Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η νόσος που αφορά 800.000 άτομα στην Ελλάδα και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (5/5) η Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ, υλοποιεί δράσεις, με στόχο να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα το κοινό και κατ’ επέκταση τον ασθενή για το άσθμα και τους τρόπους αντιμετώπισής του, παροτρύνοντάς τον να επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο, για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Η Ομάδα Άσθματος εντείνει τις προσπάθειές της για την ευρύτερη ενημέρωση όλων των ασθενών και εν δυνάμει ασθενών, ώστε να ζουν μια καλύτερη ζωή, επιτυγχάνοντας μια καθημερινή φυσιολογική δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί ο  κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ «το άσθμα είναι μια νόσος με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ειδικότερα στην εποχή της COVID-19, ενώ υπολογίζεται με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα».

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής. Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

«Η σημαντικότερη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα έγινε το 2012 από την ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ και ανέδειξε ότι το 8,2% του πληθυσμού των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο (υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα). Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα Ειδικά Ιατρεία Άσθματος σε Νοσοκομεία, που έχουν καταστήσει δυνατή την πρόσβαση και αξιολόγηση ακόμη και σοβαρών ασθματικών, βελτιώνοντας τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών» σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μπακάκο, Καθηγητή Πνευμονολογία της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Ειδικό Γραμματέα Εκπαίδευσης της ΕΠΕ.

«Στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και επιστημονικές μελέτες, οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη φυσική πορεία της σοβαρής νόσου. Με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση, ο Πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα συμβουλέψει και θα καθοδηγήσει τον ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά», υπενθυμίζει ο κ. Λουκίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος και το μήνυμα της «Ενημερώσου σωστά για το Άσθμα».

Κορωνοϊός και Άσθμα

Αναφερόμενη στη πανδημία COVID-19 και τους ασθενείς με άσθμα η κυρία Έυα Φούκα, Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου» εξηγεί ότι «σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Σχετικά με τα εμβόλια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση κινδύνου και οφέλους, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για όλους τους ασθενείς με άσθμα, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι γενικά σπάνιες.

Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους και ιδιαίτερα στην πολυαιθυλενική γλυκόλη και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει. Ασθενείς με σοβαρό άσθμα που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή από του στόματος κορτκοστεροειδή έχουν ενταχθεί στην Ομάδα Β προτεραιοποίησης του ΕΟΔΥ και ο εμβολιασμός τους έχει ήδη αρχίσει».

myasthma.gr: Σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό

Η Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται και μέσα από τη σελίδα myasthma.gr, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διαχείριση της νόσου αλλά και απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που απασχολούν τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των Πνευμονολόγων για το βρογχικό άσθμα.

Το www.myasthma.gr για μια 10ετία περίπου αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το ευρύ κοινό, τους ασθενείς με άσθμα και τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από άσθμα. Η σελίδα myasthma.gr είναι ανανεωμένη με μοντέρνο και φιλικό σχεδιασμό προς τον χρήστη, να φορτώνει γρήγορα τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμη από smart συσκευές.

Έχει ως στόχο να ενημερώσει έγκυρα τον κόσμο για το άσθμα σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση για ιατρικά θέματα στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά διαδικτυακά, έχει κορυφωθεί. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea