Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ Ειδήσεις ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 τύποι μητέρας που συναντάμε στη ζωή μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μαμάδων; 

Και είναι λογικό, αφού ο καθένας μας έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα, έτσι όταν αποκτήσουμε δικά μας παιδιά, θα έχουμε και διαφορετικό τρόπο με τον οποίο τα ανατρέφουμε.

1. Η «τελειομανής» μαμά

Συνήθως πρόκειται για μια υπερβολικά ελεγχόμενη, τρομακτική και ανήσυχη γυναίκα, για την οποία η εμφάνιση είναι το παν.

Τα παιδιά της τείνουν να είναι επικριτικά, να αισθάνονται ανεπαρκή και συναισθηματικά άδεια. Νομίζουν ότι συνεχώς κάνουν κάτι λάθος, ενώ παράλληλα εκτιμούν τη σκληρή δουλειά και την επιμονή ως βασικές ιδιότητες χαρακτήρα.

2. Η απρόβλεπτη μαμά

Ανήσυχη, θυμωμένη, υπερβολικά συναισθηματική, αυτή η μητέρα είναι μπερδεμένη από πολλά συναισθήματα, οπότε το στιλ γονικής της συμπεριφοράς βασίζεται αποκλειστικά στη διάθεση.

Αυτός ο τύπος είναι το πιο χαοτικό από τα πέντε. Δημιουργεί προβλήματα και κρίσεις στο μυαλό της, μέσα από τα συναισθήματα και τις σχέσεις της, και τα μεταδίδει στα παιδιά της.

Τα παιδιά της έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες και ενσυναίσθηση. Συχνά εξαιρετικοί παρακινητές, προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε συναδέλφους, καθώς και σε φίλους και οικογένεια.

Μεγαλώνοντας με μια ριζωμένη ανάγκη να φροντίζουν τους ανθρώπους και τα συναισθηματικά τους ζητήματα, μπορεί να κατακλυστούν από συναισθήματα όπως θυμό, άγχος και κατάθλιψη.

3. Η μητέρα «καλύτερη φίλη»

Απολαμβάνει να αντιμετωπίζει τα παιδιά της ως ίσα, προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη του καθορισμού ορίων.

Αυτή η μητέρα πιστεύει ότι η ζωή της θα τελείωνε αν «αγκαλιάσει» τη μητρότητα, αποφεύγοντας έτσι αυτόν τον ρόλο. Αντ’ αυτού, τόσο το παιδί όσο και ο γονέας αναλαμβάνουν το ρόλο του συναισθηματικού έμπιστου και του συντρόφου, αφήνοντας το παιδί ουσιαστικά χωρίς μητέρα.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι συναισθηματικές ανάγκες της μητέρας είναι τόσο καταναγκαστικές, που πρέπει να βασίζεται στο παιδί για να τις εκπληρώσει.

Τα παιδιά κατανοούν τη σημασία των ορίων μεταξύ γονέων, παιδιών, συναδέλφων και οικογενειών. Λόγω της αίσθησης της απουσίας της μητρότητας, συχνά γνωρίζουν πότε πρέπει να αναλαμβάνουν καταστάσεις και να αναλαμβάνουν τον υπεύθυνο ρόλο του ενήλικα.

Από την άλλη μπορεί να αισθανθούν συναισθηματικά παραμελημένοι με το φόβο της απόρριψης. Μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι και πικροί στις σχέσεις, τείνοντας να αισθάνονται μη αγαπητοί και υποτιμημένοι.

4. Η οργανωτική μαμά

Πολύ οργανωμένες μητέρες, με πλήρη επίγνωση του ρόλου τους, έχουν ρίξει πολύ διάβασμα για να τον αναλάβουν και συνεχίζουν να ενημερώνονται σχετικά, ακόμα κι όταν τα παιδιά τους μεγαλώσουν.

Η καθημερινή ζωή του παιδιού τους είναι προσχεδιασμένη με λεπτομέρεια και οι ίδιες τοποθετούν τις γονεϊκές τους υποχρεώσεις πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. Τα όρια που θέτουν στα παιδιά τους είναι συνήθως αυστηρά και η σχολική τους πορεία παρακολουθείται στενά.

Οι πολύ υπεύθυνες μαμάδες είναι εκείνες που  αναλαμβάνουν πρώτες να βοηθήσουν στις σχολικές εκδηλώσεις, να οργανώσουν εκδρομές και να δημιουργήσουν ομάδες γονέων.

Τα παιδιά τους είναι συνήθως τα «καλά» παιδιά της τάξης και είναι ικανά να στηρίζουν τους άλλους.

5. H πλήρης μητέρα

Η πλήρης μητέρα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τις άλλες τέσσερεις μορφές. Συναισθηματικά ισορροπημένη, μπορεί να δει τα παιδιά της ως ξεχωριστά άτομα και να τα βοηθήσει να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους και την ανεξαρτησία.

Δεν είναι τέλεια, αλλά ανεξάρτητα από τις συναισθηματικές συνθήκες έχει δεσμευτεί για τη μητρότητα, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ευθύνες και τους άλλους ρόλους της.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika