Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Έχετε χοληστερίνη; Ποια τρόφιμα που την περιέχουν ΔΕΝ χρειάζεται να αποφεύγετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόση από την χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα μας προέρχεται από τα τρόφιμα και πόση παράγει ο οργανισμός.

Ποιος είναι ο ρόλος των κορεσμένων λιπαρών στο όλο θέμα. Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Θυμάστε που κάποτε οι γιατροί έλεγαν ότι για να πέσει η χοληστερόλη μας πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που την περιέχουν; Πρόσφατες μελέτες κατέρριψαν την άποψη αυτή, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Αυτό όμως δεν αφορά όλα τα τρόφιμα, ούτε ακυρώνει όλες τις διατροφικές συστάσεις που γνωρίζαμε έως σήμερα. «Είναι ασφαλές να καταναλώνει κάποιος λίγη χοληστερόλη», λέει η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Ωστόσο πολλά τρόφιμα με χοληστερόλη περιέχουν και πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία».

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με αύξηση της χοληστερόλης και με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; «Πως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν με μέτρο τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη αλλά ταυτοχρόνως φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά», απαντά η Dr. Zumpano. «Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουν όσα περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Η διάκριση αυτή ισχύει ακόμα και αν κάποιος έχει αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα».

Οι αναθεωρημένες απόψεις βασίζονται σε ένα ακόμα δεδομένο: η περισσότερη χοληστερόλη στο αίμα μας δεν προέρχεται από την διατροφή. Στην πραγματικότητα, μόνο το 20% προέρχεται απ’ ό,τι τρώμε. Την υπόλοιπη την παράγει ο οργανισμός και κυρίως το ήπαρ, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ποια μπορείτε να τρώτε

Τα πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα που μπορείτε να τρώτε είναι τα εξής, κατά την Dr. Zumpano:

  • Αυγά. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι λ.χ. απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα αλλά και την παραγωγή των ορμονών. Ένα αυγό περιέχει το περίπου 60% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Ταυτοχρόνως όμως περιέχει μόλις 8% από τα συνιστώμενα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες και φτωχά σε θερμίδες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Θαλασσινά. Μερικά θαλασσινά περιέχουν περισσότερη χοληστερόλη από άλλα. Οι γαρίδες είναι διάσημες για τα υψηλά επίπεδά τους. Με μόλις 100 γραμμάρια γαρίδες, θα έχετε προσλάβει πάνω από τη μισή ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα χοληστερόλης. Ωστόσο έχουν ουσιαστικά μηδενική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα θαλασσινά είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σεληνίου και ψευδαργύρου.

«Τα αυγά και τα θαλασσινά έχουν διατροφικά οφέλη που υπερβαίνουν την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη», τονίζει η Dr. Zumpano. «Εν τούτοις, πρέπει να τα καταναλώνουμε μέτρο, για να μην χαλάσουμε αυτή τη λεπτή ισορροπία». Επομένως συνιστά να μην υπερβαίνετε:

  • Τους τέσσερις κρόκους αυγού την εβδομάδα ή
  • Τις δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα

Αντιθέτως, μπορείτε να τρώτε περισσότερα ασπράδια αυγών. Τα ασπράδια τροφοδοτούν τον οργανισμό με εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη, χωρίς να τον επιβαρύνουν με περαιτέρω χοληστερόλη. Πρέπει, όμως, να σημειώνετε πόσα ασπράδια τρώτε, διότι ούτε η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών είναι ωφέλιμη (μπορεί π.χ. να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία).

Ποια πρέπει να αποφεύγετε

Τα περισσότερα άλλα τρόφιμα που περιέχουν πολλή χοληστερόλη, είναι ταυτοχρόνως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είναι περιορισμένη η κατανάλωσή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Πλήρες γάλα, πλήρη τυριά, πλήρες γιαούρτι και βούτυρο περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά. Τα τυριά περιέχουν και πολύ αλάτι. Να προτιμάτε τις λίγων λιπαρών εκδοχές τους (για να μην διαταράξετε την πρόσληψη ασβεστίου). Να προτιμάτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στο φαγητό σας.

Τα επεξεργασμένα κρεατικά. Τα αλλαντικά, το μπέικον και τα λουκάνικα «κολυμπάνε» στα κορεσμένα λιπαρά. Να τα καταναλώνετε σε ειδικές περιστάσεις. Να προτιμάτε όσα έχουν την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Ιδανικά να προέρχονται από άπαχη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, συνιστά η Dr. Zumpano.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea