Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διατροφή και αυτοάνοσα: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία απαντά με επιστημονικές αποδείξεις.

Η διατροφή είναι ένας από τους πρωταρχικούς εξωγενείς παράγοντες που ρυθμίζουν την ανοσολογική λειτουργία διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα και στις χρόνιες φλεγμονές. Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία*, εξηγεί περισσότερα.

Διατροφή και αυτοάνοσα

Γνωρίζοντας πλέον ότι η διατροφή μας επηρεάζει ιδιαίτερα τα μικρόβια του εντέρου, ερευνητές εξετάζουν σε ποιον βαθμό οι διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στο εντερικό μικροβίωμα –δεύτερος εγκέφαλος του ανοσοποιητικού– μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση της ανοσολογικής ανθεκτικότητας.

Βακτήρια του εντέρου και ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι γνωστό ότι τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην ανοσορρύθμιση παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (Short chain Fatty acids), σημαντικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Έτσι λοιπόν, έχοντας μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, έχουμε και μεγαλύτερη ανοσοπροστασία. Ερευνητές που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο project παγκοσμίως (American Gut Project) εντόπισαν ότι άτομα που η διατροφή τους είναι κατά βάση φυτοφαγική (30 είδη φυτών την εβδομάδα ή και περισσότερο) είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα βακτήρια του εντέρου –μεγαλύτερη παραγωγή Short-chain fatty acids– και άρα πιο υγιές ανοσοποιητικό. Μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει ύφεση συμπτωμάτων σε αυτοάνοσα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και πολλαπλή σκλήρυνση. Η γνωστή κετογονική διατροφή, καθώς και η διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα καταστρέφουν τα μικρόβια του εντέρου και το εντερικό επιθήλιο προάγοντας τη φλεγμονή και πυροδοτώντας συμπτώματα αυτοανοσίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση.

Για διατροφή που συμβάλλει στην πρόληψη αυτοάνοσων

•    Επίλεξε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνη K και φυλλικό οξύ.
•    Πρόσθεσε στη διατροφή σου ψευδοδημητριακά, όπως κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, υψηλά σε πρωτεΐνη.
•    Κατανάλωνε καθημερινά ξηρούς καρπούς με έμφαση σε λιναρόσπορο, σπόρους chia, καρύδια και αμύγδαλα, όλα τους πλούσια σε Ω3. Επίσης, 3-4 φρούτα καθημερινά, καθώς και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα και κόκκινες πιπεριές, για ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης C, αλλά και ποικιλία από όσπρια για να ενισχύσεις τα πιάτα σου σε φυτικές ίνες.
•    Αναβάθμισε σημαντικά την προβιοτική δράση των τροφών σου χρησιμοποιώντας απαστερίωτο μηλόξιδο και τουρσί και πασπάλισε τα μαγειρευτά σου με κουρκουμά και ελληνικά βότανα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.

*Εξ αποστάσεως λέκτορας στο Winchester University και επιστημονική συνεργάτιδα των plant based health professionals Αγγλίας (getactive.gr, notanordinarymum.gr)

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Το λάθος που κάνετε στο πρωινό και μπορεί να δείχνετε λιγότερο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο

Penni Syggrou

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea