Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορωνοϊός: 6 σημαντικά δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα που απειλεί την Ευρώπη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος που εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πόσο μεταδοτικό είναι. Τι ισχύει για τα εμβόλια. Πόσα κρούσματα έχουμε στην Ελλάδα.

Ανησυχία προκαλούν τα τελευταία 24ωρα οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τους μήνες που έρχονται θα επικρατήσει στην Ευρώπη το στέλεχος Δέλτα (Delta) που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός.

Το στέλεχος αυτό είναι επίσης γνωστό ως ινδική μετάλλαξη, επειδή πρωτοανιχνεύθηκε στην Ινδία. Πλέον εξαπλώνεται ραγδαία σε πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, αλλά και το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ αποτελεί ήδη το 20% των κρουσμάτων. Οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμούν ότι θα αποτελέσει το κύριο στέλεχος στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το κύμα αυτό αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στη συνέχεια ακολουθούν όσα είναι έως τώρα γνωστά γι’ αυτό το στέλεχος και οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Χρονολογείται από τον Οκτώβριο 2020

Το στέλεχος Delta (Δέλτα ή B.1.617.2) που δημιούργησε  νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε ως «στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος» (Variant of Interest) τον Απρίλιο του 2021.

Είναι πιο μεταδοτικό

Ο κύριος λόγος της ανησυχίας είναι το γεγονός πως μεταδίδεται έως 60% ευκολότερα απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού. Επιπλέον, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να ευθύνεται για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ινδία την άνοιξη.

Στις ΗΠΑ, το στέλεχος Δέλτα ευθυνόταν στα μέσα Μαΐου για μόλις το 2,5% των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο χθες, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci ανακοίνωσε πως πλέον αποτελεί το 20% των νέων κρουσμάτων. Εκτίμησε επίσης ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα.

Αντίστοιχα στη Βρετανία το στέλεχος Δέλτα αποτελεί πλέον το 90% των νέων κρουσμάτων. Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι προκαλεί και περισσότερες νοσηλείες μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Είναι διαφορετικό από τα άλλα

Το στέλεχος Δέλτα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με αυτά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νέος κορωνοϊός βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης. Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος Δέλτα βελτιώνουν:

  • Την ικανότητά του να προσκολλάται στα κύτταρα του αναπνευστικού
  • Την ικανότητά του να διαφεύγει από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από αυτό έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο απ’ ό,τι όσοι μολύνονταν από τον αρχικό κορωνοϊό. Επομένως, οι πρώτοι διασπείρουν περισσότερα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα γύρω τους. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Έχει δημιουργήσει και μία παραλλαγή

Το στέλεχος Δέλτα έχει δημιουργήσει μία παραλλαγή, που ήδη εξαπλώνεται στον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή ονομάστηκε στέλεχος Δέλτα Plus (Delta+), αλλά επιστημονικά είναι η AY.1 (ή B.1.617.2.1). Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 9 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής αυτής. Πρόκειται για τις:

  • ΗΠΑ
  • Βρετανία
  • Πορτογαλία
  • Ελβετία
  • Ιαπωνία
  • Πολωνία
  • Νεπάλ
  • Κίνα
  • Ρωσία

Το «πιάνουν» τα εμβόλια

Τα καλά νέα είναι πως τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δρουν προστατευτικά και έναντι του στελέχους Δέλτα.

Στοιχεία από την Αγγλία έδειξαν ότι με μία δόση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech παρέχει 88% προστασία από τη συμπτωματική Covid-19 από στέλεχος Δέλτα. Με δύο δόσεις, τα εμβόλια Pfizer/BionTech και AstraZeneca μειώνουν κατά περισσότερο από 90% τις εισαγωγές εξαιτίας του.

Στη χώρα μας έχουμε ακόμα λίγα περιστατικά

Όπως εξήγησε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στη χώρα μας έχουμε έως στιγμής 11 κρούσματα από το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα μας, εκτίμησε ότι θα αυξηθούν και αυτά τα περιστατικά.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε στα τέλη Μαΐου να δίδεται ονομασία στα νέα στελέχη του κορωνοϊού με βάση τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Με αυτό τον τρόπο, εκτίμησε, θα διευκολυνθεί η αναγνώρισή τους από το κοινό. Επιπλέον, θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος στιγματισμού ορισμένων χωρών.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika