Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πότε χρειάζεται να κάνεις τεστ κόπωσης και τι να γνωρίζεις πριν την εξέταση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι σημαίνει αν ο γιατρός ζητήσει να κάνεις τεστ κόπωσης; Πότε συστήνεται, τι περιλαμβάνει και τι δείχνει;

Συνεργάστηκε ο Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου Μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει να κάνεις τεστ κόπωσης εάν ασκείσαι εντατικά, εάν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση ή στο πλαίσιο μιας λεπτομερούς καρδιολογικής εκτίμησης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μη παρεμβατική εξέταση που θα του δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς σου.

Τι είναι το τεστ κόπωσης

Ένας διάδρομος, μερικά ηλεκτρόδια και ξεκινάς! Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση για την καρδιά που έχει σκοπό να την κουράσει ώστε να δει πώς θα αντιδράσει. Στην πιο συνηθισμένη εκδοχή της, ο εξεταζόμενος ξεκινά να κάνει διάδρομο, όπως θα έκανε σε ένα γυμναστήριο, με αλλαγές στην ταχύτητα και την κλίση ώστε διαδοχικά να γίνεται πιο δύσκολο.

Πώς γίνεται

Στόχος είναι να φτάσεις στα όριά σου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός παρακολουθεί με ηλεκτροκαρδιογράφημα τη λειτουργία της καρδιάς καθώς και την αρτηριακή σου πίεση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνήθως δίνει μια καλή εικόνα για την αιμάτωση της καρδιάς και τη λειτουργία των αρτηριών. Η εξέταση αυτή είναι πραγματικά μια δοκιμασία για την καρδιά, γι’ αυτό και δε συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα, είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν πρόβλημα κίνησης.

Σε αυτή την περίπτωση η δοκιμασία για την καρδιά γίνεται με φαρμακευτικό τρόπο χορηγώντας συγκεκριμένες ουσίες που θα την πιέσουν. Μια πιο λεπτομερής και εξειδικευμένη μορφή του τεστ κοπώσεως γίνεται με τη χορήγηση θαλλίου, ενός ραδιενεργού στοιχείου που χορηγείται ενέσιμα και δίνει πολύ πιο ακριβή στοιχεία για την αιμάτωση της καρδιάς και τη λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών. Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς; Διάβασε επίσης: Μπορεί να σπάσει η καρδιά σου από ερωτική απογοήτευση; Μάθε την επιστημονική απάντηση

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Το τεστ κόπωσης συνιστάται από τους περισσότερους καρδιολόγους στο πλαίσιο προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Εάν σου το προτείνει ο γιατρός σου, μη διστάσεις να εκφράσεις τις απορίες σου. Στην περίπτωση του θαλλίου, ο γιατρός θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, π.χ., να αποφύγεις την επαφή με εγκύους και μικρά παιδιά για μερικές ημέρες.

Ο γιατρός θα σου ζητήσει να φοράς άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια. Μπορεί, επίσης, να σου ζητήσει να αποφύγεις τη χρήση κρέμας σώματος για να είναι καλύτερη η εφαρμογή των ηλεκτροδίων. Ρώτησέ τον, επίσης, πότε θα πρέπει να έχεις φάει πριν την εξέταση.

Τέλος, μερικές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβή ή μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα για καρδιαγγειακή βλάβη. Συζήτησε με το γιατρό σου τα δεδομένα και τι περιμένετε από την εξέταση.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται

Σύμφωνα με τις οδηγίες του καρδιολόγου σου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 φράσεις του Paulo Coelho γεμάτες νόημα και σοφία

Efi Nika

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika