Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Μοναδικά τατουάζ: Εμπνευσμένα από όσους υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες και τις αναπηρίες τους! (Φωτό)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η τέχνη των τατουάζ είναι μια από τις πιο παλιές τέχνες και συναντάτε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Από διάφορα ευρήματα έχει αποδειχτεί πως η τέχνη φτάνει πίσω στο χρόνο έως και 12.000 χρόνια από την εποχή μας.

Σύμφωνα με ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα, εργαλεία ειδικά φτιαγμένα για τατουάζ έχουν βρεθεί στη Πορτογαλία, στη Σκανδιναβία και στη Γαλλία. Η παλαιότερη φυσική απόδειξη τατουάζ βρίσκεται σε μια μούμια που βρέθηκε στις Άλπεις, με το όνομα Οτζι. Χρονολογείται ανάμεσα στην 5η και 4η χιλιετία π.χ. Είναι γνωστό επίσης ότι Γερμανικές και Κέλτικες φυλές ασκούσαν την τέχνη.

Όπως και αρκετές Αιγυπτιακές μούμιες βρέθηκαν να έχουν τατουάζ. Στην αρχαία Αίγυπτο φαίνεται πως τα χρησιμοποιούσαν για να ανακουφιστούν από τον πόνο και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η περιτονίτιδα. Ένα γεγονός που μας οδηγεί στο σημερινό θέμα του άρθρου. Για το πως κάποιοι χρησιμοποίησαν την τέχνη των τατουάζ για να εκφράσουν τον πόνο τους. Καθώς τα τατουάζ εκτός από όμορφα και χαρούμενα σχέδια, μπορεί να λειτουργήσουν ως μια καθημερινή υπενθύμιση. Για το ποιοι είμαστε, που θέλουμε να φτάσουμε ή για το τι βιώνουμε καθημερινά.

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων «χτυπάει» ένα συγκεκριμένο σχέδιο τατουάζ γιατί συμβολίζει κάτι πολύ προσωπικό. Όσοι υποφέρουν από μια χρόνια ασθένεια, ένα χρόνιο πόνο ή ένα παλιό τραύμα, έχουν ένα τατουάζ που τους προσφέρει ανακούφιση και τους χαρίζει δύναμη. Από ένα απλό σχέδιο μέχρι μια φράση ολόκληρη, το κάθε τατουάζ κρύβει τη δική του ιστορία. Σήμερα ας ανακαλύψουμε μερικά από αυτά που σχετίζονται με τον φυσικό ή ψυχικό πόνο.

 

Τατουάζ, όλα με μοναδικό νόημα!

Αντιπροσωπεύει όλες τις σπάνιες ασθένειες. Στην περίπτωση μου το σύνδρομο Ehlers-Danlos, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν τη ζωή. Παρόλο που πονάει, η ζωή έχει τόσα ωραία πράγματα για εμάς.

Από τη Γένεσις 50:20  Είχες σκοπό να μου κάνεις κακό, όμως ο Θεός είχε καλές προθέσεις. Αυτές οι δυο λέξεις (όμως ο Θεός) με βοήθησαν να τα καταφέρω κάθε μέρα. Ο θεός θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση μου για καλό. Κάπως, οπωσδήποτε.

Τα Μάνταλας (Mandalas) χρησιμοποιούνται για διαλογισμό και αίσθηση ηρεμίας. Για εμένα είναι μια υπόσχεση αυτό-αποδοχής και ειρήνης με το σώμα μου, παρά τον πόνο. Δεν επιτρέπω πλέον ενοχή και ντροπή για πράγματα που δεν φταίω εγώ. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι και αυτό σημαίνει αυτό το τατουάζ για εμένα.

Από τα Λατινικά: μην επιτρέπεις τους μπάσταρδους να σε διαλύσουν. Είναι παρμένο από το αγαπημένο μου βιβλίο (‘The Handmaid’s Tale’) και μια υπενθύμιση ότι δε θα αφήσω τον πόνο να με νικήσει!

Αυτό το τατουάζ έχει πολλές αναφορές στη μάχη μου με την ψυχική ασθένεια και τον χρόνιο πόνο. Η άνω τελειά που σημαίνει πως η ζωή μου δεν έχει τελειώσει ακόμα και η πεταλούδα που σημαίνει αναγέννηση.

’Invictus’  σημαίνει ο ανίκητος στα Λατινικά. Είναι επίσης το όνομα από το αγαπημένο μου ποίημα, που το έχω συνδέσει πολύ, με τη μάχη μου με τον χρόνιο πόνο (πιθανόν να εννοεί το ποίημα του Άγγλου ποιητή William Ernest Henley).

’Per aspera ad astra’, από τα Λατινικά που σημαίνει: από τη δυστυχία στα άστρα.

Το έκανα για τα 16α γενέθλια μου. Με έχει εμπνεύσει πολύ όσο προσπαθώ να διαχειριστώ τον χρόνιο πόνο, το σύνδρομο Τουρέτ, τις ημικρανίες, την κατάθλιψή και το POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome).

Είχα καεί με εγκαύματα τρίτου βαθμού, στο 60% του σώματος μου, όταν ήμουν 12 χρονών. Ακόμα ταλαιπωρούμαι με συχνές επεμβάσεις και πόνο. Επίσης πάσχω από Λύκο, που προκαλεί αφόρητο πόνο και άλλα σοβαρά προβλήματα. Η μουσική είναι η μονή μου απόδραση από όλα αυτά και με βοηθάει να ξεπεράσω τον πόνο και όσα συνεπάγονται με αυτόν. Από τη στιγμή που η μουσική παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο ταξίδι μου, έκανα ένα τατουάζ μιας καρδιάς που φορά ακουστικά και μουσικές νότες. Ο καρδιακός ρυθμός αντιπροσωπεύει τη μουσική που με κρατά ζωντανό. Η σταγόνα αίματος που στάζει, είναι όλος ο πόνος που πέρασα και υπερίσχυσα.

Έκανα ένα τατουάζ με τον φοίνικα γιατί εκφράζει τη δύναμη που χρειάζεται για να αναγεννηθείς από τις στάχτες και να παραμείνεις ο εαυτός σου. Όσο δύσκολο και αν είναι, πάντα θα αναγεννιέσαι, καλύτερος, πιο δυνατός και πιο όμορφος από πριν. Και ακόμα αν οι άλλοι θέλουν να βλέπουν μόνο τις όμορφες και καλές ημέρες σου, εσύ μόνο ξέρεις τον πόνο και την πάλη που χρειάστηκε για να είσαι τόσο φωτεινός και δυνατός.

Είναι αφιερωμένο στην ασθένεια που έχω στα νεφρά μου. Είναι βασισμένο στο στίχο του Tom Petty, ανήκεις κάπου ανάμεσα στα αγριολούλουδα. Μια υπενθύμιση ότι είμαι δυνατή και όμορφη και μπορώ να φυτρώσω οπουδήποτε. Η ασθένεια μου δεν μπορεί να με καθορίσει, εγώ μπορώ.

 

Μετά από μια μόλυνση που απείλησε τη ζωή μου έκανα αυτό το τατουάζ. Που συμβολίζει τη δύναμη και την ικανότητα μου να επιβιώνω.

Με βοηθά να μένω θετική ακόμα και όταν όλα σκοτεινιάζουν. Η πεταλουδίτσα της νύχτας είναι μωβ γιατί συμβολίζει την ινομυαλγία.

Συνέχισε να κολυμπάς μέχρι να μάθεις να πετάς.

 

Δυο μήνες αφότου διαγνώστηκα με την ασθένεια του Κρον, έκανα το πρώτο μου τατουάζ. Αντιπροσωπεύει την άπειρη δύναμη και τα πουλιά ότι πάντα πρέπει να πηγαίνεις μπροστά και να πολεμάς. Η άγκυρα σημαίνει πως είσαι ασφαλής στο σπίτι.

Οι τίγρεις δείχνουν δύναμη και έκανα αυτό το τατουάζ ώστε να το βλέπω κάθε μέρα και να θυμάμαι πόσο δυνατή είμαι. Πόσο θα συνεχίζω να πολεμάω όλα τα προβλήματα που έχω με τη σπονδυλική μου στήλη ( 4 χειρουργεία μέσα σε 16 μήνες).  Και παράλληλα όλες τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχω τώρα λόγω αυτής της κατάστασης.

Αυτό το σύμβολο ενσυνείδησης μου υπενθυμίζει να δέχομαι ήρεμα και να αναγνωρίζω το πως νιώθω την κάθε στιγμή. Χωρίς να επιτρέπω να με ξεπερνά και να συγκεντρώνομαι σε τεχνικές διαχείρισης. Η ανάσα (‘breathe’) είναι γραμμένη με το γραφικό χαρακτήρα του συζύγου μου. Καθώς είναι πάντα δίπλα μου, να με βοηθά με τα παιδιά και το σπίτι, όταν πονάω. Να κρατά τη κατάθλιψη και το άγχος μου μακριά. Να με κρατάει και να μου προσφέρει τον ώμο του. Η άνω τελειά, για να μου θυμίζει ότι δεν είναι το τέλος, υπάρχει κι άλλο και να συνεχίζω μπροστά.

Το βέλος του πολεμιστή.

Θέλω οι άνθρωποι γύρω μου να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι. Και νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν πονάς.

Η κόκκινη Τάρα (The Red Tara) εμποτισμένη με άγρια συμπόνια. Είναι φοβερή. Μου υπενθυμίζει να είμαι καλή με τον εαυτό μου και ότι είμαι πιο δυνατή από όσο πιστεύω. Κρατά ένα μωβ λουλούδι, που δεν φαίνεται στη φωτογραφία, που αντιπροσωπεύει τον Λύκο και μερικές ακόμα αυτοάνοσες ασθένειες.

Έρευνα – μετάφραση – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: The very long and fascinating story history of tattoosthemighty.com 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika