Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Άνοιγμα σχολείων: Με τεστ και διαγωνίσματα αντί προαγωγικών – Νωρίτερα η έναρξη της χρονιάς τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς θα γίνει η προαγωγή μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων – Πώς θα βγουν οι βαθμολογίες – Πότε θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Στον… αστερισμό των τεστ και των διαγωνισμάτων μπαίνουν μετά το Πάσχα και με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. Μετά την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να μην διεξαχθούν κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι βαθμοί προαγωγής των μαθητών θα προκύψουν από τις επιδόσεις τους στην τηλεκπαίδευση, αλλά και από τα διαγωνίσματα και τεστ που θα βάλουν οι καθηγητές στην δια ζώσης πλέον παρουσία τους στην τάξη.

Οι λεπτομέρειες της επαναφοράς των σχολείων στην κανονική διδακτική διαδικασία αναμένεται να καθοριστούν με σχετικές εγκυκλίους. Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, κατά την διάρκια των 2 τετραμήνων κάθε τμήμα εξετάζεται με ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο σε ένα μάθημα την ημέρα και μέχρι σε τρία το πολύ μαθήματα την εβδομάδα.

Τα Διαγωνίσματα χωρίζονται σε:

  • προειδοποιημένα και γίνονται μετά από ανακεφαλαίωση ή
  • μη προειδοποιημένα και καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Επίσης υπάρχουν οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ) που διαρκούν το πολύ δέκα λεπτά και γίνονται στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.

Η διαδικασία αξιολόγησης της επίδοσης του μαθητή κατά τη διάρκεια των τετραμήνων γίνεται με τον παρακάτω τρόπο συνεκτιμώντας τα παρακάτω κριτήρια:

α) η συνολική συμμετοχή του μαθητή στο κάθε μάθημα.

β) οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής. διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά.

γ) οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες.

δ) οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες.

ε) οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Προαγωγή μαθητών Γυμνασίου

Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης όταν:

α) έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 10 ή

β) έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 13.

Προαγωγή μαθητών Λυκείου

Για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται Γ.Μ.Ο. τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των μαθημάτων με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

  • Ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) για όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου και προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μαθημάτων επιλογής που διδάχθηκαν. Εξαιρείται ο βαθμός στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται για την εξαγωγή του Γ.Μ.Ο.
  • Για την εξαγωγή του Γ.Μ.Ο. για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου που διδάχτηκαν και δεύτερο μάθημα επιλογής, υπολογίζεται ο βαθμός και των δύο (2) μαθημάτων.
  • Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής αναγράφεται στο Απολυτήριό τους ή στο οικείο αποδεικτικό, καθώς και στα υπηρεσιακά βιβλία.
  • Οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. της παραγράφου 1, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική τον Σεπτέμβριο, του επόμενου σχολικού έτους, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από εννέα και πέντε δέκατα (9,5). Για τα μαθήματα της Ομάδας Α΄, οι εξετάσεις είναι γραπτές. Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β΄, οι εξετάσεις είναι προφορικές. Οι μαθητές δεν αξιολογούνται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Η “μάχη” της ύλης: Ενδεχόμενο έναρξης μαθημάτων νωρίτερα τον Σεπτέμβριο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να αποτιμήσει τα κενά που υπάρχουν από την έως τώρα εκπαιδευτική διαδικασία σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Στα σχολεία έχει γίνει ένας αγώνας ταχύτητας για να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της ύλης.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός Παιδείας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Και πράγματι, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν φθάσει μηνύματα γαι ελλιπή διδασκαλία σε αρκετά μαθήματα που οφείλεται είτε στην ίδια τη φύση της τηλεκπαίδευσης είτε και σε επιμέρους τεχνικά προβλήματα και εμπόδια που αντιμετώπισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει, όπως έγινε και πέρσι, ένας επαναπροσδιορισμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τα σχολεία να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα για να κερδηθεί η χαμένη ύλη. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα δοθεί παράταση για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά έως 25 Ιουνίου και για Γυμνάσια και Λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πιο νωρίς από το καθιερωμένο τα σχολεία προκειμένου να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, με δεδομένο ότι φέτος οι μαθητές έκαναν μάθημα ως επί το πλείστον μέσω τηλεκπαίδευσης.

“Yπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα” είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. “Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά” πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την φετινή χρονιά ιδιαίτερη, τονίζοντας ότι καταλαβαίνει πλήρως την αγωνία αλλά και την κόπωση μαθητών, οικογενειών και εκπαιδευτικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika