Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λαχταράτε ένα γλυκό; Τι θα σας κόψει την επιθυμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις λιγούρες αλλά και να αποκομίσετε πλήθος ωφελειών υγείας, όπως καλύτερο έλεγχο του βάρους και αντικαρκινική προστασία; Είναι πολύ απλό, αποτελεσματικό και το κάνουμε από μικρά παιδιά

Την επόμενη φορά που θα πάτε για check-up, μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας σάς συνταγογραφήσει… περπάτημα. Κι όμως, αυτή η απλή δραστηριότητα που κάνουμε από μωρά, πλέον θεωρείται «ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε θαυματουργό φάρμακο», όπως αναφέρει ο Δρ. Thomas Frieden, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC).

Βέβαια, όπως μάλλον γνωρίζουμε όλοι, οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου και του περπατήματος, είναι όφελος για τη συνολική υγεία. Συγκεκριμένα το περπάτημα, όμως, συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη, πέντε εκ των οποίων είναι τα εξής:

1. Περιορίζει την επιθυμία για γλυκό. Ζεύγος μελετών από το Πανεπιστήμιο του Exeter βρήκε ότι περπάτημα 15 λεπτών μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα και ακόμα και να μειώσει την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνει κάποιος σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η τελευταία έρευνα επιβεβαιώνει ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει τις λεγόμενες «λιγούρες» και την κατανάλωση διάφορων ζαχαρούχων σνακ.

2. Εξουδετερώνει την επίδραση των γονιδίων που αυξάνουν το βάρος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard εξέτασαν 32 γονίδια που ενισχύουν την παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να προσδιορίσουν πόσα από αυτά πράγματι συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν γρήγορο περπάτημα για μία ώρα κάθε μέρα, οι επιδράσεις αυτών των γονιδίων μειώνονταν στο μισό.

3. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια μελέτη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όμως, που επικεντρώθηκε στο περπάτημα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 14% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες.

Επιπλέον, το περπάτημα παρείχε αυτή την προστασία και στις γυναίκες που είχαν παράγοντες κινδύνου για καρκίνου του μαστού, όπως το υπερβολικό βάρος ή ή χρήση συμπληρωμάτων ορμονών.

4. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις. Διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας και ότι 8-10 χλμ. την εβδομάδα μπορούν να αποτρέψουν εξαρχής την ανάπτυξη της νόσου. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις -ειδικά στα γόνατα και τους γοφούς, σημεία που θεωρούνται τα πιο ευάλωτα στην οστεοαρθρίτιδα– αφού τις λιπαίνει και ενισχύει τους μύες που τις στηρίζουν.

5. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της εποχής του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Μελέτη σε περισσότερους από 1.000 άνδρες και γυναίκες βρήκε ότι όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά ημερησίως για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθενείας σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Και αν τελικά αρρώσταιναν, η ασθένεια είχε μικρότερη διάρκεια και τα συμπτώματά τους ήταν ηπιότερα.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika