Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πεντανόστιμη τυρόπιτα με μανούρι και σπιτικό φύλλο-Θα σας τρέχουν τα σάλια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φτιάξτε λαχταριστή τυρόπιτα με μανούρι και σπιτικό φύλλο. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Τυρόπιτα – Υλικά και διαδικασία

Υλικά (10-12 κομμάτια)

Για τη ζύμη:

  • 4 κούπες του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 50 με 100 gr αν χρειαστεί επιπλέον
  • 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1/3 της κούπας του τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1/3 της κούπας του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 300 gr φέτα
  • 200 gr μανούρι
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το άνοιγμα των φύλλων:

  • 200 gr νισεστέ

Για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων:

  • 50 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά το αλεύρι, το baking και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε, σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά τα αυγά, το νερό, το ηλιέλαιο και το ξύδι, ανοίγουμε μία λακκούβα στο κέντρο με τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά, ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια, την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και παραπάνω να ξεκουραστεί.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση, σπάμε την φέτα και το μανούρι, (για την ακρίβεια τα τρίβουμε με το χέρι, με τα δάχτυλα), ρίχνουμε το γιαούρτι και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα το πόσο πικάντικη θέλουμε την τυρόπιτα μας.
  • Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δέκα ομοιόμορφα μπαλάκια, τα βάζουμε στην άκρη, παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, αλείφουμε με νισεστέ την επιφάνεια εργασίας και πάνω την ζύμη και ανοίγουμε το 1/4 από το φύλλο που θέλουμε, ρίχνουμε αρκετό νισεστέ από πάνω και το αφήνουμε στην άκρη, το βάζουμε πάνω στο άλλο, ανοίγουμε και το άλλο μπαλάκι με την ίδια διαδικασία αντί να αλευρώνουμε βάζουμε νισεστέ και από πάνω πάλι μόλις τελειώσουμε το σκεπάζουμε με νισεστέ, αυτό το κάνουμε σε όλα τα φύλλα.
  • Παίρνουμε το πάκο από τα μισά φύλλα που ανοίξαμε τα πέντε δηλαδή και ρίχνουμε αρκετό νισεστέ και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο, γίνετε τόσο λεπτό που είναι σαν πέντε φύλλα κρούστας.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί μας με το μισό βούτυρο και τοποθετούμε πάνω του το ένα μεγάλο φύλλο δεν κόβουμε τις άκρες, ρίχνουμε τη γέμιση που φτιάξαμε και παίρνουμε και τα άλλα πέντε φύλλα και ανοίγουμε με την ίδια διαδικασία ένα μεγάλο το τοποθετούμε και αυτό πάνω από την γέμιση, παίρνουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις βάζουμε από κάτω από την πίτα (δεν τις τυλίγουμε δηλαδή από πάνω όπως με το χωριάτικο φύλλο και το σφολιάτας).
  • Με ένα πινέλο σκουπίζουμε ελαφριά την πίτα αν έχει πολύ νισεστέ από πάνω και την βουτυρώνουμε, την χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για μία ώρα και παραπάνω ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ροδίσουν τα φύλλα μας.

Πηγή: cookpad.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika