Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, διότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στην κυτταρική διαίρεση.

Συμβάλλει επίσης στον μεταβολισμό της ενέργειας στο σώμα μας καθώς και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν παράγει βιταμίνη Β12, πρέπει να τη παίρνουμε από ζωικές τροφές ή από συμπληρώματα . Και πρέπει να το κάνουμε σε τακτική βάση, επειδή το σώμα μας δεν αποθηκεύει βιταμίνη Β12 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόση βιταμίνη Β12 χρειάζεστε 

Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες  όπως η ηλικία σας, οι διατροφικές σας συνήθειες και οι ιατρικές παθήσεις και ποια φάρμακα παίρνετε.

Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες, μετρούμενες σε μικρογραμμάρια (mcg), ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία:

Βρέφη έως 6 μηνών: 0,4 mcg
Βρέφη ηλικίας 7-12 μηνών: 0,5 mcg
Παιδιά ηλικίας 1-3 ετών: 0,9 mcg
Παιδιά ηλικίας 4-8 ετών: 1,2 mcg
Παιδιά ηλικίας 9-13 ετών: 1,8 mcg
Έφηβοι ηλικίας 14-18: 2,4 mcg
Ενήλικες: 2,4 mcg (2,6 mcg την ημέρα εάν είστε έγκυος και 2,8 mcg την ημέρα εάν θηλάζετε)

Πηγές τροφίμων βιταμίνης Β12

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12 από τις ζωικές τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια, κρέας και πουλερικά. Αν ψάχνετε για τρόφιμα εμπλουτισμένα με B12, ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή ποσότητα από αυτή τη βιταμίνη. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για να ελέγξετε το επίπεδο της βιταμίνης Β12.

Με την ηλικία, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να απορροφηθεί αυτή η βιταμίνη, όπως επίσης και εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή άλλη επέμβαση που αφαίρεσης μέρος του στομάχου.

Μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν έχετε:

Ατροφική γαστρίτιδα , στην οποία το στομάχι σας έχει αραιωθεί

Καταστάσεις που επηρεάζουν το λεπτό έντερο, όπως η νόσος του Crohn , η κοιλιοκάκη , η βακτηριακή ανάπτυξη ή ένα παράσιτο

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος του Graves ή ο λύκος

Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν ακολουθείτε δίαιτα vegan (που σημαίνει ότι δεν τρώτε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών) ή είστε χορτοφάγος που δεν τρώει αρκετά αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα για να ικανοποιήστε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Β12. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέσετε εμπλουτισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας ή να πάρετε συμπληρώματα για να καλύψετε αυτήν την ανάγκη.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, θα μπορούσατε να γίνετε αναιμικοί. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

Αδυναμία , κόπωση ή ζάλη

Αίσθημα παλμών της καρδιάς και δύσπνοια

Χλωμό δέρμα

Μια λεία γλώσσα

Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια όρεξης

Προβλήματα νεύρων όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα περπατήματος

Απώλεια όρασης

Ψυχικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης ή αλλαγές συμπεριφοράς

Οι ηλικιωμένοι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 πιθανότατα θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα Β12 ή πολυβιταμίνη που περιέχει Β12.

Πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 τρώγοντας κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Εάν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα ή έχετε ιατρική πάθηση που περιορίζει την απορρόφηση, μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη Β12 σε πολυβιταμίνη ή άλλο συμπλήρωμα και μέσω των τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα.

Εάν επιλέξετε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12 , ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να σας πει πόσο χρειάζεστε ή να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επηρεάσουν τα φάρμακα που παίρνετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea