Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Η ρεμντεσιβίρη ως θεραπεία για την COVID-19

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι ισχύει σήμερα για τη χρήση της ρεμντεσιβίρης στην Ελλάδα και τα νέα δεδομένα από δημοσιευμένη ιταλική μελέτη.

Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέα μελέτη δείχνουν ότι η έγκαιρη χορήγησή της μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εισαγωγής του ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). H ρεμντεσιβίρη είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία για την COVID-19. Με τις ήδη γνωστές μεταλλάξεις του SARS-COV-2, καθώς και άλλες που πιθανότατα να ακολουθήσουν, τα θετικά αποτελέσματα του αντιικού φαρμάκου Remdesivir είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η σοβαρή COVID-19 εκδηλώνεται με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και έχει αποδειχτεί στην κλινική πράξη ότι η έγκαιρη ιατρική και φαρμακευτική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την πορεία και να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου και την ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς.

Τι ισχύει σήμερα για τη χρήση της ρεμντεσιβίρης στην Ελλάδα

Το αντιικό αυτό φάρμακο είναι διαθέσιμο εδώ και 5 μήνες στη χώρα μας και χορηγείται στους νοσηλευομένους με COVID-19 που πληρούν τα κριτήρια.

Παρότι χρειάζεται η διενέργεια μελετών για να απαντηθεί το ερώτημα αν όντως μειώνει τη θνητότητα, αυτό που έχει φανεί από την κλινική εφαρμογή είναι ότι η έγκαιρη χορήγηση της ρεμντεσιβίρης συμβάλλει στην καλύτερη εξέλιξη της πορείας της νόσου.

Για να υπάρξει όμως το μέγιστο όφελος, χρειάζεται να χορηγηθεί έγκαιρα με την έναρξη των συμπτωμάτων ώστε να προλάβει και την εκδήλωση της φλεγμονής.

Τα νέα δεδομένα από δημοσιευμένη ιταλική μελέτη

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από το Saint Camillus International University of Health and Medical Sciences (UniCamillu) κατέδειξε δύο βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι η μείωση της πιθανότητας ο ασθενής με COVID-19 που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το δεύτερο ότι η χορήγησή του μπορεί να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους για τα συστήματα υγείας, καθώς οι ασθενείς παραμένουν μικρότερο διάστημα στο νοσοκομείο και υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας

. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2020, στο περιοδικό ABOUTOpen HTA και αναδημοσιεύτηκαν στις 13 Ιανουαρίου 2021 στο ιταλικό TPI News.
www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika