Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΧΡΗΣΙΜΑ

15 προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πως έχουν ημερομηνία λήξης – ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν διστάζουμε να πετάμε προϊόντα που έχουν λήξει, γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, το σπίτι μας είναι γεμάτο από άλλα πράγματα που πρέπει να πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων και δεν το συνειδητοποιούμε καν.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα στα σπίτια και ανακαλύψαμε περίπου 15 πράγματα που θα ήταν καλύτερα να ξεφορτωθούμε νωρίτερα από ό, τι πιστεύουμε.

Μάσκαρα

Τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Όταν εφαρμόζεται μάσκαρα, βακτήρια από τις βλεφαρίδες καταλήγουν στο πινέλο και κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε, υπάρχουν όλο και περισσότερα από αυτά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αλλάζετε μάσκαρα κάθε 3 μήνες, καθώς η συχνή χρήση αυτού του προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των ματιών.

Βάση μέικ απ

Κατά μέσο όρο, μια βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου ένα χρόνο και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες συντήρησης και τη σύνθεση του προϊόντος. Ωστόσο, η βάση  που εφαρμόζεται με σφουγγάρι, ή ακόμα και με τα δάχτυλά σας, μπορεί να λήξη μετά από 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν την εφαρμόζετε με αυτόν τον τρόπο, τα μικρόβια εισέρχονται στο προϊόν και μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.

Λαστιχάκια μαλλιών

Τα υφασμάτινα λαστιχάκια μαλλιών ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στα μαλλιά σας εάν τα χρησιμοποιήσετε για πολύ καιρό. Εάν η ελαστική ταινία έχει τεντωθεί λίγο ή έχει σπάσει, μπορεί να εκθέσει το λαστιχένιο τμήμα και αυτό να προσκολληθεί στα μαλλιά σας με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σπάνε.

Υγρά μαντηλάκια

Τα απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια μπορεί γενικά να αποθηκευτούν έως και ένα χρόνο μετά το άνοιγμα, αν και να εξαρτάται και από τη μάρκα. Μετά από αυτό, χάνουν τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες. Ωστόσο, εάν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά, θα πρέπει να τα πετάξετε ακόμη νωρίτερα. Τα συντηρητικά σε αυτό το προϊόν καταστρέφονται εάν αποθηκεύονται σε πολύ ζεστές ή πολύ κρύες συνθήκες και υπάρχουν φορές που τα μαντηλάκια έχουν μολυνθεί με βακτήρια ή μούχλα.

Απορρυπαντικό

Τα υγρά απορρυπαντικά ρούχων διατηρούν τις ιδιότητές τους για 6 μήνες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Η σκόνη πλυσίματος μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο εάν δεν εκτίθεται σε υγρασία. Η λεπτή και άμορφη σκόνη δεν θα είναι πλέον τόσο αποτελεσματική όσο η ξηρή.

Βούρτσα τουαλέτας

Αυτό το αντικείμενο μπορεί να διατηρηθεί σε ένα σπίτι για χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και με τον εβδομαδιαίο καθαρισμό της βούρτσας, πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θα είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από όλα τα βακτήρια σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό. Πρέπει να αλλάξετε τη βούρτσα όταν οι τρίχες παραμορφωθούν ή να αρχίσουν να κιτρινίζουν.

Κουρτίνες μπάνιου

Οι κουρτίνες μπάνιου λερώνονται και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να αναπτύξουν μούχλα. Συνιστάται να πλένετε την κουρτίνα τουλάχιστον μία φορά το μήνα και μετά από ένα χρόνο χρήσης, αντικαταστήστε την με μια καινούργια.

Παιχνίδια μπάνιου από καουτσούκ

Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες.Είναι  γεγονός ότι αναπτύσσεται μούχλα μέσα τους και μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα βρέφη. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των λαστιχένιων παπιών σας, ξεπλύνετε τες με βραστό νερό και απορρυπαντικό μετά από κάθε χρήση. Μπορείτε επίσης να σφραγίσετε την τρύπα  τους με κόλλα για να αποτρέψετε την είσοδο νερού.

Μαγειρικά σκεύη επικαλυμμένα με Teflon

Αυτά τα ταψιά διαρκούν μόνο 2-3 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μαγειρικά σκεύη, ακόμη και αν η επίστρωση φαίνεται ανέγγιχτη. Η παρατεταμένη χρήση αυτού του σκεύους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας, καθώς το Teflon μπορεί να εκπέμψει έως και 6 τοξικά αέρια.

Βούρτσα κουζίνας από σιλικόνη

Η σιλικόνη είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό, αλλά με την τακτική έκθεση της σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αρχίσει να καταστρέφεται. Επιπλέον, είναι αρκετά μαλακό και μπορεί να υποστεί ζημιά κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Για να αποφύγετε τη μόλυνση του φαγητού σας με σωματίδια σιλικόνης, συνιστάται να αλλάζετε τις βούρτσες κάθε 2 χρόνια.

Τρίφτες και κοπτικά λαχανικών

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πλύνετε ολοκληρωτικά έναν τρίφτη και να απαλλαγείτε από τα απορρίμματα τροφίμων και τα μικρόβια που ζουν πάνω τους. Επιπλέον, οι λεπίδες γίνονται θαμπές με την πάροδο του χρόνου και η συσκευή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Πετάξτε τον τρίφτη με βάση την κατάστασή του και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Κατά μέσο όρο, είναι καλύτερο να τον αλλάξετε μετά από 3-4 χρόνια χρήσης.

Σφουγγάρια πιάτων

Είναι γνωστό ότι τα σφουγγάρια πιάτων μπορεί να αποτελέσουν εστία αναπαραγωγής βακτηρίων και ακόμη και μούχλας. Τα σφουγγάρια με μικρές ίνες πρέπει να αλλάζονται συχνότερα, κατά προτίμηση κάθε εβδομάδα, και τα σφουγγάρια με μεγάλες ίνες – κάθε 2 εβδομάδες επειδή αερίζονται καλύτερα και στεγνώνουν γρηγορότερα.

Εσώρουχα

Συνιστάται να πετάτε ένα ζευγάρι εσώρουχα μόλις αναπτύξει τρύπες ή μυρίσει. Αποδεικνύεται ότι τα βακτήρια, όπως το E. coli, μπορεί να παραμείνουν μέχρι και στα πλυμένα εσώρουχα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αλλά είναι ακόμη πιο υγιεινό να ανανεώνετε τα εσώρουχα σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα στρινγκ και τα τάγκα, αλλά επειδή εφαρμόζουν σφιχτά στα προσωπικά σημεία του σώματος και τείνουν να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εστία λοιμώξεων, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε να τα αντικαταστήσετε πιο συχνά. Προσπαθήστε να μην διατηρήσετε κανένα από αυτά αν τα έχετε για περίπου ένα χρόνο.

Σερβιέτες και ταμπόν

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν έχουν ημερομηνία λήξης. Ορισμένοι κατασκευαστές το αναφέρουν στη συσκευασία και συνήθως είναι 3 χρόνια, ενώ άλλοι δεν γράφουν καθόλου την ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα είδη προσωπικής υγιεινής για όχι περισσότερο από 2 χρόνια, επειδή υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας και βακτηρίων, ακόμα και αν δεν είναι αισθητή με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, το να διατηρείτε τις σερβιέτες και τα ταμπόν στο μπάνιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους, καθώς τα προϊόντα αυτά απορροφούν πολύ την υγρασία, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ξυραφάκια

Πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα από ό, τι πιεστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Για παράδειγμα, η Gillette Venus συμβουλεύει τις γυναίκες που χρησιμοποιούν το ξυράφι κάθε μέρα να αντικαταστήσουν την λεπίδα μετά από 1-2 εβδομάδες χρήσης.

Και για όσους χρησιμοποιούν το ξυράφι μερικές φορές την εβδομάδα – μετά από 4-6 εβδομάδες. Η χρήση μιας θαμπής λεπίδας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κοψίματα και τρίχες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Διέγραψε στα «μουγκά» χρέη η εφορία: Αυτοί είναι οι υπερτυχεροί που δεν θα πληρώσουν – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika