτυλο να δείχνει προς κάποια πρόσωπα. Που συχνά την κάνει ο κάθε άσχετος σε γονείς ή φροντιστές ατόμων με αναπηρία. Η αναπηρία ενός ανθρώπου δεν σε αφορά και δεν είναι δική σου δουλειά. Είναι μια πλευρά της ύπαρξης τους και είναι δική τους επιλογή αν θέλουν να τη μοιραστούν μαζί σου. Οπότε προσπάθησε έστω να ρωτήσεις αυτό που θέλεις με ευγενικό τρόπο.

  1. Όλα είναι πιθανά αν προσπαθήσεις πιο σκληρά.

Όχι, δεν είναι όλα πιθανά για ένα άτομο με αναπηρία. Μπορεί το άτομο απέναντι σου να υποφέρει από μετα-τραυματικό στρες. Μπορεί να υπάρχουν μη-προσβάσιμες περιοχές για κάποιον χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως δεν είναι όλα πιθανά, γιατί δεν είναι όλα προσβάσιμα. Η’ εξαρτάται από τη μορφή αναπηρίας που έχει κάποιος.

 

  1. Ίσως αν κινούσουν περισσότερο, να μην πονούσες τόσο;

Οι κινήσεις δεν είναι πάντα εύκολες με συγκεκριμένες αναπηρίες. Οι ασκήσεις χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικού θεραπευτή, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο, τώρα ή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ούτε και εγώ θα ήθελα να βρίσκομαι σε τόσο συχνή ακινησία.

 

  1. Δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα, σταμάτα το.

Ως κάποιος με χρόνια ασθένεια, που είναι ιδιαίτερα επώδυνη να ζω με αυτή, έχω δυο πράγματα να σας πω. Ναι, όντως μπορεί να πονάει τόσο έντονα! Ναι, θα ήθελα όσο τίποτα άλλο στον κόσμο να μπορώ να το σταματήσω και να μη πονάω τόσο!

 

  1. Όλοι κουράζονται.

Σιγουρά, όλοι κουράζονται, όμως σε διαφορετικά επίπεδα. Όχι τόσο που να σου μουδιάζει το μυαλό από την κούραση και που το βιώνω καθημερινά. Επίσης τα επίπεδα πόνου μου, επηρεάζουν σοβαρά το μοτίβο του ύπνου μου. Μακροπρόθεσμα, η αυπνία και η κούραση επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκέφαλου μου, την συναισθηματική μου σταθερότητα και τη διάθεση μου.

 

  1. Μακάρι να μπορούσα να φέρω και εγώ το σκύλο μου παντού.

Τα σκυλιά-βοηθοί, είναι εργαζόμενα ζώα. Παρόλο που τα λατρεύουμε σαν να είναι μέλη της οικογένειας μας, παραμένουν να είναι στο καθήκον όλο το εικοσιτετράωρο, για τον ασθενή που βασίζεται πάνω τους. Ο δικός σου ο σκύλος δεν είναι το ίδιο με ένα σκύλο-βοηθό. Ευτυχώς να λες.

  1. Είσαι τόσο νέος για να μην ακούς.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ακοή ή είναι εντελώς κωφοί. Αυτό δε συνέβη επειδή άκουγαν δυνατά μουσική όταν ήταν νεότεροι. Ένας στους οκτώ ανθρώπους έχει προβλήματα ακοής και στα δυο αυτιά. Μπορεί το ποσοστό να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, όμως τα προβλήματα στην ακοή μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Ίσως και εσύ να μην ακούς τόσο καλά όσο νομίζεις

 

  1. Είσαι μια έμπνευση για όλους.

Ξέρουμε πως προσπαθείτε να μας ενθαρρύνετε και να μας δώσετε κουράγιο να συνεχίσουμε. Όμως αρκετοί από εμάς θέλουμε απλά να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς να οδηγούμε τους άλλους ως παράδειγμα. Αρκετές ιστορίες ΑμεΑ είναι μοναδικές, υπέροχες και αξίες να δημοσιοποιηθούν. Όμως είναι και ένα ιδιωτικό ταξίδι που μερικοί από εμάς δε θέλουμε να μοιραστούμε. Είναι και αυτή η πλευρά κατανοητή και απόλυτα σεβαστή.

 

  1. Άσε με να προσευχηθώ για να θεραπευτείς.

Άλλη μια φράση που κατανοούμε πως τη λέτε για καλό, όμως δεν είναι σωστή. Θα πρέπει να ξέρετε πολύ καλά το άτομο και ποια είναι τα πιστεύω του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Καλυτέρα είναι να αποφεύγετε εκφράσεις σαν αυτές. Η θεραπεία κάποιας αναπηρίας δεν είναι πάντα εφικτή. Οπότε το σχόλιο σας μπορεί να είναι προσβλητικό ή επώδυνο συναισθηματικά για κάποιους, για τους δικούς τους λόγους. Δε χρειάζεται καν να σας εξηγήσουν το γιατί, είναι οι προσωπικές επιλογές του καθενός.

  1. Πως ασχολείσαι με την αναπηρία, εφόσον δεν είσαι και εσύ ανάπηρος;

Μια ερώτηση που δέχομαι συχνά, κυρίως από ΑμεΑ. Τους εξηγώ πως δε χρειάζεται κάποιος να είναι ανάπηρος για να ασχοληθεί με το αντικείμενο της αναπηρίας. Ότι αναγνωρίζω πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι. Ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή μας και για την επίκτητη αναπηρία που παραφυλά σε κάθε στροφή της ημέρας μας. Δε θεωρώ τίποτα δεδομένο. Επίσης ότι η συναίσθηση, ο αλτρουισμός, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, το δίκαιο και το σωστό, μας οδηγεί όλους εμάς που δεν είμαστε (στο παρόν) ανάπηροι, να προσεγγίσουμε την αναπηρία.

 

*Οι εννέα φράσεις ανήκουν σε άτομα με διαφορετικές αναπηρίες ο καθένας. Η δέκατη ανήκει καθαρά σε μένα, καθώς πολύ συχνά με ρωτούν γιατί ασχολούμαι με τα ΑμεΑ.

Κείμενο – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας για  newsitamea.gr

 

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika