Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

23 πράγματα που μου έμαθαν οι τέσσερις δεκαετίες μου σ’ αυτή τη γη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είμαι από τους ανθρώπους που χαίρομαι που μεγαλώνω. Στα γενέθλιά μου είμαι πάντα χαρούμενη και τα περιμένω με ανυπομονησία.

Όταν έκλεισα τα σαράντα μου χρόνια είχα μια απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Ίσως επειδή από μικρή είχα πάντα μια διαίσθηση ότι η ζωή μου θα είναι καλύτερη μετά τα σαράντα ή ίσως επειδή στα σαράντα αισθανόμουν καλύτερα από ποτέ.

Το να μεγαλώνεις, ναι σε φέρνει πιο κοντά στο γήρας αλλά σε φέρνει και πιο κοντά στη σοφία, στην εσωτερική γαλήνη και ισορροπία, στην αυτοπεποίθηση, στην αυτεπίγνωση και στην ωριμότητα.

Η ζωή μου δεν ήταν ποτέ εύκολη, από πολύ μικρή έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου και την επιβίωσή μου. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε και για ότι έχω αποκτήσει έπρεπε να παλέψω σκληρά. Πέρασα πολλά χρόνια κλαψουρίζοντας για τη βοήθεια και τη στήριξη που δεν έχω πάρει χωρίς να βλέπω πως ακριβώς ότι δεν έχω πάρει είναι αυτό που με έχει διαμορφώσει σε αυτό που είμαι.

Σε έναν άνθρωπο που δεν φοβάται την αλλαγή, τις προκλήσεις, το ρίσκο. Σε έναν άνθρωπο που τολμά να βγει από τη ζώνη άνεσής του για να κυνηγήσει τα όνειρά του, που βουτά στα δύσκολα και ψάχνει λύσεις, που αγαπά να βοηθά όποιον αισθάνεται αδιέξοδο και απελπισία. Σε έναν άνθρωπο χαμαιλέων που προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση και τόπο. Σε έναν άνθρωπο που δεν φοβάται.

Η μεγαλύτερη φυλακή της ψυχής είναι ο φόβος. Αν δεν φοβάσαι είσαι ελεύθερος και για εμένα η ελευθερία είναι το οξυγόνο μου.

Μεγαλώνοντας έμαθα να αγαπώ και να εκτιμώ την ιστορία μου. Να αναγνωρίζω ότι για να εξελιχθεί η ψυχή μου έπρεπε να διαλέξω την οικογένεια που έχω, τους συγκεκριμένους συντρόφους, φίλους, συμμαθητές και συνεργάτες για να ζήσω όλα αυτά που έζησα.

Τότε ήταν που άρχισα να απολαμβάνω το ταξίδι.

Συνοψίζοντας αυτά που οι τέσσερις δεκαετίας της ζωής μου με έμαθαν με κόπο και πολλές φορές πόνο, λέω πως:

  1. Η ζωή είναι δύσκολη όταν επιλέγεις να την βλέπεις δύσκολη.
  2. Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Για ότι κατακτάς κάτι πρέπει να θυσιάσεις. Σημασία έχει αυτό που κατακτάς να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχή σου.
  3. Το να λες «όχι» χωρίς ενοχές και τύψεις είναι μεγάλο γιατρικό του σώματος και της ψυχής.
  4. Ασκώντας τον εαυτό σου στα δύσκολα γνωρίζεις τις δυνατότητές σου. Γίνεσαι πιο δυνατός και ανεξάρτητος.
  5. Η γκρίνια, η ζήλεια, η αρνητικότητα και η κακοπροαίρετη κριτική είναι ενέργεια και επιστρέφει πάντα σε αυτόν που την εκπέμπει καταστρέφοντάς του τη ζωή σιγά σιγά.
  6. Συναισθήματα όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η χαρά, η καλοσύνη, η φροντίδα και η εκτίμηση βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής και προσθέτουν χρόνια.
  7. Όταν πια δεν σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων, δεν αποζητάς την αποδοχή τους και σταματάς να συγκρίνεσαι μαζί τους έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αυτο-αγάπη, την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό.
  8. Το να αναγνωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους και τα «συναισθηματικά βαμπίρ» από χιλιόμετρο και να επιλέγεις να μένεις μακριά τους είναι η μεγαλύτερη προστασία που θα προσφέρεις στον εαυτό σου.
  9. Όταν κάτι δεν βγαίνει, δεν τσουλάει, για κάποιο λόγο γίνεται που εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να δεις και σχεδόν πάντα θα πεις ευχαριστώ στη ζωή που δεν σου έφερε τότε αυτό που τόσο επιθυμούσες.
  10. Τη λάμψη και την επιτυχία του άλλου δεν την αντέχουν όσοι δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους.
  11. Από το να στεναχωριέσαι για όλα αυτά που δεν έχεις, βάλε τις βάσεις για να τα αποκτήσεις και μην ξεχνάς να λες κάθε μέρα ευχαριστώ για αυτά που ήδη έχεις.
  12. Όταν απαλλαγείς από ανταγωνιστικά συναισθήματα και θες να βοηθάς (ακόμα και αυτούς που θεωρείς ανταγωνιστές σου), μεταμορφώνεται η ζωή σου προς το καλύτερο. Η χαρά του άλλου γίνεται και δική σου χαρά και γεμίζει την ψυχή σου.
  13. Όποιος ασχολείται με τις ζωές των άλλων προσπαθεί απεγνωσμένα να μην ασχοληθεί με τη δική του.
  14. Το να απαλλαγείς από την εικόνα του «καλού παιδιού» είναι μεγάλη απελευθέρωση.
  15. Δεν κρίνω κανέναν γιατί δεν ξέρω ποτέ τι ιστορία υπάρχει πίσω του.
  16. Δεν με νοιάζει πια αν θα τσαλακωθεί η εικόνα μου. Τολμώ να εκτεθώ, να κάνω λάθη, να μαθαίνω από αυτά και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα ενισχύουν τη συνέπεια που θέλω να έχω προς τον εαυτό μου.
  17. Επιλέγω να μην σπαταλώ τον πολύτιμο χρόνο μου σε ανούσιους ανθρώπους και καταστάσεις και προτιμώ να τον επενδύω σε όποιον ή ότι μου δίνει χαρά και με πάει μπροστά.
  18. Έχω καλύτερη σύνδεση με το σώμα μου και τα μηνύματα που μου στέλνει. Το αγαπώ όπως είναι, το σέβομαι και το ευχαριστώ που με έχει φέρει ως εδώ.
  19. Εμπιστεύομαι περισσότερο τη νοημοσύνη της καρδιάς μου και επιλέγω με βάση αυτά που μου υποδεικνύει.
  20. Δεν σχηματίζω γνώμη για ανθρώπους που δεν γνωρίζω σύμφωνα με αυτά που μου λένε οι άλλοι, ακόμα και αν αυτούς τους άλλους τους θεωρώ φίλους μου.
  21. Δέχομαι ότι τελειώνει και λέω ευχαριστώ για όλα αυτά που με δίδαξε.
  22. Το να ασχολούμαι με πολλά αντικείμενα και συνεχώς να σπουδάζω κρατά την ψυχή μου νέα και δημιουργική.
  23. Η αυτο-αποδοχή, η συχώρεση και η ευγένεια ομορφαίνει τον άνθρωπο.

Είμαι σίγουρη πως αυτή η λίστα χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει και αυτό είναι το ωραίο της ζωής, η γνώση που σου προσφέρει ο κάθε χρόνος που περνά. Το πιο κοπιαστικό αλλά και συναρπαστικό ταξίδι που θα κάνεις ποτέ σου είναι το ταξίδι προς την κατανόηση του εαυτού σου. Είναι η πιο σπουδαία διαδρομή σου.

Συνειδητοποίησε το νωρίς και απόλαυσέ την.

ΑΝΝΙΤΑ ΖΑΧΟΥ

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika