Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Συναγερμός στην Ροδόπη: Σπάνια μορφή εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε 56χρονο κτηνοτρόφο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα πολύ σπάνιο περιστατικό κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας σημειώθηκε στην περιοχή της Ροδόπης, όταν τσιμπούρι τσίμπησε 56χρονο κτηνοτρόφο.

Τα περιστατικά σαν αυτό που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα είναι μόλις έξι και όπως είναι λογικό έχει σημάνει συναγερμός στην περιοχή και μεγάλη κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών.

Τα τσίμπημα από τσιμπούρι δεν είναι φυσικά σπάνιο φαινόμενο και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων

Από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα όπως ονομάζεται, αφού ως γνωστόν κρότωνας είναι η επιστημονική ονομασία για το τσιμπούρι νόσησε ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή του δήμου Ιάσμου Ροδόπης.

Ο 56χρονος νοσηλεύθηκε με ήπια συμπτώματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σύμφωνα με το evros-news.gr, απ’ όπου πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του, αλλά η περίπτωση του προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.

Κι αυτό γιατί το στέλεχος αυτό της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας, είναι εξαιρετικά σπάνιο αφού έχει παρουσιαστεί μόνο 6 φορές στην Ελλάδα διαχρονικά.

Ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε.

Τι είναι η κροτωγενής εγκεφαλίτιδα;

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνα δηλαδή τσιμπούρι αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Τα συμπτώματα:

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης.

Αυτή η δεύτερη φάση που η νόσος επιστρέφει μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou