Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι θα συμβεί στο στήθος σου αν δεν φορέσεις ποτέ ξανά σουτιέν-Τι λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Gillian Anderson δήλωσε δεν θα φορέσει ξανά σουτιέν ακόμη κι αν είναι να φτάσει το στήθος της στο αφαλό της. Τι λένε οι ειδικοί;

Ένα Istagram post της 52χρονης Gillian Anderson έκανε πολλές γυναίκες να πουν (από μέσα τους ή εννοώντας το), “ε, ναι, τέρμα και για μένα τα σουτιέν!”.

Τι ήταν αυτό που τις παρακίνησε; Η δήλωση της Anderson σε μία ζωντανή συνομιλία με followers ότι βαριέται τόσο που δεν φοράει σουτιέν. “Δεν μπορώ να φορέσω σουτιέν, λυπάμαι. Δεν με νοιάζει ακόμα και αν το στήθος μου φτάσει στον αφαλό μου. Απλά είναι πάρα πολύ άβολο”.

Τι θα συμβεί όμως αν σταματήσεις να φοράς σουτιέν;

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από μια βασική ανατομία: Οι ιστοί του στήθους συνδέονται με τους θωρακικούς μυς μόνο σε ένα μικρό σημείο, στο πίσω μέρος των μαστών, και αυτή η μικρή περιοχή σύνδεσης είναι η μόνη που εξασφαλίζει σταθερότητα στο στήθος, εξηγεί η γυναικολόγος μαιευτήριας, Sherry Ross, M.D. και συγγραφέας του βιβλίου Sheology.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί του στήθους δεν έχουν κάποια σημαντική στήριξη και κάθε απότομη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και τραυματισμό τους, προσθέτει. Γι’ αυτό και δεν συστήνεται αλλά ούτε είναι και βολικό να γυμνάζεσαι χωρίς ένα σωστό αθλητικό σουτιέν.

Εκτός όμως από την άσκηση, τι συμβαίνει όταν είσαι για πολλές ώρες χαλαρή στο σπίτι, όταν βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά ξαπλωμένη στον καναπέ ή συμμετέχεις σε ατελείωτα Zoom όπου φαίνεται μόνο το πρόσωπό σου και άρα δεν υπάρχει ανάγκη να φοράς σουτιέν;

Θα “πέσει” το στήθος σου αν δεν φοράς για πολλές ώρες σουτιέν;

Οι ειδικοί διχάζονται σε αυτό το σημείο. “Εάν δεν φοράς σουτιέν, το στήθος σου θα χαλαρώσει”, αποφαίνεται η Dr Ross. “Εάν δεν υπάρχει σωστή, μακροχρόνια στήριξη, οι ιστοί του στήθους θα διαταθούν και θα χαλαρώσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθός του”.

Ωστόσο, η Andrea Madrigrano, M.D., χειρουργός μαστών και επίκουρος καθηγήτρια Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στις ΗΠΑ, λέει ότι η χαλάρωση σχετίζεται περισσότερο με την πυκνότητα των μαστών.

Εάν το στήθος έχει περισσότερο λίπος παρά ινώδη ιστό (δηλαδή είναι μεγαλύτερο), είναι πιο πιθανό να χαλαρώσει. Έτσι, στις γυναίκες με μικρό στήθος δεν υπάρχει κάποιο δομικό όφελος από τη χρήση του σουτιέν, εξηγεί.

Παρόλα αυτά, και οι δύο ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για το εάν και πότε θα χαλαρώσει το στήθος μιας γυναίκας, ανεξάρτητα από το σουτιέν. “Η χαλάρωση και πόσο έντονη θα είναι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες”, εξηγεί η Dr. Ross, η οποία δεν συμφωνεί ότι το μέγεθος παίζει ρόλο. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το βάρος της γυναίκας, την κληρονομικότητα, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Τι άλλο μπορεί να συμβεί στο στήθος μου αν δεν φοράω σουτιέν;

Πέρα όμως από την αισθητική, η έλλειψη σωστής υποστήριξης (όταν δηλαδή δεν φοράς σουτιέν) μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Το πιο άμεσο σύμπτωμα που προκαλεί η απουσία στήριξης είναι ένας οξύς πόνος ή μια αίσθηση καψίματος στην περιοχή του θώρακα και/ή ευαισθησία στο στήθος. Αυτό μπορεί να είναι ήπιο ή πιο έντονο, να διαρκεί ώρες, ημέρες ή μήνες, προσθέτει η γιατρός.

Και για πόσο πρέπει να μείνεις χωρίς σουτιέν για να έχεις ενοχλήσεις ή για να παρατηρήσεις χαλάρωση;

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει σαφής απάντηση, δεδομένων όλων των παραγόντων που παίζουν ρόλο”, λέει η Dr. Madrigrano. Τα καλά νέα: Εάν γενικά φοράς κάθε μέρα σουτιέν, το να περάσεις μερικές εβδομάδες χωρίς, σίγουρα δεν θα έχει κάποια σημαντική επίπτωση, σημειώνει.

Σουτιέν για τον πόνο στην πλάτη

Πέρα από τη χαλάρωση, υπάρχει και το θέμα του πόνου στην πλάτη, το οποίο όμως και πάλι είναι πιο πιθανό να αφορά γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος. Στην περίπτωση αυτή, ένα σουτιέν με καλή εφαρμογή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη αλλά και στην καλή στάση σώματος.

Υπάρχουν οφέλη απ’ το να μην φοράω σουτιέν;

Σύμφωνα με την Dr. Madrigrano, μία γαλλική μελέτη βρήκε ότι η χρήση του σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση επειδή αποδυναμώνει τους θωρακικούς μυς. Όπως όμως τονίζει η καθηγήτρια, δεν συμφωνεί πλήρως με αυτή την άποψη και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους θωρακικούς και που μπορείς να τις κάνεις έτσι κι αλλιώς!

 

shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea