Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μεταδίδεται ο κορονοϊός με το σάλιο;-Τι ισχύει για τους ασυμπτωματικούς;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα μελέτη προσπαθεί να απαντήσει στο αν ο SARS-COV-2 βρίσκεται και στο σάλιο μας και εάν μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο.

Η νόσος COVID-19 θεωρείται πρωτίστως μία λοίμωξη που αφορά το αναπνευστικό σύστημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκε μία πολυσυστηματική νόσος που πλήττει πολλαπλά όργανα του οργανισμού. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό “Nature Medicine” αναφέρει και ένα νέο μέρος του σώματος που πλήττεται: τη στοματική κοιλότητα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα ευρήματα.

Ο ιός σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μπορεί να μολύνει και κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνευτεί σε δείγματα σίελου και γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης, ξηροστομία, και έλκη στόματος. Κατ’ επέκταση ο σίελος πιθανά διαδραματίζει ένα σημαντικό και υποτιμημένο ρόλο στην διασπορά του ιού.

Κορονοϊός στο σάλιο: Μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο;

Είναι γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα όταν οι άνθρωποι μιλούν δυνατά ή βήχουν, και οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αν ο ιός προέρχεται εκτός του στόματος ή βρίσκεται και στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας. Αρχικά αναζήτησαν σε ιστούς από βλεννογόνο στοματικής κοιλότητας την ύπαρξη υποδοχέων ACE2 και TMPRSS2 που είναι απαραίτητοι για την είσοδο του ιού στα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι όχι μόνο παράγονται μεμονωμένα, αλλά κάποια λίγα κύτταρα είχαν και τους δύο υποδοχείς.

Σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο βρέθηκαν αντίγραφα του RNA του ιού στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και στο σίελο. Σε 35 ασθενείς που ελέγχθηκαν όσοι είχαν συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης συνήθως ανιχνευόταν ο ιός σε δείγματα σίελου.

Μία βασική ερώτηση ήταν αν ο ιός που βρίσκεται σε τέτοια δείγματα ασυμπτωματικών ατόμων μπορεί να μολύνει υγιή κύτταρα, και όντως 2 από τα 8 δείγματα ασυμπτωματικών ασθενών που μελετήθηκαν σε εργαστήριο, οδήγησαν σε λοίμωξη και υγιών κυττάρων.

Τα δεδομένα αυτά καταλήγουν στο ότι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σίελου, και επισημαίνουν τη σημασία στη διάδοση της νόσου της στοματικής κοιλότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika