Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ελβετία εξετάζοντας παιδιά και εφήβους. Πόσα είχαν συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Ποια ήταν τα συχνότερα συμπτώματα. Τι σχολιάζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αφήνει επίμονα συμπτώματα σε πολλούς ενήλικες που αναρρώνουν από αυτήν, αλλά τι ισχύει για τα παιδιά;

Μήπως είναι προστατευμένα από την εμμένουσα Covid-19 (long Covid), αφού ούτως ή άλλως κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν από τον ιό;

Η απάντηση ως φαίνεται δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, διότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι έως στιγμής περιορισμένα, απαντούν ειδικοί από το ΕΚΠΑ. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση των παρατεινόμενων συμπτωμάτων στα παιδιά.

Όπως εξηγούν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ελένη Κορομπόκη, Μαρία Γαβριατοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), για το θέμα έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες.

Ωστόσο η συχνότητα των παρατεινόμενων συμπτωμάτων κυμαινόταν από 0% έως και 27%.

Πού οφείλεται αυτή η απόκλιση;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τους εξής:

  • Τη βαρύτητα της νόσου κατά την οξεία φάση της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορωνοϊός
  • Τη μεθοδολογική προσέγγιση (κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς έναντι της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους γονείς)
  • Την επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό
  • Τα υποκείμενα νοσήματα που τυχόν είχαν τα συμμετέχοντα παιδιά
  • Το διάστημα της παρακολούθησης των παιδιών

Νέα μελέτη

Η πιο πρόσφατη από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση JAMA. Σε αυτήν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ενέταξαν 1.355  παιδιά ηλικίας 9-13 ετών από 55 σχολεία της πόλης τους.

Στη μελέτη Ciao Corona, όπως ονομάστηκε, μελετήθηκαν τα παρατεινόμενα συμπτώματα 6 μήνες μετά από την αρχική νόσο που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, στην Ελβετία την περίοδο 2020-2021 τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα του σχολείου με φυσική παρουσία, φυσικά με μέτρα προστασίας. Εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσε η περίοδος του εθνικού lockdown στη χώρα (μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιούνιος 2020-Απρίλιος 2021. Το δείγμα των παιδιών που συμμετείχαν επελέγη τυχαία. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε ορολογικά τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων και οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για πιθανά συμπτώματα σχετιζόμενα με τη COVID-19.

Τα ευρήματα

Από τα 1.355 παιδιά, τα 109 είχαν θετικό τεστ και τα 1.246 αρνητικό. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, συμπτώματα που διαρκούσαν πάνω από 12 εβδομάδες ανέφερε:

  • Το 4% των παιδιών που είχε νοσήσει ο νέος κορωνοϊός
  • Το 2% των παιδιών που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν:

  • Κόπωση (3% των παιδιών που νόσησε ο κορωνοϊός)
  • Δυσκολία συγκέντρωσης (2% των παιδιών)
  • Αυξημένες ανάγκες σε ύπνο (2%)

Κανένα από τα παιδιά που είχε μολύνει ο κορωνοϊός και είχαν εμμένοντα συμπτώματα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Συμπερασματικά, «η μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα ανεύρεσης συμπτωμάτων συμβατών με παρατεινόμενη νόσο COVID (long COVID) σε ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα παιδιών εντός 6 μηνών από το θετικό τεστ αντισωμάτων ήταν χαμηλή», καταλήγουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 φράσεις του Paulo Coelho γεμάτες νόημα και σοφία

Efi Nika

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika