Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Προετοιμασία για Kολονοσκόπηση: Όσα θέλεις να γνωρίζεις για τα απαραίτητα ροφήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η προετοιμασία της κολονοσκόπησης είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται σωστά.

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση για το έντερο που επιτρέπει στο γαστρεντερολόγο να κάνει έλεγχο και να διαγνώσει τυχόν ανωμαλίες.

Στην αρχή της διαδικασίας, ο επαγγελματίας υγείας εισάγει ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα με φως και κάμερα στην άκρη του ορθού του ατόμου.

Η προετοιμασία της κολονοσκόπησης είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα είναι σε θέση να δει τα έντερα με σαφήνεια και μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία.

Ποια είναι τα ροφήματα προετοιμασίας κολονοσκόπησης;

Τα ποτά προετοιμασίας κολονοσκόπησης ποικίλλουν. Τα ειδικά αυτά ροφήματα μπορεί να είναι σε μορφή σκόνης και διαλύονται σε νερό ή είναι έτοιμο ρόφημα.

Οι οδηγίες χρήσης ποικίλλουν και ένας γιατρός ή ένα μέλος της ομάδας του, είναι σε θέση να παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες. Μπορούν επίσης να συστήσουν ένα πρόσθετο εκ του στόματος καθαρτικό.

Να είσαι σίγουρη ότι ο γαστρεντερολόγος θα σου συστήσει ένα σχέδιο προετοιμασίας που είναι προσαρμοσμένο στην δική σου περίπτωση.

Συμβουλές για την κατανάλωση του μείγματος

Τα ποτά προετοιμασίας κολονοσκόπησης συχνά περιέχουν άρωμα, αλλά δεν αρέσει σε όλους η γεύση του. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή του μπορεί για μερικούς να είναι δύσκολη.

Οι ακόλουθες τακτικές μπορεί να βοηθήσουν:

Διαχωρισμός της προετοιμασίας: Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο οι ασθενείς να λαμβάνουν το μισό μείγμα τη νύχτα πριν από τη διαδικασία κολονοσκόπησης και το υπόλοιπο μισό το επόμενο πρωί.

Σταδιακή κατανάλωση: Οι γιατροί συμβουλεύουν συχνά τους ανθρώπους να πίνουν το μείγμα σταδιακά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το ποτό προκαλεί ναυτία.

Δροσερή θερμοκρασία: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το ρόφημα έχει χειρότερη γεύση όταν είναι ζεστό, οπότε η ψύξη του μπορεί να βοηθήσει.

Κατάποση με καλαμάκι: Η κατανάλωση με καλαμάκιμπορεί να βοηθήσει ώστε το διάλυμα να παρακάμψει τους γευστικούς κάλυκες.

Απαραίτητο διάλειμμα: Όποιος έχει ναυτία ή τάση για έμετο θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα 30 λεπτών πριν δοκιμάσει ξανά να το καταπιεί. Εάν ένα άτομο κάνει εμετό, θα πρέπει να το αναφέρει σε έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς να προετοιμαστεί ο ασθενής για μια κολονοσκόπηση

Η κατανάλωση του διαλύματος είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου προετοιμασίας. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

1 εβδομάδα πριν

Εάν ένα άτομο έχει διαβήτη ή παίρνει άλλα φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τη δοσολογία του. Αυτό ισχύει για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως βαρφαρίνη ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.

3 ημέρες πριν

Το ιατρικό προσωπικό συνήθως συμβουλεύει 3 ημέρες πριν από μια κολονοσκόπηση, ένα άτομο να αποφεύγει:

• Σπόρους

• Ξηρούς καρπούς

• Καλαμπόκι, συμπεριλαμβανομένου του ποπ κορν

Επίσης, συνίσταται να πίνει πολλά καθαρά υγρά και να αποφεύγει οτιδήποτε με κόκκινες, μπλε ή μοβ χρωστικές γιατί μπορεί να κάνουν να φαίνεται σαν να υπάρχει αίμα στο παχύ έντερο.

Μερικά παραδείγματα ροφημάτων που είναι εντάξει να καταναλώνονται, είναι:

• Χυμοί φρούτων χωρίς πολτό, όπως χυμό μήλου ή λευκού σταφυλιού

• Καφές ή τσάι χωρίς γάλα

• Καθαρός ζωμός

• Μη ανθρακούχα αναψυκτικά

• Ενεργειακά ποτά

2 ημέρες πριν

Ο ασθενής πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά την ημέρα για να αποφύγει την αφυδάτωση.

1 ημέρα πριν

Την ημέρα πριν από μια κολονοσκόπηση, οι άνθρωποι δεν πρέπει να φάνε καθόλου στερεά τροφή. Ο εξεταζόμενος μπορεί να πιει απεριόριστες ποσότητες καθαρών υγρών, καθώς και εκείνων που περιλαμβάνονται στον παραπάνω κατάλογο.

Συνήθως, ένα άτομο αρχίζει να πίνει το διάλυμα προετοιμασίας αυτή την ημέρα. Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης τείνει να συνιστά να πίνει το μισό τη νύχτα πριν και το μισό το πρωί της κολονοσκόπησης.

Το πρωί της κολονοσκόπησης

Ένα άτομο συνεχίζει να πίνει μόνο καθαρά υγρά και όχι στερεά τρόφιμα. Μέχρι αυτό το σημείο, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τακτικά την τουαλέτα και τα κόπρανά του να είναι καθαρά.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να θυμάται να μένει ενυδατωμένος. Το διάλυμα προκαλεί ουσιαστικά διάρροια σε ένα άτομο, οπότε είναι σημαντικό να πίνει πολλά υγρά μέχρι 2 ώρες πριν από την κολονοσκόπηση.

Τι να περιμένει κανείς αφού πιει το διάλυμα κολονοσκόπησης

Πρέπει να είναι κοντά σε μια τουαλέτα ενώ πίνει το διάλυμα προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση, αλλά και αφού το πιει. Η ανάγκη χρήσης του μπάνιου μπορεί να είναι ξαφνική και συχνή.

Ο στόχος είναι να καταλήξει στο τέλος να αποβάλλει μόνο διάφανο ή ελαφρώς κίτρινο υγρό ως κόπρανα. Αυτό δείχνει ότι το έντερο είναι καθαρό και ότι η διαδικασία είναι πιθανό να παράγει ακριβή αποτελέσματα.

Η βασική διαδικασία

Την ημέρα της επέμβασης, ο γιατρός θα εξηγήσει στον εξεταζόμενο τη διαδικασία και θα του χορηγήσει το απαραίτητο φάρμακο κατάποσης. Ένας επαγγελματίας υγείας θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο εργαλείο στον εξεταζόμενο μέσω του ορθού του.

Από εκείνο στέλνονται εικόνες σε μια οθόνη και ο γιατρός τις χρησιμοποιεί για να εξετάσει το παχύ έντερο, ψάχνοντας για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο, μπορεί να αφαιρέσει τους πολύποδες και να πάρει δείγματα ιστού.

Ένα άτομο δεν πρέπει να οδηγεί αμέσως μετά τη διαδικασία, καθώς το αναισθητικό μπορεί να εξακολουθεί να έχει ισχύ, ενώ μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας αν είναι δυνατόν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea